Παρασκευή 27.11.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Είναι η ώρα των πολιτικών και των διεθνών οικονομικών παικτών.

02.07.2020 /

Της Ελενας Νάμινι

Η Ελλάδα από χθες άνοιξε τα σύνορα στον τουρισμό, έφτασαν ήδη οι πρώτοι τουρίστες. Η πανηγυρική υποδοχή με μουσικές, χορούς, ρακή και …μπεκ βροχής, ας μείνουν ασχολίαστα κι ας ξεχαστούν. Δεν νομίζω πως πρόσθεσαν στην διαχείριση της τουριστικής περιόδου, προσωπικά μου φάνηκε αστεία και μειωτική πρωτοβουλία. Τέλος πάντων. Σε ότι αφορά την ουσία, η χώρα μας εμφανίζεται στην 3η θέση στις προτιμήσεις των τουριστών, από τις χώρες της Μεσογείου, με την Ισπανία να διατηρεί την πρώτη θέση και την Ιταλία την δεύτερη, παρά το επιβαρυμένο ιικό φορτίο τους και την σφοδρότητα της πανδημίας κατά το προηγούμενο διάστημα. Το ίδιο ισχύει και για τις περισσότερες από τις χώρες που περιέχονται στην πράσινη λίστα. Στην πλειοψηφία τους έχουν προσβληθεί πολύ περισσότερο από την Ελλάδα. Οι επιστήμονες δεν επιβεβαιώνουν αποτελεσματικότητα ανοσίας και αντισωμάτων, κάποια αξιόλογη θεραπεία δεν υπάρχει, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει ισχυρή σύγχυση και κενά, για τους ασυμπτωματικούς φορείς και το ιικό φόρτιο που μπορούν να μεταφέρουν και να μεταδώσουν, αλλά και ως προς τον χρόνο διάγνωσής του. Από την άλλη, πολλές είναι οι χώρες που ανακοίνωσαν πως δεν θα αναλάβουν τον επαναπατρισμό ταξιδιωτών, στην περίπτωση που νοσήσουν και όλοι ξέρουμε τι θα σήμαινε για την χώρα μας αυτό το ενδεχόμενο.

Κατανοούμε την σημαντικότητα του τουρισμού για την οικονομία. Δεν θα ήταν όμως πιο φρόνιμο να προσχεδιάσει η χώρα μας το προφίλ του τουρίστα που επιθυμεί να την επισκεφθεί, την φετινή πολύ ευαίσθητη τουριστική σεζόν; Εφόσον το θέμα είναι να σωθεί η οικονομία, για ποιο λόγο το τουριστικό μας marketing δεν απευθύνεται μόνο σε χώρες με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα; Έτσι κι αλλιώς αυτό το παραμύθι πράσινες και κόκκινες χώρες, δεν εφαρμόζεται, μια και επί της ουσίας και από τις “κόκκινες” χώρες, μέσω τράνζιτ, μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα. Έχω προσωπικά παραδείγματα και από Η.Π.Α. και από Μ. Βρετανία. Γιατί αναλαμβάνουμε το ρίσκο αναθέρμανσης της πανδημίας, πιέζοντας τόσο την τύχη μας; Σε πολλές από τις “πράσινες’ χώρες δεν εφαρμόστηκε ποτέ καθολικό lockdown, όπως στην Ελλάδα, δεν κυκλοφόρησαν ποτέ με μάσκα οι πολίτες τους και έφτασαν μέχρι σήμερα, μόνο με συμβουλευτικά μέτρα και εθελούσια αποστασιοποίηση. Η κατάσταση είναι θολή λοιπόν και απρόβλεπτη.

Η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας αγαπητοί φίλοι, είναι μεγάλο πεδίο εσόδων, για αεροπορικές εταιρείες, τουριστικά γραφεία κολοσσούς, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και bookers πολυεθνικών συμφερόντων. Ασφαλώς δέχεται πιέσεις η χώρα μας. Ασφαλώς δεν ορίζει τις τουριστικές της επιλογές και ασφαλώς σε εγχώρια ταμεία, στο τέλος της σεζόν, θα μείνει το μικρότερο μερίδιο από τον τζίρο, αλλά ακέραιο το ρίσκο και οι υγειονομικές συνέπειες, με αμφίβολη διάσωση του τουρισμού.
Προφανώς η ώρα των λοιμοξιολόγων έχασε την πρωτοκαθεδρία. Είναι η ώρα των πολιτικών και των διεθνών οικονομικών παικτών.