Πέμπτη 07.07.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ο Ανδρουλάκης προτείνει μέτρα στήριξης για τους αγρότες

10.02.2022

Την άμεση και στοχευμένη στήριξη των αγροτών ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία τους στο γραφείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη βουλή.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τον πρωτογενή τομέα και σημείωσε πως: «Η αύξηση της τιμής της ενέργειας έχει δημιουργήσει ένα τσουνάμι, το οποίο επηρεάζει πάρα πολύ το κόστος παραγωγής. Πρέπει άμεσα να γίνουν παρεμβάσεις, διότι ο αγροδιατροφικός τομέας άντεξε την περιπέτεια της πολύ μεγάλης οικονομικής κρίσης και μάλιστα δημιουργήθηκαν δομές εξωστρέφειας, αυξήθηκαν οι εξαγωγές».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζήτησε στοχευμένες παρεμβάσεις σε δύο επίπεδα: «Είναι οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις, που αφορούν την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για αυτούς που παράγουν. Αφορά το να μπει ένα πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής, το οποίο θα βοηθήσει να μην εκτινάσσεται η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Και βέβαια να υπάρξει κάλυψη μέρους του κόστους των λιπασμάτων που αφορά στο ποσό που αυξάνεται λόγω της αύξησης της ενέργειας. Αυτά είναι κάποια βραχυπρόθεσμα μέτρα. Πάμε στα μακροπρόθεσμα μέτρα. Έχουμε πει πολλές φορές ότι είναι πάρα πολύ κρίσιμο να εκμεταλλευτούμε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πολλοί ξεχνούν το δεύτερο συνθετικό, που αφορά την ανθεκτική κοινωνία, άρα και μία ανθεκτική οικονομία. Τι είναι πολύ κρίσιμο σε αυτήν την ανθεκτικότητα; Το κόστος παραγωγής και ενέργειας που δεν αφορά μόνο τους παραγωγούς, αφορά και τους καταναλωτές, διότι το να έχουν επιλογή εγχώριων προϊόντων είναι πάρα πολύ σημαντικό». Σημείωσε ότι μεγάλο κομμάτι του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να πάει στον εκσυγχρονισμό του δικτύου, να γίνει ένα δίκτυο υψηλής διασυνδεσιμότητας, ώστε η χώρα να ακολουθήσει βέλτιστες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Οι ενεργειακές κοινότητες που θα αφορούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να πολλαπλασιαστούν σε όλη την Ελλάδα, ώστε ό,τι και να συμβεί τα επόμενα χρόνια σε θέματα γεωπολιτικά, όπου μπορεί να δημιουργήσουν απόνερα στο κόστος παραγωγής, να έχουμε θωρακίσει το κόστος μας και έτσι να είμαστε ανθεκτικοί μακροπρόθεσμα.

Καταλήγοντας ανέφερε τα εξής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Εμείς έχουμε καταθέσει ήδη μία επερώτηση που θα συζητηθεί. Είναι προτεραιότητα για εμάς που αυτός ο τομέας, είναι ένας τομέας που πρέπει να είναι προτεραιότητα για όλο το πολιτικό σύστημα. Διότι, μπορεί τα επόμενα χρόνια να γίνει μια ναυαρχίδα, η οποία αν διασυνδεθεί και με τον τομέα του τουρισμού, να δημιουργήσει συνθήκες ανοίγματος πολλών θέσεων εργασίας και αξιοπρεπές εισόδημα για  τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας. Και πάλι σας ευχαριστώ πάρα πολύ και είμαστε στη διάθεσή σας να συζητήσουμε, να σας ακούσουμε, να μας πείτε τη δική σας οπτική και να βρούμε και καλύτερες λύσεις από αυτές που προτείνουμε εμείς».

Ανακοίνωση Τομέα Αγροτικής Πολιτικής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

«Με επικοινωνιακά μέτρα αποσπασματικά και αμφίβολης αποτελεσματικότητας μπαλώματα δεν μπορεί να ξεγελαστούν οι αγρότες»

Η αύξηση του κόστους γεωργικής  παραγωγής, με την αναπροσαρμογή στα αγροτικά τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, τις αυξήσεις των τιμών των λιπασμάτων, των  γεωργικών φαρμάκων και εφοδίων, με την άνοδο της τιμής των καυσίμων και υπό την πίεση που ασκεί ο ήχος των τρακτέρ που βγαίνουν στους δρόμους, υποχρέωσε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ στην ανακοίνωση μέτρων στήριξης. Είναι εμφανές ότι τα μέτρα είναι γραμμένα στο ¨πόδι¨ και δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα που είναι εντονότατο .Γι αυτό άλλωστε στην αρχική ανακοίνωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δόθηκε λάθος ποσοστό ΦΠΑ στην τιμή πώλησης λιπασμάτων.

