Τετάρτη 28.02.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Πόσο πιο ψηλά θα ανέβει το πετρέλαιο… – υψηλές τιμές βλέπει η αγορά

15.10.2021 /

Προβληματίζει και την ελληνική κοινότητα η άνοδος της τιμής του πετρελαίου καθώς  ανεβαίνει σε παγκόσμια κλίμακα. Να υπενθυμίσουμε ότι την τωρινή στιγμή το πετρέλαιο στην θέρμανσης κυμαίνεται στο 1,14 – 1,35 (ανάλογα με τις περιοχές).

 

Ανοδικά εξακολουθούν να κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή, οδεύοντας προς κέρδη άνω του 3% για την εβδομάδα, λόγω των αυξανόμενων ενδείξεων ισχυρής ζήτησης και περιορσμένων προμηθειών τους επόμενους μήνες, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου και του άνθρακα πυροδότησαν τη μετάβαση στα προϊόντα πετρελαίου.

Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να παραμείνουν σε υψηλότερα επίπεδα τα επόμενα χρόνια καθώς η ζήτηση ανακάμπτει ενώ η προσφορά παραμένει σφιχτή, σύμφωνα με τον επικεφαλής για την ενεργειακή έρευνας της Goldman Sachs, Damien Courvalin.

Σύμφωνα με τον Courvalin, το  Brent θα μπορούσε να παραμείνει στα 85 δολάρια ανά βαρέλι για τα επόμενα χρόνια καθώς όπως σημειώνει οι υψηλές τιμές δεν είναι μια παροδική κατάσταση.

«Αυτό δεν είναι ένα παροδικό χειμερινό σοκ όπως θα μπορούσε να είναι για το αέριο. Αυτό που βιώνουμε είναι στην πραγματικότητα η αρχή υψηλότερων τιμών για το πετρέλαιο », δήλωσε στο CNBC.

Η αγορά πετρελαίου βρίσκεται στο «μεγαλύτερο μακροχρόνιο έλλειμμα που έχουμε δει εδώ και δεκαετίες» και η ζήτηση θα συνεχίσει να ξεπερνά την προσφορά το χειμώνα, δήλωσε ο Courvalin. Η έλλειψη ανερχόμενων επενδύσεων στην προσφορά πετρελαίου και η παράλληλη αύξηση της ζήτησης υποδηλώνουν «σταθερές υψηλές τιμές» τουλάχιστον για το επόμενο έτος, πρόσθεσε.

Αυτό που συμβαίνει στην αγορά άνθρακα – όπου οι τιμές είναι σε υψηλά επίπεδα επειδή η προσφορά συρρικνώθηκε ταχύτερα από τη ζήτηση – είναι ένα «προειδοποιητικό σημάδι» για το πετρέλαιο, είπε ο Courvalin.

Η δραστηριότητα στο upstrream δεν έχει ανακάμψει πολύ από την πλευρά της προσφοράς, ενώ η ζήτηση αυξάνεται, είπε, σημειώνοντας ότι η αγορά πλήττεται από ένα «παγιωμένο έλλειμμα».

«Αντιμετωπίζουμε πιθανά πολυετή ελλείμματα και τον κίνδυνο σημαντικά υψηλότερων τιμών», είπε.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια θα διαρκέσει πολύ και ότι οι εκκλήσεις για διακοπή των επενδύσεων στον εφοδιασμό υδρογονανθράκων θα δημιουργήσουν «πολύ υψηλότερες τιμές ενέργειας τα επόμενα χρόνια», είπε.

Η  Goldman Sachs προβλέπει στο βασικό της σενάριο ότι το Brent θα φτάσει τα 90 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους.

Την Παρασκευή το πρωί (11:57 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 82,07 δολάρια σημειώνοντας άνοδο κατά 0,93% και το Brent στα 84,86 δολάρια σημειώνοντας άνοδο κατά 1,02%.

Ετικέτες: ,

[fbcomments]