Σάββατο 23.03.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Με επιτυχία το Αντάμωμα των Καραγκούνηδων

10.09.2018

Με τον Τρανό Χορό των  Αυτόχθονων και Γηγενών Θεσσαλών – Καραγκούνηδων που γέμισαν το γήπεδο ποδοσφαίρου των Μεγάλων Καλυβίων, ολοκληρώθηκε χθες βράδυ το 5ο Καραγκούνικο Αντάμωμα.

Εκατοντάδες χορευτές αλλά και πλήθους κόσμου διασκέδασε υπό τους ήχους γνωστών μουσικών. Νωρίτερα την εκδήλωση χαιρέτησε αναφερόμενος στην αξία διατήρησης της παράδοσης ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, από πλευράς του Δήμου Τρικκαίων ο δημοτικός σύμβουλος και Μεγαλοκαλυβιώτης Ηλίας Παπανικολάου και φυσικά ο Απόστολος Φιρφιρής, πρόεδρος Αμφικτιονίας Θεσσαλών Καραγκούνηδων, στον οποίο απονεμήθηκε και τιμητική πλακέτα από τον κ. Αγοραστό.

Εθνολογικό Συνέδριο

Ιδιαίτερη αξία όμως έχουν τα συμπεράσματα του τριήμερου Διεθνούς Εθνολογικού Συνεδρίου με θέμα «Η πολιτιστική κληρονομιά της πεδινής Θεσσαλίας. Η πολιτιστική της διαχείριση».

«Οι Καραγκούνηδες της Θεσσαλίας, από τα αρχαιότατα φύλα των Ελλήνων, ριζωμένοι στον τόπο τους συνεχίζουν να ζουν μέσα σε ήθη και έθιμα, παραδόσεις και γιορτές, χορούς και μουσικές, ιδεολογίες και συμπεριφορές, που μας οδηγούν στα προϊστορικά χρόνια και επιβεβαιώνουν την αδιάλειπτη συνέχεια της ιστορίας μας. Είναι μια ζωντανή πολιτιστική κληρονομιά που την ψηλαφούμε και τη νιώθουμε στην καθημερινότητά μας». Με αυτά τα λόγια, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βασίλης Δ. Αναγνωστόπουλος, κήρυξε πριν 3 μέρες την έναρξη του.
Ο Απόστολος Φιρφιρής, πρόεδρος Αμφικτιονίας Θεσσαλών Καραγκούνηδων και αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, ανέφερε: «Είναι γεγονός πως την προσωπικότητα των λαών, κυρίως, τη διαμορφώνουν οι πνευματικές αξίες που για μας τους Θεσσαλούς Καραγκούνηδες είναι η γλώσσα μας, η ιστορία μας, η λαογραφία μας, τα δημοτικά μας τραγούδια, τα έθιμά μας και τα δρώμενα, στοιχεία που χαρακτηρίζουν κάθε έθνος».
Ειδική αναφορά, με τιμητικό αφιέρωμα, έγινε για τον  Μπρούνο Ελί, επίτιμο διευθυντή Επιστημονικών Ερευνών του Γαλλικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS)-Ιστορικό-Επιγραφολόγο, τον οποίο και τίμησε η Αμφικτιονία Θεσσαλών Καραγκούνηδων.
Ο  κ. Ελί ευχαρίστησε για την τιμή που του έγινε, ενώ αναφέρθηκε και στην ερευνητική δραστηριότητα στην περιοχή της Θεσσαλίας.