Πέμπτη 29.09.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Εχουμε χρέος να σταθούμε στο πλευρό των προσφύγων

03.11.2015

Του Χρήστου Κοντού

Οτι και να γράψει κανείς για το δράμα που βιώνουν οι Σύριοι πρόσφυγες είναι το ελάχιστο και σε καμιά περίπτωση δεν απεικονίζει την πραγματικότητα που είναι μακριά από μας, οι οποίοι ακόμη και σε καιρό κρίσης, δεν μπορούμε να διανοηθούμε την κατάσταση τους.

Αυτή τη φορά 11 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους, όταν εξάμετρο πλαστικό σκάφος, που τους μετέφερε, βυθίστηκε ενώ πλησίαζε βραχώδη περιοχή στο Γαλάζιο Σάμου, στα 20 μέτρα από την ακτή, λίγο πριν προλάβουν οι επιβαίνοντες να αποβιβαστούν. Από τους νεκρούς οι πέντε είναι γυναίκες, τα δύο είναι παιδιά και τα τέσσερα βρέφη.

Λες και μετράμε μάρκες σε ένα χαμένο παιχνίδι πόκερ των υπερδυνάμεων. Λες και αυτοί οι άνθρωποι μέχρι χθες δεν είχαν μια φυσιολογική ζωή. Λες και θέλανε να εμπλακούνε σε ένα πόλεμο δίχως νόημα.

Μέσα σε λίγους μήνες, όλη τους η ζωή έγινε σκόνη από μια βόμβα που ισοπέδωσε το σπίτι τους, που σκότωσε τους συγγενείς τους και είπαν μήπως αυτοί γλιτώσουν, χωρίς όμως να υπολογίζουν τους δουλεμπόρους. Χωρίς να υπολογίζουν πως η Ευρώπη για την οποία ξεκίνησαν, δεν είναι η φιλόξενη και πολιτισμένη ήπειρος που μάθαιναν τόσα χρόνια. Χωρίς να υπολογίζουν πως το Αιγαίο που ενώνει τους λαούς για αιώνες μπορεί να γίνει ο υγρός τους τάφος.

Το σίγουρο είναι πως πλέον δεν μπορούμε να σιωπούμε και να κοιτάζουμε με απορημένα ή θλιμμένα μάτια. Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται τη βοήθεια μας, έστω κι αν είναι από αυτά τα ελάχιστα που μας άφησαν οι ληστρικές κυβερνήσεις όλων αυτών των ετών.

Και αναφέρομαι σε όλους τους απλούς ανθρώπους, όχι στην υποκριτική πολιτική της κυβέρνησης και σε κάποιους ιεράρχες τις εκκλησίας όπως ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, που αντί να πρωτοστατεί στο ελεγχόμενο έστω άνοιγμα του φράχτη στον Εβρο, ρίχνει λάδι στη φωτιά.

«Εμείς κάνουμε ό,τι καλύτερο για τους ανθρώπους που έρχονται στα νησιά μας, και τώρα ακούμε όλο και πιο έντονα, από ορισμένους από την Αθήνα, να πέσει ο φράχτης που υπάρχει στον Έβρο», είπε.

«Αν πέσει ο φράχτης θα γίνει μεγάλη συμφορά. Τα προβλήματα θα είναι πάρα πολλά. Κατά την άποψή μου θα πρέπει να μείνει ο φράχτης άθικτος», πρόσθεσε, ενώ κάλεσε τους πολίτες που ζητούν να γκρεμιστεί ο φράχτης να πάνε να ζήσουν στον Έβρο, στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Ενώ τα δεκάδες άψυχα κορμιά των μικρών παιδιών στον πάτο της θάλασσας είναι ευτύχημα… Επιτέλους η Εκκλησία θα πρέπει να απομονώσει αυτές τις φωνές που νομίζουν πως ποίμνιό τους είναι μονάχα όσοι τους ταΐζουν με τον οβολό τους και τις δωρεές, φτιάχνοντας περιουσία μεγαλύτερη του Ελληνικού χρέους.