Τετάρτη 27.10.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Όλες οι ανατροπές των κομμάτων σε επίπεδο νομού Τρικάλων

26.01.2015

Τα πάνω κάτω ήρθαν και στο νομό Τρικάλων στη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση όσον αφορά στο ποσοστό των κομμάτων. Η Ν.Δ. μετά από χρόνια έχασε την πρωτιά από τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να χάσει δυνάμεις αφού κράτησε ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό που ξεπέρασε το 32%. Τη μεγάλη ανατροπή και στο νομό έκανε βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ με ένα ποσοστό πάνω από 36% που δε θα το φανταζόταν και στα καλύτερα όνειρά του.

Σημαντικό παράγοντα στη διατήρηση του ποσοστού της Ν.Δ. έπαιξε το δυνατό ψηφοδέλτιο που είχε και το οποίο κατάφερε να καθηλώσει και το ποσοστό της «Χρυσής Αυγής» στο νομό, που σε αντίθεση με το Πανελλαδικό ποσοστό πήρε 4,6%.

Αρκετά χαμηλό ποσοστό πήρε όμως και το ΚΚΕ που από το 10,95% των εκλογών του 2012 πήρε μόνον 6,8%, γεγονός που θα πρέπει να δημιουργήσει αν μη τι άλλο προβληματισμό στην τοπική ηγεσία.

Καταποντισμό όμως υπέστη και η ΔΗΜΑΡ στην ιδιαίτερη πατρίδα του προέδρους της που από το 8,6% της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης του 2012, πήρε χθες μόλις 0,7%, βγαίνοντας ουσιαστικά έξω από τον χάρτη.

Στο 4,7% κυμάνθηκε το ποσοστό του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ, ενώ τα Τρίκαλα «έβαλαν» στην Βουλή και τον Γιώργο Παπανδρέου με ποσοστό 3,5%.

Στο 4,5% ήταν το ποσοστό του «Ποταμιού» και αυτό κάτω από το Πανελλαδικό ποσοστό του κόμματος, ενώ οριακά στο 3,3 κυμάνθηκε το ποσοστό των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Προφανώς οι παραπάνω διαπιστώσεις οδηγούν και σε μια σειρά από συμπεράσματα σε επίπεδου νομού, με κύριο πως η ανάγκη του κόσμου για… ανατροπή ήταν τόσο μεγάλη που προσπέρασε το γεγονός της ύπαρξης ενός υπουργού, δυο ισχυρών βουλευτών, ενός περιφερειάρχη της τάξης του 50%, αλλά και όλων των δημάρχων του νομού.

Αυτό φυσικά στέλνει μήνυμα προς τους εκλεγέντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα αναλάβουν την κυβέρνηση και που μέχρι και την ώρα που γραφόταν το ρεπορτάζ ήταν οι Σάκης Παπαδόπουλος και Παναγιώτα Δριτσέλη, πως το βάρος της ευθύνης για ανάκαμψη της οικονομικής κατάστασης του νομού είναι αρκετά μεγάλο.

Χρήστος Κοντός