Κυριακή 27.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Αναπόφευκτα τα μέτρα λιτότητας λέει το ΔΝΤ

29.03.2016

Υπέρ της προσωρινής χαλάρωσης των μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα, λόγω της αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος τάσσεται ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο Μορίς ‘Οπστφελντο δηλώνει ότι «βραχυπρόθεσμα μπορεί ασφαλώς να υπάρξει κάποια ελαστικότητα στους στόχους του προϋπολογισμού».

Ο Αμερικανός οικονομολόγος τονίζει ότι η διαγραφή χρέους παραμένει απαραίτητη, αλλά υποστηρίζει ότι:

Σε τελευταία ανάλυση τα μέτρα λιτότητας και οι μεταρρυθμίσεις είναι αναπόφευκτα.

Συνιστά προσοχή στο θέμα της επιστροφής σε εθνικούς τρόπους σκέπτεσθαι: «Υπάρχει σε ολόκληρη την Ευρώπη μια τάση να απορρίπτεται η οικονομική ενσωμάτωση και να αναζητούνται εθνικές λύσεις». Συμπληρώνει πως ακριβώς τώρα είναι αναγκαία όχι λιγότερη αλλά περισσότερη συνεργασία.

Εξέφρασε την ανησυχία του κυρίως για την επανακατασκευή συνοριακών φρακτών στην Ευρώπη σημειώνοντας ότι αυτή η πολιτική επιδρά «στην ιδέα της νομισματικής ένωσης εκ διαμέτρου αντίθετα».

Ο κ. Οπστφελντ επισημαίνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει «να βρει έναν δρόμο, ώστε να μοιράσει τα βάρη της ανθρωπιστικής καταστροφής με την υποδοχή και της ενσωμάτωση των προσφύγων».

Για το ξεπέρασμα της ευρωκρίσης θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να καταβάλουν περαιτέρω προσπάθειες. Σε αυτές ανήκει η δημιουργία ενός συστήματος εγγυήσεως καταθέσεων, μια πρόταση την οποία απορρίπτει κυρίως η Γερμανία, καταλήγει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.

Θυμίζουμε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» το Σάββατο έστειλε μήνυμα στο Ταμείο τονίζοντας πως το ΔΝΤ πρέπει «να καταλάβει ότι η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια για να απολαμβάνει το όφελος από τη μείωση του χρέους.

»Και κάποια μέλη του Eurogroup πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να έχουν και λύση και το ΔΝΤ μέσα, χωρίς να δίνουν όμως κάτι για το χρέος», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Τέλος, μέσα στον Απρίλιο αναμένεται να ξεκαθαρίσει για το αν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα.

Πηγή: efsyn.gr