Παρασκευή 03.07.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ανακοίνωση του Συνδέσμου Αναπήρων Θυμάτων Πολέμου Τρικάλων

28.10.2018 /

ΕΠΕΤΕΙΟΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

Λαοί που ξεχνούν ή προδίδουν την Ιστορία τους παύουν να τη συνεχίζουν.

Ορισμένες ημέρες καθιερώθηκαν ως Εθνικές Εορτές για να θυμόμαστε όσα δεν πρέπει να λησμονούμε

Στις 3 το πρωί τις 28ης Οκτωβρίου 1940 ο πρεσβευτής της Ιταλίας στην Ελλάδα Γκράτσι επιδίδει το τελεσίγραφο του στον τότε πρωθυπουργό μας και με το οποίο ζητούσε την άνευ όρων παράδοση της πατρίδας μας.

Πήρε όμως την πρέπουσα απάντηση.

‘’Όχι δεν θα περάσετε’’

‘’Νυν υπερ πάντων ο αγών’’ έλεγε στο πρώτο διάγγελμα του ο τότε πρωθυπουργός μας.

Την 6η ώρα κηρύχθηκε γενική επιστράτευση των ελληνικών δυνάμεων.

Δεν λησμόνησε το ομηρικό ‘’ΕΙΣ ΟΙΩΝΟΣ ΑΡΙΣΤΟΣ ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΙΣ’’.

Και αλήθεια σύσσωμο ξεσηκώθηκε και το έθνος.

Ένας ήταν ο ρυθμός και μια απόφαση.

Όχι κι ας γίνουμε στάχτη.

Η αγανάκτηση και ο πόνος που ένιωσε η ελληνική ψυχή για το βύθισμα της ‘’Έλλης’’ μας ξέσπασαν.

Στην Πίνδο, στο Καλπάκι, στην Κράμπαλα, στο Δελβινάκι, στον Καλαμά, στο Ιβάν, οι αξιωματικοί και οι οπλίτες μας με τις σκληρές μάχες που έδωσαν με πνεύμα αυτοθυσίας ανέτρεψαν και καταδιώξαμε μέσα στο Αλβανικό έδαφος την πολυάριθμη και πανίσχυρη Ιταλική στρατιά.

Η πολεμική ιαχή <<ΑΕΡΑ>> λύγισε την ψυχή του Ιταλού φασίστα και η λόγχη του θρυλικού τσολιά θαυματούργησε και προκάλεσε τη σύγχυση την ηττοπάθεια και τον πανικό στους φασίστες.

Ο Ελληνικός λαός συμπαραστάθηκε και ολόψυχα στο στρατό.

Οι Ηπειρώτισσες γυναίκες σαν νέες Σουλιώτισσες κουβαλούσαν φορτωμένες πυρομαχικά στη γραμμή.

Ο Ελληνικός στρατός κατόρθωσε όχι μονάχα να αποκρούσει την ιταλική επίθεση αλλά και να ελευθερώσει τη βόρεια Ήπειρο μας.

Την Κορυτσά το Αργυρόκαστρο τους Αγίους σαράντα το Δέλβινο την Πρεμετή Μοσχόπολη που υψώθηκε αγέρωχη η γαλανόλευκη Ελληνική σημαία.

Στις 5:15 ώρα της 6ης Απριλίου 1941 Γερμανικές μεραρχίες προσβάλλουν αιφνιδιαστικά τα ελληνικά τμήματα των συνοριακών μας φρουρών της Μακεδονίας και Θράκης.

Οι Έλληνες δεν δείλιασαν.

Απαντούν και σε αυτούς <<ΟΧΙ>> και προβάλλουν τα τιμημένα στήθη τους.

Το δεύτερο ελληνικό ΟΧΙ αντυχή υπερήφανα στον καταπληκτικό λαό .

Οι Έλληνες είπαν. Είμαστε πληγωμένοι, βασανισμένοι, αλλά θα μείνουμε ελεύθεροι και θα σας χτυπήσουμε και με τα δεκανίκια των τραυματιών μας.

Οι νεκροί στρατιώτες ανεξάρτητα από ποιοι είναι αυτοί πρέπει να προσεγγίζονται με ευλάβεια και είναι πανάρχαιο ελληνικό έθιμο ο σεβασμός των νεκρών

Η περισυλλογή και η φροντίδα των νεκρών του Ελληνοϊταλικού πολέμου του έπους 1940 του Αλβανικού μετώπου αποτελεί για μας τους Έλληνες, ιερό χρέος και υπέρτατο καθήκον ήταν εσωτερική ανάγκη και εθνική Επιταγή η διαδικασία που γίνεται στην εκταφή και στην έρευνα ταυτοποίησης των πεσόντων που ξεκίνησε στις 22 Ιανουαρίου 2018

Η μάχη της Πίνδου αποτελεί πλέον ιστορική παρακαταθήκη του έθνους την οποία εμείς οι εναπομείναντες ανάπηροι και θύματα πολέμου έχουμε ιερό καθήκον και υποχρέωση να την υπερασπιστούμε και να την προστατεύσουμε παραδίδοντας την στις μελλοντικές γενιές των Ελλήνων

Αντιπρόσωπος του ελληνικού συνδέσμου αναπήρων Θυμάτων πολέμου η Πρόεδρος Ζορμπά άνθη θα παρευρεθεί στην κατάθεση στεφάνου και στην παρέλαση στον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Τιμή και δόξα στους πεσόντες

Ζήτω Το έθνος

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940

Ζήτω Ο στρατός

ΜΕΤΑ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ

Ζορμπά Ανθή Χαιδούλη Αθανασία