Πέμπτη 28.03.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ανατρεπτική ανακάλυψη για την ηλικία του τάφου του Χριστού από επιστημονική ομάδα του Μετσόβειου Πολυτεχνείου

29.11.2017 /

Στο πέρασμα των αιώνων ο Πανάγιος Τάφος υπέστη καταστροφές από σεισμούς, φωτιές ακόμα και από βίαιες επιθέσεις. Το 1009 μάλιστα, κατεστράφη ολοσχερώς και ξαναχτίστηκε εξ αρχής, με τους ερευνητές του παρόντος να διερωτώνται αν είναι όντως δυνατόν ο τάφος να είναι αυτός του Ιησού Χριστού.

Τώρα η επιστημονική ομάδα του Μετσόβειου Πολυτεχνείου έρχεται να επιβεβαιώσει ότι, υπάρχουν υπολείμματα που τοποθετούν το χτίσιμό του στην αρχαιορωμαϊκή εποχή.

Δείγματα από το πέτρωμα που βρέθηκε στην επιφάνεια του θόλου και το μάρμαρο που τον καλύπτει τοποθετούνται περίπου στο 345 μ.Χ., κάτι που επιβεβαιώνει την υποψία ότι ο τάφος ανακαλύφθηκε από τους Ρωμαίους περίπου το 326μ.Χ..

Τα μέχρι τώρα στοιχεία οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι τα πρώτα στοιχεία που βρέθηκαν μέσα και γύρω από τον τάφο τον τοποθετούσαν χρονικά στην περίοδο των Σταυροφόρων.

Παρόλο που αρχαιολογικά είναι σχεδόν απίθανο ο τάφος να ήταν αυτός στον οποίο ετάφη ο Ιησούς, νέα στοιχεία αποδεικνύουν ότι, η αρχική δημιουργία του τοποθετείται χρονικά και ασφαλώς στην περίοδο της πρώτης Αυτοκρατορίας της Ρώμης, αυτής του Κωνσταντίνου.

Όταν οι εκπρόσωποι του Μεγάλου Κωνσταντίνου έφτασαν στην Ιερουσαλήμ γύρω στο 325 για να εντοπίσουν τον τάφο, φέρεται να υποδείκνυαν έναν ρωμαϊκό ναό που χτίστηκε περίπου 200 χρόνια νωρίτερα.

Ο ρωμαϊκός ναός καταστράφηκε και οι ανασκαφές κάτω από αυτό αποκάλυψαν έναν τάφο μέσα σε μια ασβεστολιθική σπηλιά. Η κορυφή του σπηλαίου καταστράφηκε για να γίνει προσβάσιμο το εσωτερικό του τάφου και ο ναός της Αναστάσεως χτίστηκε γύρω από αυτό.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα του τάφου είναι το μακρύ “ταφικό κρεβάτι”, το οποίο σύμφωνα με την παράδοση ήταν εκεί όπου το σώμα του Ιησού Χριστού ήταν τοποθετημένο μετά τη σταύρωση. Ανάλογα ράφια και κόγχες, που είναι κατασκευασμένα σε ασβεστολιθικά σπήλαια, είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα στους τάφους των πλουσίων Εβραίων της Ιερουσαλήμ του 1ου αιώνα.

Ο τάφος άνοιξε για πρώτη φορά το 2016 και την έρευνα ανέλαβε η επιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Τότε μάλιστα, είχε μεταβεί εκεί και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Οι επιστήμονες εντυπωσιάστηκαν όταν τότε άνοιξαν τον τάφο, αφού βρήκαν μέσα ένα παλιότερο σπασμένο μάρμαρο με έναν σταυρό πάνω από τον λίθο ο οποίος αποτελούσε το νεκρικό κρεβάτι.

Το μάρμαρο το οποίο «έντυνε» το νεκρικό κρεβάτι υπολογίζεται ότι είχε τοποθετηθεί το αργότερο το 1555, με τις μαρτυρίες προσκυνητών να αναφέρουν την παρουσία του ήδη από τα μέσα του 1300.

Ήταν αυτή η δεύτερη μαρμάρινη πλάκα που αποτέλεσε σημείο διαφωνίας μεταξύ των επιστημόνων. Κάποιοι υποστήριζαν ότι προέρχεται από την περίοδο των Σταυροφορειών και άλλοι ότι είναι παλαιότερη. Όμως η έρευνα του ΕΜΠ απέδειξε ότι αυτή η μαρμάρινη πλάκα ήταν η πρώτη που τοποθετήθηκε επί Ρωμαϊκής εποχής, υπό τις εντολές του Μέγα Κωνσταντίνου, στο πρώτο ταφικό μνημείο για τον Ιησού.

Πανάγιος Τάφος – αποκαλυπτήρια

Εκτός τούτου, η ερευνητική ομάδα προσδιόρισε ότι μεγάλο μέρος της ταφικής σπηλιάς παραμένει περικλεισμένο μέσα στα τοιχώματα του ιερού. Τα δείγματα κονιάματος που ελήφθησαν από υπολείμματα του νότιου τοίχου της σπηλιάς χρονολογούνται από το 335 έως και το 1570, γεγονός που έδωσε ακόμα περισσότερα στοιχεία για την κατασκευή της ρωμαϊκής περιόδου, αλλά και την αποκατάσταση του 16ου αιώνα, που ήταν άλλωστε γνωστή. Το κονίαμα που ελήφθη από την είσοδο του τάφου χρονολογείται στον 11ο αιώνα και είναι σύμφωνο με την ανακατασκευή του Αγίου Κουβουκλίου, μετά την καταστροφή του το 1007.

«Είναι ενδιαφέρον το πώς αυτά τα κονιάματα όχι μόνο παρέχουν στοιχεία για το αρχαιότερο ιερό στο χώρο, αλλά και επιβεβαιώνουν την ιστορική ακολουθία κατασκευής του Αγίου Κουβουκλίου», είναι η χαρακτηριστική δήλωση της επικεφαλής των ερευνών του ΕΜΠ Καθηγήτριας Τόνιας Μοροπούλου.

ant1news.gr

[fbcomments]