Κυριακή 27.11.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ανακοίνωση της επιτροπής αγώνα εργαζομένων νοσοκομείου για τον εμβολιασμό

21.12.2020 /

Για τον εμβολιασμό του προσωπικού

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Από την αρχή της εκδήλωσης της πανδημίας SARS-COV2, η  Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και τα Κ.Υ του νομού μας, υγειονομικοί από όλους τους κλάδους,  πρωτοστατήσαμε  στην διεκδίκηση όλων εκείνων των μέτρων που είναι αναγκαία για να προστατευτεί η Υγεία τόσο του Υγειονομικού προσωπικού όσο και των ασθενών μας και του υπόλοιπου πληθυσμού του νομού μας.

Πάγια αιτήματα ήδη από το πρώτο κύμα αποτέλεσαν τα μέτρα ατομικής προστασίας, η πρόσληψη του απαραίτητου εξειδικευμένου προσωπικού, το άνοιγμα των απαραίτητων κλινών ΜΕΘ, η επίταξη του ιδιωτικού τομέα, τα δωρεάν τεστ για όλους, η δωρεάν διάθεση των φαρμάκων για την αντιμετώπιση του COVID, αλλά και ο δωρεάν μαζικός εμβολιασμός όλου του πληθυσμού με την έγκριση των εμβολίων.

Κανένα από τα παραπάνω μόνο του δεν αρκεί για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά οποιαδήποτε πανδημία, καθώς αποτελούν ξεχωριστούς αλλά και αναπόσπαστους κρίκους της αλυσίδας ΠΡΟΛΗΨΗ – ΘΕΡΑΠΕΙΑ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.

Ο εμβολιασμός είναι ένα αναγκαίο μέτρο για τη διέξοδο από την Υγειονομική Κρίση των τελευταίων 10 μηνών, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 4.000 συνανθρώπους μας στη χώρα μας μεταξύ των οποίων και σε δεκάδες συναδέλφους υγειονομικούς. Το βράδυ της Τετάρτης (16/12) έφτασε έγγραφη οδηγία σε όλα τα Νοσοκομεία, που ζητούσε έως Παρασκευή πρωί (18/12) να δηλώσουν οι συνάδελφοι εάν επιθυμούν να εμβολιαστούν, δημιουργώντας πρακτικά κλίμα εξαναγκασμού και ανασφάλειας, αλλά και απορία εκ μέρους του προσωπικού για την προχειρότητα που αντιμετωπίζεται ένα τόσο σοβαρό και σημαντικό βήμα που αφορά στην πρόληψη από τον κορωνοϊό.

Δεδομένου ότι οι υγειονομικοί είμαστε στις ομάδες υψηλού κινδύνου που θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να ενημερωθεί το προσωπικό αναλυτικά από την Επιτροπή Λοιμώξεων του Νοσοκομείου μας,  για τη διαδικασία εμβολιασμού:

-Πότε θα πραγματοποιηθεί.

ØΠοια εμβόλια θα διατεθούν για τον εμβολιασμό και πόσες φάσεις θα χρειαστούν για την ανάπτυξη πλήρους ανοσίας.

ØΠιθανές παρενέργειες που δύναται να εκδηλωθούν και που θα αναφέρονται οι συνάδελφοι σε τυχόν εκδήλωσή τους.

ØΑντενδείξεις για τον εμβολιασμό και ομάδες συναδέλφων που εξαιρούνται από αυτόν (πχ άτομα με πρόσφατο εμβολιασμό για άλλο νόσημα, εγκυμονούσες, άτομα με αλλεργίες ή ανοσοκαταστολή ή λήψη άλλων φαρμάκων που ενδεχομένως να προκληθεί αλληλεπίδραση).

ØΠοια μέτρα θα ληφθούν για τη σωστή οργάνωση των εμβολιαστικών κέντρων – ιατρείων.

Το ξαναλέμε:

Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ.

Να παρθούν άμεσα μέτρα για πλήρη ενημέρωση των υγειονομικών και του κοινού ώστε να καταπολεμηθούν ο φόβος κι η ανασφάλεια, αλλά και οι σκοταδιστικές αντιλήψεις που μπαίνουν εμπόδιο στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Θεωρούμε ότι μόνο μέσα από τη σωστή και έγκαιρη ενημέρωση δίνεται η δυνατότητα στο προσωπικό να πειστεί στο σύνολό του για την ασφάλεια & αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

Η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι το ποσοστό συμμετοχής των υγειονομικών στον εμβολιασμό θα επηρεάσει καθοριστικά και την συμμετοχή του πληθυσμού γενικότερα και γι΄αυτό απαιτούνται όλα όσα προτείνουμε παραπάνω κι όχι βεβιασμένες κινήσεις και ανούσιες φιέστες.