Τετάρτη 25.05.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Στο «κόκκινο» οι αντιπροσωπείες Ι.Χ. στο ν. Τρικάλων

04.08.2015

Του Χρήστου Κοντού

Σε απόγνωση είναι οι Τρικαλινοί και όχι μόνο, ιδιοκτήτες αντιπροσωπειών Ι.Χ., που βλέπουν τα πράγματα να πάνε από το κακό στο χειρότερο. Η φαινομενική αύξηση των πωλήσεων, το πρώτο εξάμηνο του 2015, όχι μόνο δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, αλλά αντίθετα η κατάσταση αυτή μπορεί να περιγραφεί μόνο με τα μελανότερα χρώματα.

«Με έπιασε απογοήτευση όταν πριν δυο βδομάδες συγκεντρώθηκε το σωματείο μας, από δεκαοχτώ που ήμασταν, μείναμε μόνο πέντε», θα πει στον «Ενεργό Πολίτη», ο Γιώργος Καρούτας.

«Το μεγάλο μας πρόβλημα δεν είναι μόνο οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων που είναι σχεδόν ανύπαρκτες, αλλά και η διατήρηση των συνεργείων που υπάρχουν στις αντιπροσωπείες, λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού».

Συμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Π.» στο νομό υπολογίζεται πως υπάρχουν πάνω από 100 «παράνομα» συνεργεία αυτοκινήτων, μέσα σε αποθήκες χωραφιών, σε στάβλους και σε αυλές σπιτιών.

«Πώς να τους ανταγωνιστείς όλους αυτούς; Δεν κόβουν ούτε αποδείξεις, ούτε ΦΠΑ αποδίδουν, ούτε ενοίκια έχουν, κυριολεκτικά ότι εισπράττουν μπαίνουν όλα στην τσέπη τους», θα πει ιδιοκτήτης συνεργείου αυτοκινήτων της πόλης μας.

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στην εισαγωγή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και ανταλλακτικών λόγω των capital controls.

Τα στοιχεία

Με βάση τα πρωτογενή στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την επεξεργασία του ΣΕΑΑ, οι ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών το μήνα Μάιο 2015 υπήρξαν αυξημένες κατά +21,6%, ως προς το μήνα Μάιο 2014 κάτι όμως που είναι εποχικό, μιας και αφορά αγορές αυτοκινήτων για ενοικιάσεις.

Συνολικά, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαίου 2015 οι ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών είναι αυξημένες κατά +15,7% ως προς το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

Η πρόοδος στις ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών κατά το μήνα Μάιο αιτιάζεται στις αυξημένες πωλήσεις αυτοκινήτων προς ενοικίαση.

Σημειώνεται ότι ακόμη και με την πρόοδο των εταιρικών πωλήσεων του περασμένου μηνός, η αγορά αυτοκινήτου κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2015 βρίσκεται   -72,8% χαμηλότερα ως προς το μέσο όρο δεκαετίας.

Στα καινούργια φορτηγά παρατηρείται σημαντική αύξηση από τις αρχές του έτους, ως προς την ίδια περίοδο πέρυσι, εξαιτίας, μεταξύ άλλων, και εκτελέσεων διαγωνισμών.

Τέλος, στα καινούργια δίκυκλα (πλέον των 50 cc) οι ταξινομήσεις από τις αρχές του έτους ήταν αυξημένες κατά +13,1% ως προς το αντίστοιχο διάστημα το 2014.

Όπως επισημαίνει ο ΣΕΑΑ στο δελτίου Τύπου «ακόμη και με την πρόοδο των εταιρικών πωλήσεων του περασμένου μηνός, η αγορά αυτοκινήτου κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2015 βρίσκεται -72,8% χαμηλότερα ως προς το μέσο όρο δεκαετίας».