Παρασκευή 12.07.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σύσκεψη στην Πύλη για το αντάμωμα των Σαρακατσαναίων

13.05.2015

Συνάντηση έγινε χθες στο Δημαρχείο Πύλης, στις 12/5/2015 μεταξύ του Δημάρχου Πύλης κ. Μαράβα και των Σαρακατσαναίων ανά την Ελλάδα.

Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων κ. Μουτσιάνας Γεώργιος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Τρικάλων κ. Βλόντζου, ο Πρόεδρος Λάρισας, Πρόεδροι Νομών Μακεδονίας & Στερεάς Ελλάδας.

Από την πλευρά του Δήμου συμμετείχαν οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Τόλιας , Κρούπης, Καλαμαράς, Ζιάκας και ο κ. Μπόμπορας Παύλος – Δημοτικός Σύμβουλος.

Έγινε εποικοδομητική συζήτηση.

Επαναβεβαιώθηκαν οι καλές σχέσεις των Σαρακατσαναίων με τον Δήμο Πύλης.

Επαναβεβαιώθηκε το γεγονός ότι η εκδήλωση του Πανελλήνιου Ανταμώματος των  Σαρακατσαναίων στο Περτούλι Τρικάλων αποτελεί τη μεγαλύτερη υπαίθρια πολιτιστική εκδήλωση που γίνεται στην Ελλάδα και είναι και εκδήλωση του Δήμου Πύλης.

Πράγμα που γίνεται κάθε χρόνο από το 1980 στα λιβάδια του Περτουλίου Τρικάλων την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου.

Οι Σαρακατσάνοι, περήφανοι για την καταγωγή τους και πιστοί στα έθιμά τους, τηρούν το αντάμωμα κάθε χρόνο και θυμούνται τα ήθη και έθιμα της φυλής τους.

Το Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στο Περτούλι βοηθά στην διατήρηση της παράδοσης αλλά και στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Σαρακατσάνων και των δημοτών μας.

Φέτος θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις ως προς το σκέλος των εκδηλώσεων.

Ενδεικτικά το ΓΛΕΝΤΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ από φέτος θα γίνεται κάθε φορά σε διαφορετική Τοπική Κοινότητα, φέτος στην πλατεία της Ελάτης, του χρόνου στο Περτούλιο, μετά στο Νεραϊδοχώρι και ούτω καθεξής.

Επιβεβαιώθηκε η παροχή αμέριστης βοήθειας στους διοργανωτές και ανανεώθηκαν οι συναντήσεις στο μέλλον.

[fbcomments]