Κυριακή 10.12.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Πώς υποδέχτηκαν τη Ζώνη της Παναγίας στη Χαϊδεμένη

23.09.2016

Με την ευκαιρία του σημερινού …ερχομού της παναγιας Μυρτιδιώτισας στη Ράξα Τρικάλων και τις μεγάλες εκδηλώσεις που το ποίμνιο προετοιμάζει για να υποδεχτει το φωτοαντίγραφό  της ,θυμηθηκα μια ιστορια με την άφιξη της Ζώνης της Παναγίας στο χωριό μου.
Κοντεύουν σχεδόν 100 χρόνια από τότε που στην “Τσιουμπλεκα” -τη ραχουλα που στα πόδια της απλώνεται ή Χαϊδεμένη -εμφανίστηκε μια μέρα ένας καλόγερος αγιορειτης και από τα δισάκια του γαϊδουριού του άρχισε να απλώνει την πραμάτεια ..κομποσκοινια,εικονίτσες κι ότι αλλά κουβαλούν οι άγιοι άνθρωποι για να καταφέρουν το ποίμνιο τους να του άρπαξαν κότες, αυγά, τυριά τραχανάδες κι ότι άλλο μπορούσαν να έχουν οι πάμπτωχοι αγρότες εκείνη την εποχή.
Στους πιτσιρικάδες που έτρεξαν να δουν τον παράξενο και άπλυτο  ταξιδιώτη, εντύπωση έκανε ένα γυαλιστερό κουτί που ο καλόγερος κρατούσε στα χέρια του με ιερή ευλάβεια. .
-Το βλεπετε αυτό; ειπε,εδώ μέσα έχω τη χρυση ζώνη της παναγιας που κάνει θαύματα.
Γι αυτό τρέξτε όλοι στο χωριό και να πείτε στις μανάδες σας κι όποιος είναι στο σπίτι να σας δώσουν χρυσά κι ότι αλλά έχουν για να τους ευλόγησει η Παναγία.
Όποιος δεν δώσει δώρα θα ρίξει η Παναγία ζεστό νερό για να τον κάψει. .”.
Έντρομη η πιτσιρικαδα διαλαλούσε σ όλη τη Χαϊδεμένη σε λιγο την οργή και τι ζημιές θα έκανε η μάνα του Χριστού.
Ακούγοντας αυτά τα μαντάτα και ο Νικόλας ενας καλός και αγνος άνθρωπος ,γουρλωσε τα μάτια του και αρχισε να φωνάζει .
Τον κολοβό .
Τον κολοβό. .

Ήταν ένας τεράστιος και άγριος σκύλος ,ο φόβος και ο τρόμος του χωριού. .

Το πόσο γρήγορα μάζεψε ζώνες και δισάκια ο αγιορειτης βλεποντας τον κολοβό δεν περιγράφετε ούτε μόλο γιώτε ..
Ακόμα γελάνε και τα τρισέγγονα τωνΧαϊδεμενιωτων που οι παραπαπούδες τους δεν πιάστηκαν  κορόιδα από έναν λωποδυτη και τρομοκράτη ρασοφόρο.
Αυτά στη Χαϊδεμένη του περ. αιώνα
Στη Ράξα μη περιμένετε να δείτε κάτι παρόμοιο.Εδώ ολα τα σκυλιά θα είναι δεμενα και κανείς από τους άνω, 60 πατέρες (μητέρες δεν υπάρχουν )δεν πρόκειται να πάθει το παραμικρό.  Εκτός κι αν την ώρα που περνούν κάτω από το γεροπλάτανο ο “χλωμό ς Ναζωραίος” τους πετάξει κανένα κλωνάρι για την απληστία τους και την κατάντια τους να θέλουν να αρπάζουν το κόμπόδεμα των παππούδων πλασσαροντας για θαυματουργό ένα φωτοαντίγραφό  κολλημένο σε πευκοσανιδα…!
ΔΗΜΉΤΡΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
22 Σεπτεμβρίου 2016

efhmeris.blogspot.gr

[fbcomments]