Σάββατο 26.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Τρικάλων: Όχι στο νέο στρατολογικό νομοσχέδιο

27.01.2016

Το στρατολογικό νομοσχέδιο, που προωθείται για ψήφιση στη Βουλή στις 28/2, εισάγει και για τη στρατευμένη νεολαία τη βασική πολιτική γραμμή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη διαχείριση της ανεργίας και ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων επ’ ωφελεία της πολιτικής μηδενικών προσλήψεων, υποβάθμισης των κοινωνικών παροχών του κράτους και στήριξής τους στον «εθελοντισμό», δηλ. την απλήρωτη εργασία. Η λογική που διέπει τα πεντάμηνα, τα voucher κλπ επεκτείνεται στους στρατευμένους επιστήμονες, γιατρούς, δικηγόρους, αλλά και στους υπόλοιπους στρατευμένους με τη μορφή μοριοδοτήσεων και πιστοποιήσεων για τη δωρεάν εργασία που παρέχουν για να καλύψουν τις τρύπες των κρατικών υπηρεσιών.

Η εργασιακή εκμετάλλευση της στρατευμένης νεολαίας στο έδαφος της συντριπτικής ανεργίας με πενιχρά ανταλλάγματα εν δυνάμει μελλοντικής χρήσης, μαζί με όλες τις άλλες προωθούμενες από το κράτος ελαστικές μορφές, αποτελεί το δούρειο ίππο για την ισοπέδωση των εργασιακών κατακτήσεων για το σύνολο της εργατικής τάξης, εμπεδώνοντας το καθεστώς της παροδικής εργασίας χωρίς δικαιώματα, αλλά και τον ατομισμό, τον ανταγωνισμό, τον ενδοταξικό εμφύλιο στην καθημερινότητα της ζωής των εργαζομένων και της νεολαίας.

Στα χρονίζοντα αιτήματα των ανυπότακτων απαντά με ένα παράθυρο «τακτοποίησης» ενός έτους (μέχρι το τέλος του 2016) αφήνοντας το γενικό πλαίσιο ποινικοποίησης και εξοντωτικών προστίμων ανέγγιχτο. Ο τιμωρητικός χαρακτήρας της εναλλακτικής θητείας παραμένει ανέπαφος.

Αλλά ακόμα και «το αντικειμενικό σύστημα μεταθέσεων» που εισάγει, για το οποίο επαίρεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι διάτρητο τόσο από το γεγονός ότι οι μεταθέσεις περιέρχονται στην αρμοδιότητα του ίδιου του υπουργού (πεδίο δόξης λαμπρό για τα ρουσφέτια του Καμμένου αυτοπροσώπως), όσο και από το 2% αυθαίρετων εξαιρέσεων που προβλέπει.

Εκτιμούμε ότι το νομοσχέδιο για τη θητεία δεν κλείνει τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου στο στρατό. Παραμένει ανοιχτή η συζήτηση για την Στράτευση των Γυναικών, την Παλλαϊκή Άμυνα, την Πολεμική Βιομηχανία, τα στρατιωτικά λύκεια, την αναδιοργάνωση της Εκπαίδευσης (και την σχέση της με την πολεμική βιομηχανία) κλπ, στο έδαφος της στενής στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ, που δεν περιορίζεται στη γεωστρατηγική συμμαχία αλλά επεκτείνεται και σε θέματα μιλιταριστικής τεχνογνωσίας.

Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. παλεύει ενάντια στη συνολική μιλιταριστική κατεύθυνση και στο νέο στρατολογικό νομοσχέδιο και συντάσσεται με τους αγώνες της στρατευμένης νεολαίας σε ένα πλαίσιο αιτημάτων που την ενοποιεί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Για μισθό στους φαντάρους στο ύψος του βασικούς μισθού, ασφάλιση-ένσημα-αναγνώριση προϋπηρεσίας για όλους τους στρατευμένους, ένταξη στο Ταμείο Ανεργίας των απολυόμενων στρατιωτών και χορήγηση επιδόματος ανεργίας, κατάργηση όλων των τιμωρητικών διατάξεων και των προστίμων για τους ανυπότακτους, καμιά κάλυψη θέσης εργασίας από φαντάρους, κατάργηση των στρατοδικείων, ελεύθερο συνδικαλισμό των στρατευμένων.