Σάββατο 26.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Άμεση οικονομική συνδρομή ζητά η Αθήνα για το προσφυγικό

03.03.2016

Τους 4 άξονες στους οποίους θα κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση στο προσφυγικό ζήτημα, έθεσε το υπουργικό συμβούλιο κατά τη συνεδρίασή του, που ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης. Οι άξονες αυτοί αναμένεται να τεθούν στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών της Παρασκευής, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η θέση με την οποία θα προσέλθει η ελληνική κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.

Οι παρακάτω τέσσερις άξονες απηχούν τις θέσεις που διατυπώθηκαν δημόσια και στις κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ – και είναι οι παρακάτω:

1) Διαχείριση του Προσφυγικού 

Η Ελλάδα υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, όχι απλώς απέναντι στην Ε.Ε. αλλά κυρίως απέναντι στους ίδιους τους πρόσφυγες και με βάση τις ανθρωπιστικές ανάγκες. Η Ελλάδα θα μεγιστοποιήσει τις θέσεις προσωρινής διαμονής αλλά δεν μπορεί, ούτε πρόκειται να γίνει αποθήκη ανθρώπων. Θα επικαλεστούμε τις ιδρυτικές συνθήκες και το δίκαιο της Ένωσης που επιτάσσει αναλογική κατανομή των βαρών και της ευθύνης.  Οι μόνιμες θέσεις δεν θα υπερβούν σε καμία περίπτωση το 1/50 των συνολικών ροών. Αυτό αναλογεί στην Ελλάδα με βάση τον πληθυσμό και τις οικονομικές της δυνατότητες.

2) Μετεγκατάσταση

Άμεση απαίτηση της Ελλάδας είναι να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και επανεγκατάστασης από Τουρκία. Για το ζήτημα αυτό, θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων στη Συνόδου, που θα περιγράφει με σαφήνεια τις σχετικές διαδικασίες.

3) Οικονομική βοήθεια

Χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης όλων των μορφών οικονομικής βοήθειας.

4) Τουρκία

Πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και υπεύθυνα η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας ώστε να ανασταλούν οι ροές και η παράνομη διακίνηση.  Άμεσος στόχος είναι επίσης να ενισχυθεί και να καταστεί σαφέστερη η διαδικασία για την επανεισδοχή μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο

Στο υπουργικό υπογραμμίστηκε ότι η απόφαση της προηγούμενης συνόδου δεν τηρήθηκε, καθώς κράτη-μέλη επί της βαλκανικής οδού ενήργησαν μονομερώς σε συντονισμό με χώρες εκτός της Ε.Ε. Τονίστηκε ότι αυτή η πρακτική «είναι απαράδεκτη, αλλά και μη ανεκτή» από την Ελλάδα.

Παράλληλα, καταγράφηκαν ως βασικά προβλήματα, ο περιορισμός της ροής στα βόρεια σύνορα και η μέχρι στιγμής απουσία ανάσχεσης των ροών από Τουρκία. Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό, το υπουργικό αναγνώρισε ότι «η κατάσταση είναι προφανώς δύσκολη» αλλά «σε κάθε περίπτωση, διαχειρίσιμη», καθώς -όπως αναφέρθηκε- οι αρμόδιες υπηρεσίες ανοίγουν με σταθερούς ρυθμούς τις απαιτούμενες θέσεις φιλοξενίας. Σημειώθηκε πως απαιτούνται «άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες» για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση, που αφορούν το εσωτερικό της χώρας, την Ευρώπη και την Τουρκία.

Το υπουργικό επισήμανε ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη Σμύρνη, θα πραγματοποιηθεί, διότι στόχος της Ελλάδας είναι η ενεργητική παρέμβαση. »Ο ρόλος της Ελλάδας είναι κομβικός για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη. Η Διακυβερνητική της Σμύρνης είναι κομμάτι της Ευρωπαϊκής πολιτικής και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποδίδουν ιδιαίτερο ρόλο στην  Ελλάδα επί των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας».

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό μέτωπο, το υπουργικό υπογράμμισε τα εξής: Υπάρχουν άμεσα επιχειρησιακά και οργανωτικά αποτελέσματα, καθώς ο διυπουργικός συντονισμός αποδίδει ικανοποιητικά (συντονιστής της ομάδας διαχείρισης είναι ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημ.  Βίτσας).

Τονίστηκε η σημασία «να έχουμε μαζί μας τις τοπικές κοινωνίες», ενώ είναι «εξίσου κρίσιμο, να διατηρηθεί η διάθεση συμπαράστασης της ελληνικής κοινωνίας στους πρόσφυγες». Επίσης, επισημάνθηκε ότι πρέπει να δημιουργηθεί διεθνές κίνημα στήριξης των προσφύγων με τη συμβολή όσων προσφέρουν τη στήριξή τους. «Είναι εξαιρετικά βοηθητικές για την Ελλάδα οι παρεμβάσεις του Πάπα, του Γ.Γ. του ΟΗΕ, προσωπικοτήτων διεθνούς εμβέλειας, αλλά και διανοουμένων, καλλιτεχνών και ολόκληρης της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας».

Η Ε.Ε. στηρίζει την Αθήνα

Μετά τη μεταξύ τους συνάντηση, που έγινε το πρωί της Πέμπτης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισαν την ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ντόναλντ Τουσκ - Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Τουσκ αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα από την προσφυγική κρίση, προσθέτοντας ότι η χώρα είναι κομμάτι της Σένγκεν και της Ε.Ε. και θα παραμείνει.

«Η Ε.Ε. δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα, δεν θα την αφήσει μόνη της», πρόσθεσε και τόνισε ότι προτεραιότητα παραμένει η υλοποίηση του σχεδίου δράσης της Ε.Ε. με την Τουρκία.

Σε ανοιχτή γραμμή με Τουρκία

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, με επίκεντρο το προσφυγικό ζήτημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αχμέτ Νταβούτογλου

Μετά τη συνομιλία που είχαν την Τετάρτη, οι δύο ηγέτες θα έχουν νέες επαφές τόσο στη σύνοδο των Βρυξελλών, όσο και στο νέο ραντεβού στη Σμύρνη, τη Δευτέρα 8 Μαρτίου. Σύμφωνα με αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης ο πρωθυπουργός θα έχει εκ νέου κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του.

Πηγή: efsyn.gr