Παρασκευή 25.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Βασίλης Γιοντζής: ΤΟ ΦΛΕΓΟΝ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

12.03.2016

Του Βασίλη Γιοντζή

Η υπερβολή πάντα με κάνει καχύποπτο και δύσπιστο. Είτε εκδηλώνεται προς την μια κατεύθυνση, είτε προς την άλλη. Όταν μάλιστα υπάρχουν ακραίες αντικρουόμενες απόψεις, συχνά η αλήθεια βρίσκεται στο μέσο. Ας προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε το φλέγον ζήτημα των προσφύγων με μυαλό καθαρό, μακριά από αφορισμούς και φανατισμούς.

Εννοείται ότι είναι άνθρωποι σαν κι εμάς, συχνά μάλιστα με μορφωτικό και πολιτιστικό επίπεδο υψηλό.

Δεν νοείται να τους βλέπουμε να θαλασσοπνίγονται και να μην κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να τους σώσουμε.

Ούτε  να λιμοκτονούν δίπλα μας κι εμείς να συνεχίζουμε αδιάφοροι και αμέριμνοι να χλαπακιάζουμε τον άμπακο.

Από εκεί και πέρα όμως, εγώ γνωρίζω το εξής:

Κάποιος πηγαίνει εκεί που τον θέλουν. Το επιβάλλει η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αλλά κα πρακτικοί λόγοι. Οι Ευρωπαίοι δείχνουν πλέον ξεκάθαρα ότι οι πρόσφυγες τους είναι ανεπιθύμητοι. Αντίθετα εμείς φροντίζουμε με τον γνωστό πανηγυρτζίδικο τρόπο να δηλώνουμε –με πρώτη και καλύτερη την κυβέρνηση- ότι τους θέλουμε. Οι πρόσφυγες φυσικά δεν έχουν στόχο να μείνουν στην Ελλάδα, αποτελεί όμως για αυτούς τον προθάλαμο για την είσοδό τους στην Ευρώπη. Πλέον όμως τίποτα δεν τους εξασφαλίζει ότι δεν θα παγιδευτούν εδώ. Τουναντίον πρόκειται για ενδεχόμενο που φαντάζει όλο και πιο πιθανό. Εμείς όμως από την μεριά μας το μήνυμα που οφείλουμε να τους περάσουμε είναι το εξής: «Παιδιά στην χώρα μας δεν θα κινδυνεύσετε, θα σας βοηθήσουμε όπως μπορούμε, εμείς όμως σας συμβουλεύουμε ΝΑ ΜΗΝ ΕΡΘΕΤΕ. Να μην έρθετε, γιατί είναι εξαιρετικά πιθανό νε εγκλωβιστείτε. Και τότε μπορεί να αντιμετωπίσετε το αποτρόπαιο ενδεχόμενο να βρεθείτε στα ίδια χάλια, ίσως όχι του πολέμου, αλλά της εξαθλίωσης. Η χώρα μας έχει άπειρα προβλήματα, προβλήματα που διογκώνονται ραγδαία. Σκεφτείτε την πιθανότητα, μετά από τόσους κινδύνους και κακουχίες να συνειδητοποιήσετε ότι βρίσκεστε σε μια παρόμοια κατάσταση!

Και εγώ βλέπω και το άλλο. Οι εκμεταλλευτές και οι κάπηλοι ελπίδων στον τόπο μας αυξάνονται με πρόοδο γεωμετρική. Οι πρόσφυγες που θα καταφθάσουν εδώ μετά από μύριους κόπους και θυσίες κινδυνεύουν να βιώσουν στην χώρα μας μια κατάφορη ματαίωση. Το όνειρό τους –αυτό που πίστεψαν ότι πλησίασαν- θα μετατραπεί σε έναν νέο ζωντανό εφιάλτη. Μοιραία η απογοήτευσή τους θα μεταλλαχθεί σε απελπισία και οργή, οργή κατά δικαίων και αδίκων. Και τότε ίσως παρατηρήσουμε το φαινόμενο οι «ανθρωπιστές» του face book να μετατραπούν στους πιο δριμείς τους κατήγορους. Γιατί τότε τα λόγια τα ωραία –αυτά που λέγονται εκ του ασφαλούς και δεν κοστίζουν τίποτα ή άλλα που υπαγορεύονται από πολιτικά συμφέροντα- θα έχουν πνιγεί στον χείμαρρο των προβλημάτων.