Τρίτη 18.02.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Απέρριψαν το αίτημα αποφυλάκισης της Ηριάννας

17.07.2017 /

Με πλειοψηφία 3-2 το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών Αθήνας απέρριψε τις αιτήσεις της Ηριάννας και του Περικλή για αναστολή εκτέλεσης της πρωτόδικης ποινής που τους έστειλε στη φυλακή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.
Νωρίτερα, τόσο η Ηριάννα όσο και ο Περικλής υπογράμμισαν πως με την καταδικαστική απόφαση που τους επιβλήθηκε τα σχέδια που έκαναν διακόπηκαν πρόωρα και ζήτησαν να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν.
Όταν η Ηριάννα έλαβε το λόγο τόνισε πως εργάζεται σε δυο δουλειές (στο Πανεπιστήμιο και με ξένους φοιτητές σε ειδικό πρόγραμμα) και πως ήταν σίγουρη πως θα αθωωθεί.
Μάλιστα ανέφερε πως τρεις μήνες πριν την απόφαση, έκανε αίτηση για πρόγραμμα που αφορούσε προσφυγόπουλα (για να τα διδάξει) και «όλα σταμάτησαν» υποστηρίζοντας πως νιώθει προσβεβλημένη.
Η καθηγήτρια της νεαρής πανεπιστημιακού στην κατάθεσή της τόνισε πως εργάζεται μαζί της πέντε χρόνια και πως αυτό που τον χαρακτηρίζει είναι το ήθος και οι επιδόσεις της.
Η πρόεδρος σημείωσε πως η Ηριάννα με άδειες μπορεί να συνεχίζει το διδακτορικό της, με την καθηγήτριά της να αντιτείνει ότι συμμετέχει σε έρευνα, αμείβεται και είναι απαραίτητη η παρουσία της.
Με τη σειρά του ο συνήγορος της νεαρής κοπέλας ανέφερε ότι θα μπορέσει να λάβει την πρώτη άδεια μετά από δύο χρόνια και η δεύτερη μάρτυρας -επίσης καθηγήτριά της- τονίζει πως χρειάζεται πρακτική άσκηση άρα η φυσική της παρουσία είναι απαραίτητη. «Δε γίνεται ούτε καν μέσω διαδικτύου», ανέφερε.
Η μητέρα της Ηριάννας, υποστήριξε πως όλα αυτά που έχτισε στην καριέρα της η κόρης της, θα χαθούν αν παραμείνει στη φυλακή.
Ο Περικλής είπε «σταμάτησε η ζωή μου» και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει λέγοντας «νόμιζα ότι όλα θα τελείωναν» και «ανατράπηκε η ζωή μου».
Ειδικός γιατρός στην κατάθεσή του για τον Περικλή επικαλέστηκε ένα σπάνιο αυτοάνοσο νόσημα που αντιμετωπίζει, για το οποίο αναγκάστηκε να νοσηλευτεί.
Αγορεύσεις δικηγόρων
Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τις αγορεύσεις των δικηγόρων με τον ένα να υπογραμμίζει ότι ο «νομοθέτης είχε διαπιστώσει ότι και μία απλή παρατήρηση ενισχύει μια πρακτική που δεν χορηγεί αναστολές γι αυτό και η διάταξη συμπληρώθηκε με άλλες διατάξεις πέραν της ανεπανόρθωτης βλάβης.
»Για παράδειγμα στην περίπτωση που ένας φυγόποινος ή φυγόδικος έχει παραβιάσει όλους τους περιοριστικούς όρους, ο νόμος ζητάει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά πράξης που θα επιβάλλουν να μην δοθεί αναστολή».
• Από το 2013 που αφέθηκε ελεύθερη με όρους κατά τη γνώση σας τότε οι συνάδελφοί σας έσφαλαν. Η ΓΑΔΑ η ίδια έκρινε ότι ήταν σεβαστός κάθε όρος.
• Ο εισαγγελέας λέει ότι δεν διακόπτεται το διδακτορικό της, αλλά το Πανεπιστήμιο λέει ότι διακόπτεται. Ποιον πρέπει να ακούσουμε;
• Ο ίδιος ο εισαγγελέας χορήγησε αναστολή και σωστά στην υπόθεση για τα δομημένα ομόλογα με καθείρξεις 23 χρόνια.
• Το ίδιο κάνατε Κύριε εισαγγελέα με ληστές με καλάζνικοφ με 15 χρόνια στο «noor1». Το δικαστήριο έδωσε αναστολές.
