Κυριακή 11.05.2025 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

«Αναπνέει» η κτηματαγορά

07.12.2018

Σημάδια ανάκαμψης παρουσιάζει η κτηματαγορά στα Τρίκαλα, σε συνέχεια της θετικής πορείας του 2017, όπως διαπιστώνουν οι επαγγελματίες του κλάδου, δημιουργώντας δειλά – δειλά προσδοκίες αναθέρμανσης.

Μετά από βαθιά κρίση

Μετά από μια πολυετή κρίση και την κατρακύλα των τιμών στα ακίνητα, σύμφωνα με την Broker/Σύμβουλο ακινήτων, Οικονομολόγο Βίκυ Μπούγλα, σαν αποτέλεσμα του σπασίματος της «φούσκας» με τις υπέρογκες αξίες των ακινήτων που συμπαρέσυραν και τις αξίες αξιόλογων ακινήτων, διαφαίνεται σταθεροποίηση στις τιμές και σήμερα παρουσιάζονται ενθαρρυντικά μηνύματα. Η αγορά, όπως εξηγεί η ίδια, ακολουθεί τις ανάγκες, με καθυστέρηση μεν, αλλά με κάποια θετικά σημάδια.

Την ίδια άποψη έχει και ο μεσίτης ακινήτων Γιώργος Ηλιάδης, σημειώνοντας πως «μετά από μια πολυετή κρίση, η κτηματαγορά δείχνει πλέον σημάδια ανάκαμψης. Ο τομέας των ακινήτων εμφανίζει σημαντικές ευκαιρίες και εκτιμάται ότι θα συμβάλλει σε μια βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας».

Όσον αφορά το προφίλ των πωλητών στα χρόνια της κρίσης, ο ίδιος επισημαίνει πως λίγο η οικονομική κρίση, λίγο η υπερφολόγηση των ακίνητων αλλά και ο μηδαμινός δανεισμός που υπήρχε από τις τράπεζες, οδηγούσε τους ιδιοκτήτες να ρευστοποιήσουν τις περιουσίες τους, προκειμένου να διευκολύνουν την καθημερινότητα τους.

Σε υψηλό επίπεδο η ζήτηση στα ενοίκια

Η ζήτηση στα ενοίκια, σύμφωνα με την κα. Μπούγλα κυμαινόταν και κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, με το ενδιαφέρον των πολιτών να εστιάζει σε διαμερίσματα ηλικίας έως 10 ετών ή και παλαιότερα, αλλά πλήρως ανακαινισμένα.

Όσον αφορά τις τιμές, ενδεικτικά για ένα 2αρι διαμέρισμα το ενοίκιο ανέρχεται στα 200 με 380 ευρώ, ενώ για ένα 3αρι από 350 έως 450 ευρώ. Φυσικά ρόλο παίζουν εάν τα διαμερίσματα βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, η θέρμανση που διαθέτουν, εάν είναι συντηρημένα και εάν διαθέτουν χώρο στάθμευσης.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει ο κ. Ηλιάδης, πολλοί είναι συμπολίτες που υποστηρίζουν ότι τα νεόδμητα και τα καλοσυντηρημένα διαμερίσματα κάθε είδους, είναι δυσεύρετα.

Η εξήγηση που υπάρχει, εύκολα μπορεί να την αντιληφθεί κανείς, αφού η οικοδομή είχε πέσει και για χρόνια δεν «σηκωνόταν» καινούργιες πολυκατοικίες.

Βέβαια, ένα ακόμη ενθαρρυντικό στοιχείο συμφωνά με τους επαγγελματίες του χώρου, είναι το γεγονός ότι στην πόλη χτίστηκαν δυο νέες πολυκατοικίες, ενώ βρίσκονται στα «σκαριά» ακόμη τρεις με τέσσερις, ενώ αναφορικά με τα καλοσυντηρημένα, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες προσπαθούν να είναι σε καλή κατάσταση για να μπορέσουν και να πάρουν ένα αξιόλογο ενοίκιο.

Δεν επηρέασε το Airbnb και οι πρόσφυγες

Εντωμεταξύ, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως σημαντικό ρόλο έχει παίξει το Airbnb και δεν μπορούν να βρουν διαμέρισμα για ενοικίαση. Για όσους δεν ξέρουν πρόκειται για την ιστοσελίδα καταχώρησης, εύρεσης και ενοικίασης καταλυμάτων, όπου πλέον πολλοί ιδιοκτήτες προτιμούν να  παρέχουν τα ακίνητά τους στους τουρίστες.

Σύμφωνα με την κα. Μπούγλα όμως, μπορεί στο ν. Τρικάλων αυτή τη στιγμή να είναι καταχωρημένα περίπου 300 ακίνητα, ωστόσο δεν έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα ενοίκια. Και αυτό γιατί τα ακίνητα του Airbnb αφορούν την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τρικκαίων και το τουριστικό δίπολο Καλαμπάκα – Πύλη.

Όσον αφορά τους πρόσφυγες, ο κ. Ηλιάδης επισημαίνει πως δεν έχει επηρεάσει τόσο πολύ την κατάσταση που επικρατεί, καθώς οι προσφυγές εγκαταστάθηκαν σε μισθώματα που δεν αναφερόταν στη ζήτηση που υπάρχει για έναν Τρικαλινό καταναλωτή. Εγκαταστάθηκαν σε παλιά διαμερίσματα, όπου μετά από συμφωνία έγιναν κάποιες διορθώσεις ή προσθήκες, μέσω του προγράμματος.

Στροφή και στις αγορές

Μεγάλη κινητικότητα υπάρχει όμως και στις αγορές διαμερισμάτων – κατοικιών. Περιγράφοντας την εικόνα που καταγράφεται, η κα Μπούγλα επισημαίνει πως όλη η «ενέργεια» της αγοράς μετά την κατάρρευση της οικοδομής, έχει διοχετευτεί στις αγορές και ανακαινίσεις παλιών κτιρίων, προκειμένου να μπορέσουν πιο εύκολα να αξιοποιηθούν.

Όπως εξηγεί η ίδια, είναι η νέα μορφή επένδυσης και σε αυτό μάλιστα συντέλεσε και το πρόγραμμα «εξοικονομώ» που έτρεξε, για όσους βέβαια το πρόλαβαν.

Ακολουθούν τα αγροτεμάχια και κυρίως τα υπεραστικά, ενώ μικρή ζήτηση σημειώνουν τα καταστήματα – γραφεία, όπως και τα οικόπεδα γιατί όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς, δεν προσφέρουν κάποιο εισόδημα.

Δείγματα ενδιαφέροντος παρουσιάζουν και οι εξοχικές κατοικίες σε ορεινές περιοχές, όπως η Ελάτη, το Περτούλι, η Πύρρα, κάτι που είχαμε να δούμε από το 2010 και μετά.

Όσον αφορά το προφίλ των πωλητών, συνήθως πρόκειται για ιδιοκτήτες με πολλά ακίνητα οι οποίοι θέλουν να κάνουν καλύτερη διαχείριση της περιουσίας τους, είτε για πολλούς κληρονόμους ενός ακινήτου που δεν μπορούν να το αξιοποιήσουν.

Καταλήγοντας, ερωτηθείς για το πώς εκτιμουν την κατάσταση, οι μεσίτες πέραν των παραπάνω, επεσήμαναν ότι σήμερα η κτηματαγορά αποτελεί πόλο έλξης για μεγάλους και μικρούς επενδυτές, μιας και έχει σταθεροποιηθεί και δείχνει ανοδική τάση.

[fbcomments]