Σάββατο 16.01.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Άνοιξε χθές η έκθεση για τον Βασίλη Τσιτσάνη

05.01.2015

3.000 εκθέματα για τον μεγάλο μας συνθέτη
Με ένα σημαντικό γεγονός, τα εγκαίνια της έκθεσης για τον αξέχαστο μουσικοσυνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη στο Μύλο Ματσόπουλου, ξεκίνησαν χθες οι εκδηλώσεις στη γενέτειρα πόλη του, τα Τρίκαλα, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από το χαμό του, την Κυριακή 18 Ιανουαρίου του 1984, που έμελλε να είναι ταυτόχρονα η ημερομηνία της γέννησής του (1915).
Η έκθεση φέρνει στο φως στοιχεία και ντοκουμέντα από τη ζωή και το έργο του μεγάλου δημιουργού, ο οποίος σε δύσκολους καιρούς κατάφερε να προσδώσει στο λαϊκό τραγούδι τη θέση που του αξίζει και το έκανε αποδεκτό σε ολόκληρη την κοινωνία.

Το υλικό της έκθεσης εμπιστεύθηκε στο δήμο και το Κέντρο Έρευνας «Βασίλης Τσιτσάνης» ο Κώστας Χατζηδουλής, ένας άνθρωπος που έχει αφιερώσει τη ζωή του στο λαϊκό τραγούδι και στην ανάδειξη των καλλιτεχνών που το υπηρέτησαν. Με γνώση και μεράκι έσκυψε πάνω στο μεγάλο κεφάλαιο του είδους που στάθηκε ο Βασίλης Τσιτσάνης και ανέσυρε αρχεία και ντοκουμέντα με στόχο να φωτίσει τη διαδρομή του κορυφαίου δημιουργού.

Πέρα από τα 3.000 περίπου εκθέματα που θα φιλοξενούνται για δύο μήνες στο Μύλο Ματσόπουλου, υπάρχει επίσης πολύ ανέκδοτο υλικό, όπως τραγούδια που έκοψε η λογοκρισία στον Εμφύλιο και δεν κυκλοφόρησαν ποτέ, ανέκδοτα κομμάτια που γράφτηκαν στην Κατοχή, χειρόγραφες σημειώσεις, φωτογραφίες, αποκόμματα, φέιγ βολάν, ρεκλάμες και διαφημίσεις για τις εμφανίσεις του στα μαγαζιά.

Στόχος της δημοτικής αρχής, όπως σημείωσε ο δήμαρχος, Μιχ. Ταμήλος, είναι να συγκεντρωθεί και αυτό το υλικό προκειμένου να εκτίθεται σε μόνιμη βάση στο Μουσείο Τσιτσάνη. Γι’ αυτό και ο κ. Ταμήλος υπογράμμισε πως θα πρέπει το υπουργείο Πολιτισμού, όπως έχει υποχρέωση, να συμβάλει στη δημιουργία του Μουσείου. Μέχρι τότε να γίνει ένα σύγχρονο Μουσείο στα Τρίκαλα, ο δήμαρχος θα προτείνει στο δημοτικό συμβούλιο η έκθεση να στεγαστεί προσωρινά στη Δωροθέα Σχολή.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η έκθεση μπορεί να αφορά το Βασίλη Τσιτσάνη, όμως, συνυπάρχουν οι συνάδελφοί του συνθέτες, τραγουδιστές, οι απλοί μουσικοί, ακόμα και οι μαγαζάτορες, ενώ παράλληλα αναδεικνύονται όλα τα σημαντικά γεγονότα, πολιτικά, ιστορικά, οικονομικά, κοινωνικά της περιόδου που έζησε ο Τσιτσάνης και τα οποία καταγράφει ο ίδιος στα τραγούδια του.

Επίσης, όλα τα εκθέματα προέρχονται από το απόρρητο αρχείο του ίδιου του δημιουργού, από το άλμπουμ της γυναίκας του, της κ. Ζωής, από το αρχείο του Κώστα Χατζηδουλή, ενώ πολλοί ήταν οι συνάδελφοί του που προσέφεραν υλικό.

Η έκθεση θα λειτουργήσει τους επόμενους δύο μήνες στο Μύλο Ματσόπουλου, ενώ παράλληλα, το Κέντρο Έρευνας έχει προγραμματίσει εκδηλώσεις προς τιμήν του δημιουργού, οι οποίες θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ανάμεσα στις οποίες δύο συναυλίες της ορχήστρας «Β. Τσιτσάνης» στην όπερα του Καΐρου και την όπερα της Αλεξάνδρειας, δύο συναυλίες-αφιερώματα κατά τη διάρκεια της έκθεσης στα Τρίκαλα κ.ά.