Σάββατο 09.12.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σκληρή απάντηση Αγοραστού σε Σιμορέλη: Κάποιοι ζουν ερήμην της πραγματικότητας

13.10.2020

Σε τέτοιους καιρούς, δεν χωρούν συμβατικές και ιδεολογικά φορτισμένες πολιτικές. Ούτε βεβαίως έχουν τύχη επικοινωνιακά  ημίμετρα για τις εντυπώσεις και μόνο. Αντιθέτως, επιβάλλονται βαθιές επεξεργασίες και συνδυαστικές, ολιστικές πολιτικές, αντίστοιχες των κινδύνων και των απειλών που μας περιβάλλουν. Κάποιοι έχουν αποφασίσει να ζουν ερήμην της πραγματικότητας.

Δεν μπορούν αυτοί που μέχρι σήμερα υπήρξαν εργάτες του ψεύδους να μεταπηδήσουν στην δύσβατη περιοχή της αλήθειας. Τα φράγματα της  Πύλης  και του Νεοχωρίτη,  είναι  έργα μεγάλης κλίμακας και προϋπολογισμού και σύμφωνα με τη νομοθεσία, υπεύθυνοι και δικαιούχοι είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την χρηματοδότηση και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την κατασκευή. Άλλωστε,  η Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ΕΣΠΑ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης,  όταν έβγαλε  την πρόσκληση για τα αρδευτικά έργα και τα φράγματα, όριζε   δικαιούχους – δηλαδή εκείνους οι οποίοι είχαν δικαίωμα να καταθέσουν προτάσεις- μόνο τις Διευθύνσεις Εγγείων Βελτιώσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η προηγούμενη κυβέρνηση, στις 2-7-2019, με δική της επιλογή, ενέταξε στο Πρόγραμμα αυτό,  31 έργα για  όλη την Ελλάδα. Στη Θεσσαλία ενέταξε: τα Δίκτυα Ταυρωπού, τα αρδευτικά δίκτυα στην Κάρλα για τα οποία αρμόδια αρχή να τα προκηρύξει και να τα  κατασκευάσει είναι το Υπουργείο Υποδομών, την υπογειοποίηση αγωγών στα Σέλλανα, τις λιμνοδεξαμενές Αγιοκάμπου και Πουρναρίου καθώς και τα έργα του εκσυγχρονισμού των  αρδευτικών δικτύων στα Τρίκαλα, για τα οποία αρμόδιο να τα δημοπρατήσει και να τα κατασκευάσει είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει αιτηθεί να αναλάβει το έργο του φράγματος του Νεοχωρίτη αλλά από την αίτησή μας μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση. Στο έργο του φράγματος της Πύλης, δικαιούχος είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και αρμόδια υπηρεσία χρηματοδότησης η Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Συνεπώς η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν είχε καμία αρμοδιότητα στα έργα αυτά.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας έκανε αντιπλημμυρικά έργα στον Πηνειό ποταμό και σε άλλους  παραποτάμους του, παρότι δεν είχε επαρκή χρηματοδότηση ή η χρηματοδότηση ερχόταν εκ των υστέρων και εν μέσω μνημονίων. Για του λόγου το αληθές, ως πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος είχα προσφύγει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητώντας να μας δοθούν μαζί με τις αρμοδιότητες και οι ανάλογοι ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι, πράγμα το οποίο δεν έγινε μέχρι σήμερα.

25 αντιπλημμυρικά έργα προϋπολογισμού 68,1 εκατ. ευρώ

από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στην Π.Ε. Τρικάλων

Βελτίωση συντήρηση καθαρισμός (περιβαλλοντική προστασία) ποταμών ν. Τρικάλων-αντιπλημμυρική προστασία 2011 (δύο έργα), Αντιπλημμυρική προστασία οικισμών Π.Ε.  Τρικάλων, Διευθέτηση ρέματος Παλαιομονάστηρου Δ. Πύλης, Διευθέτηση χειμάρρου Νεοχωρίτη και αντιδιαβρωτική προστασία της κοίτης στη θέση “Παλιαμάνα” του Δ.Δ. Οιχαλίας, Αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην Π.Ε. Τρικάλων από 07-09-2016 έως 10-09-2016:  Αντιπλημμυρική προστασία στον Πηνειό ποταμό εντός των ορίων Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και  Αντιπλημμυρική προστασία με επεμβάσεις σε ποταμούς και χειμάρρους εντός των ορίων Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων πλην Πηνειού ποταμού, Αντιπλημμυρική θωράκιση χειμάρρων για την προστασία των υποδομών περιοχής Ασπροποτάμου, Προστασία γέφυρας Διαλεχτού και προστασία κοίτης Πηνειού ποταμού, Προστασία κοίτης Πηνειού ποταμού στην περιοχή Δ.Δ. Μεγάρχης και κατάντη αυτής σε σποραδικές θέσεις, Αντιπλημμυρική προστασία Π.Ε. Τρικάλων (Πηνειού, Πορταϊκού, Νεοχωρίτη, Αχλαδοχωρίτη και Κλεινοβίτη καθώς και των παραποτάμων τους) – Αποκατάσταση αρδευτικών δικτύων και παραλλήλων έργων, Συλλογή στοιχείων διευθέτησης κοίτης χειμάρρου Τζουρτζιωτικου, Βελτίωση – συντήρηση – καθαρισμός – περιβαλλοντική προστασία ποταμών ν. Τρικάλων – αντιπλημμυρική προστασία 2016, Βελτίωση-συντήρηση-καθαρισμός-περιβαλλοντική προστασία ποταμών ν. Τρικάλων-αντιπλημμυρική προστασία  2018, Αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα Π.Ε. Τρικάλων από 15/11/2017 έως 17/11/2017 αντιπλημμυρική προστασία-καθαρισμός κοίτης στον Πηνειό εντός ορίων Π.Ε. Τρικάλων, Αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην Π.Ε. Τρικάλων από 15-11-2017 εως 17-11-2017 αντιπλημμυρική προστασία-καθαρισμός κοίτης στους παραποτάμους του Πηνειού ποταμού, Αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην Π.Ε. Τρικάλων από 15-11-2017 έως 17-11-2017 αντιπλημμυρική προστασία-καθαρισμός κοίτης σε ρέματα και χειμάρρους, Αποκατάσταση βλαβών που προκλήθηκαν από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές εκατέρωθεν του Πηνειού ποταμού στην Π.Ε. Τρικάλων από 23/2/2018 εως 26/2/2018  (δίκτυα άρδευσης, μνημεία), Αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην Π.Ε. Τρικάλων στις 24-25/11/2019 και 9-11/12/2019, Αντιπλημμυρική προστασία – καθαρισμός κοίτης στους παραποτάμους του Πηνειού ποταμού, Αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα  στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας Π.Ε. Τρικάλων στις 24-25 /11/2019  και  9-11 /12/2019 (Δήμοι Τρικκαίων, Μετεώρων, Φαρκαδόνας), Αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην Π.Ε. Τρικάλων στις 24-25/11/2019 και  9-11/12/2019 – αντιπλημμυρική προστασία ολοκλήρωση καθαρισμού κοίτης στον Πηνειό ποταμό, Βελτίωση -συντήρηση -καθαρισμός (περιβαλλοντική προστασία) ποταμών ν. Τρικάλων -αντιπλημμυρική προστασία εργολαβία 2012-2013, Καθαρισμός ρεμάτων Π.Ε. Τρικάλων.

 

 

[fbcomments]