Τα εξαγγελθέντα μέτρα, εξοργίζουν περισσότερο τους αγρότες, παρά δίνουν λύση στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, γιατί οι αγρότες ζουν το πρόβλημα και δεν πρόκειται να «ξεγελαστούν». Δείχνουν επίσης , ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα, γι  αυτό δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος με την δραματική αύξηση του κόστους παραγωγής. Όσον αφορά τα μέτρα που ανακοίνωσε για τους αγρότες  θα ήταν χρήσιμο:

1. Η ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης να δοθεί με βάση το ΟΣΔΕ ώστε να φτάνει στους πραγματικούς αγρότες και κτηνοτρόφους. Να συμπεριλάβει και τα χαμηλής τάσης ΤΟΕΒ και άλλους παρόχους αρδευτικού ύδατος, σταβλικών εγκαταστάσεων και θερμοκηπιακών μονάδων. Η ρύθμιση να επεκταθεί τουλάχιστον μέχρι και τέλος καλοκαιριού στο 100% ώστε να καλύψει τη θερινή περίοδο άρδευσης.

2. Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους αγρότες και κτηνοτρόφους με βάση τις καλλιέργειες και τα ζώα που δηλώνουν στον ΟΣΔΕ.  Το κονδύλι των 50 εκατομμυρίων ευρώ που έχει ανακοινωθεί για καταβολή το 2023, πρέπει να αυξηθεί πάνω από 160 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2016 όταν και κόπηκε. Για όλους τους αγρότες και να καταβληθεί πριν το τέλος Απριλίου 2022 για να έχει νόημα.

3. Η μείωση του ποσοστού ΦΠΑ για τα λιπάσματα πέραν του γεγονότος οτι  είναι πολύ μικρή μπροστά στην  αύξηση των τιμών τους, στην ουσία είναι προσχηματική, λογιστικού χαρακτήρα και άνευ ουσίας για την συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών που συμψηφίζουν τα έσοδα με τα έξοδα τους. Απευθύνεται περισσότερο στη λιανική πώληση παρά για γεωργική χρήση. Η πραγματική μείωση θα πρέπει να μετατραπεί σε μείωση της αξίας του εφοδίου στο πραγματικό κόστος (δασμοί κ.λπ.).

4. Όσον αφορά στην επιδότηση επι του κύκλου εργασιών στους κτηνοτρόφους από τον Ιανουάριο ως Μάρτιο που προτείνει το ΥΠΑΑΤ, θα πρέπει να επανακαθοριστεί και να διευρυνθεί η χρονική περίοδος ώστε να συμπεριλάβει και το κόστος των κτηνοτρόφων που θα πουλήσουν τα αμνοερίφια τους το Πάσχα (24 Απριλίου) !!!  (έχουν έξοδα εκτροφής χωρίς έσοδα αρά χωρίς τζίρο την περίοδο που προτείνει το ΥΠΑΑΤ). Στην ίδια κατηγορία θα πρέπει να προστεθούν και περιπτώσεις αγελαδοτροφίας.

Οι παρεμβάσεις αυτές έπρεπε να γίνουν «χθες» όπως και να αλλάξει άμεσα η αντιμετώπιση του αγροτικού κόσμου από την κυβέρνηση αν θέλουμε να αποφύγουμε  την καταστροφή του πρωτογενή τομέα και να εξασφαλίσουμε την διατροφική επάρκεια της χώρας και την κοινωνική συνοχή στην Ελληνική Περιφέρεια.

Το Κίνημα Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ είναι διαχρονικά κοντά στους αγρότες και έχει ισχυρούς δεσμούς. Ανέδειξε τα σημερινά τους προβλήματα μέσα και έξω από τη Βουλή στηρίζει τον δίκαιο αγώνα τους για επιβίωση, όπως δίνει όλη η κοινωνία  αυτή την στιγμή.
agrotypos.gr