Ο δικηγόρος του Περικλή σημείωσε ότι νομοθέτης το προβλέπει αναγνωρίζοντας το ενδεχόμενο λάθους υπερβολής πλάνης και το Εφετείο Αναστολών αυτή η βλάβη έρχεται να μετριάσει.
Άλλωστε, «τρεις αρνητικές ή μία θετική προϋπόθεση ζητάει ο νόμος. Πρέπει να μην έχουν δικαιώσει τις προϋποθέσεις περιοριστικών όρων και δεν δικαιολογείται η σκληρότητα της μη απόδοσης αναστολής στη δίκη».
Δυναμικό «παρών» αλληλέγγυων
Το πρωί αίθουσα του δικαστηρίου του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών γέμισε ασφυκτικά με συγγενείς, φίλους και συμφοιτητές της Ηριάννας και του Περικλή από τις 09.00 και ενώ την ίδια ώρα αλληλέγγυοι βρίσκονταν εντός και εκτός της δικαστικής αίθουσας εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους.
Περίπου στις 14.00, έφτασαν στην κατάμεστη αίθουσα του δικαστηρίου Ηριάννα και Περικλής, συνοδεία αντρών της αντιτρομοκρατικής (με κουκούλες και όπλα) προκαλώντας τις έντονες διαμαρτυρίες της Ζωής Κωνσταντοπούλου και με την πρόεδρο του δικαστηρίου να δηλώνει ότι «προσπαθεί να υπερασπιστεί τη δικαιοσύνη» και πως «δεν έχει αντιπαλότητα με κανένα».
Στο ακροατήριο ο κόσμος ζήτησε από την επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας» να μην φωνάζει ενώ ένας άλλος δικηγόρος διαμαρτυρήθηκε για τα ειδικά μέτρα και ενώ η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Λίγο μετά τις 15.00 η συνεδρίαση διακόπηκε (για μισή ώρα) καθώς ζητήθηκαν κάποια έγγραφα από τον εισαγγελέα.
Η καταδίκη
Υπενθυμίζεται πως η Ηριάννα καταδικάστηκε από το Β’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε κάθειρξη 13 ετών χωρίς αναστολή ως μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης επειδή διατηρούσε σχέσεις με νεαρό που είχε συλληφθεί ως εμπλεκόμενος με την οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».
Η καταδίκη στηρίχθηκε αποκλειστικά στη μερική ταυτοποίηση γενετικού υλικού της κατηγορούμενης πάνω σε γεμιστήρα όπλου, αποδεικτικό στοιχείο που ποτέ στο παρελθόν δεν έχει κριθεί αρκετό για να τεκμηριώσει ανάλογη απόφαση και ενώ ο σύντροφός της αθωώθηκε από το πρωτόδικο κιόλας δικαστήριο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το δικαστήριο, με σύμφωνη εισήγηση και της εισαγγελέως της έδρας, δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στην υποψήφια διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μόλις λίγες ημέρες μετά την καταδίκη της ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, είχε ζητήσει από τον πρόεδρο του Εφετείου το σκεπτικό της απόφασης καθώς και την επίσπευση της καθαρογραφής της.
Ο Περικλής κρίθηκε πρωτοδίκως ένοχος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και για διακεκριμένη οπλοκατοχή και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 13 ετών, χωρίς ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση που άσκησε.
Στο πλευρό της Ηριάννας
Τις τελευταίες ημέρες, τη στήριξής τους προς τη φυλακισμένη Ηριάννα έχουν εκφράσει ανθρωπιστικές οργανώσεις, φορείς, κόμματα, γνωστές προσωπικότητες της χώρας από διάφορους τομείς αλλά και απλοί πολίτες.
Την περασμένη Παρασκευή, πλήθος κόσμου διαδήλωσε στο Σύνταγμα για την Ηριάννα, με τη συγκέντρωση να ξεκινάει από την πλατεία και αργότερα τα μπλοκ των διαδηλωτών να μεταφέρονται μπροστά από τη Βουλή.

efsyn.gr