Τρίτη 26.09.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Αντίστροφη μέτρηση για πληρωμές και φορο-υποχρεώσεις– Ποιες προθεσμίες εκπνέουν τη Δευτέρα 31/7

28.07.2023 / /

Τελειώνει ο χρόνος για ιδιοκτήτες ακινήτων και φορολογούμενους με χρέη – Ποιες προθεσμίες εκπνέουν τη Δευτέρα 31/7

Φορτωμένες με φορο-υποχρεώσεις και πληρωμές φόρων είναι οι τελευταίες ημέρες του Ιουλίου. Όσοι θέλουν να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος μετά από αύξηση των θέσεων απασχόλησης πέρυσι και δεν έχουν λάβει ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ πρέπει να υποβάλουν ένσταση το αργότερο σήμερα (28/7), ενώ τη Δευτέρα πέφτει η αυλαία της δεύτερης ευκαιρίας για αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων οφειλών και ένταξης σε νέες για τους συνεπείς. Τελειώνει παράλληλα η προθεσμία για διορθώσεις χωρίς πρόστιμα στο Ε9, για δηλώσεις μισθωτηρίων και για την πληρωμή της τρίτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.

Αναλυτικά:

Φόρος εισοδήματος: Όσα φυσικά πρόσωπα με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα θέλουν να πληρώσουν εφάπαξ, για να κερδίσουν την έκπτωση 3% πρέπει να πληρώσουν έως τις 31 Ιουλίου. Την έκπτωση θα απολαύσουν και όσοι εξοφλήσουν το φόρο με πιστωτική κάρτα η οποία τους δίνει 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις. Σημειώνεται ότι με την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως το μεσημέρι της 31ης Αυγούστου 2023 οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος μαζί με τη δεύτερη στο τέλος Αυγούστου.

Διορθώσεις στο Ε9: Στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έως τις 31 Ιουλίου 2023, διορθώσεις στο Ε9 γίνονται χωρίς πρόστιμο. Θα ακολουθήσει νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και τυχόν έξτρα φόρος θα πρέπει να εξοφληθεί σε μηνιαίες καταβολές, όχι μικρότερες από 10 ευρώ, έως το τέλος Φεβρουαρίου 2024.

Μισθωτήρια: Στην περίπτωση που η συμφωνία μίσθωσης, για την οποία έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά ή έχει κατατεθεί στη Δ.Ο.Υ. «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», έχει λυθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022, ο εκμισθωτής υποχρεούται να δηλώσει την ημερομηνία λύσης μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023. Εάν δεν δηλωθεί η λήξη της μίσθωσης, τότε η συμφωνία μίσθωσης (το μισθωτήριο) θεωρείται ότι είναι σε ισχύ και ο ιδιοκτήτης κινδυνεύει να πληρώσει φόρο για ενοίκια που δεν έχει εισπράξει. Η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή της σε Κωστή Χατζηδάκη, Χάρη Θεοχάρη και Γιώργο Πιτσιλή ζητά παράταση της προθεσμίας έως 31 Δεκεμβρίου 2023.

Ρυθμίσεις οφειλών: Τη Δευτέρα εκπνέει η προθεσμία για ένταξη οφειλών στις ρυθμίσεις των 36, 72 και 120 δόσεων. Την 1η Αυγούστου οι πλατφόρμες των ρυθμίσεων θα κλείσουν καθώς όπως έχει ξεκαθαρίσει το οικονομικό επιτελείο δεν θα δοθεί καμία παράταση στην υποβολή αιτήσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι οφειλέτες που θα έχουν γυρίσει την πλάτη στις ρυθμίσεις θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, μισθών, ενοικίων και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Για τους οφειλέτες με χρέη άνω των 150.000 ευρώ (έκαστος) υπάρχει η απειλή διαπόμπευσης με τις λίστες που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στις 4 Αυγούστου.

ΕΝΦΙΑ: Η τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ – χωρίς προσαύξηση- πρέπει να εξοφληθεί έως τις 31 Ιουλίου.

newbeast.gr

[fbcomments]