Πέμπτη 07.07.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον ζητούν στην Βρετανία

01.02.2022

«Ελλειψη ορθής συμπεριφοράς, αποτυχία ηγεσίας και κακή κρίση» είναι μεταξύ αυτών που καταλογίζονται στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον από την έκθεση Σου Γκρέι, την ανεξάρτητη διερεύνηση του «partygate», του σκανδάλου των κοινωνικών συναθροίσεων στην πρωθυπουργική κατοικία την περίοδο που η Βρετανία βρισκόταν σε σκληρό lockdown. «Κουλτούρα υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ» καταλογίζεται, μεταξύ άλλων, στην κυβέρνηση της χώρας και ο Μπόρις Τζόνσον δύσκολα θα μείνει αλώβητος από την υπόθεση. Αποσπάσματα του πορίσματος παραδόθηκαν χθες στον Βρετανό πρωθυπουργό, ο οποίος, απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο, τόνισε ότι αναγνωρίζει τα συμπεράσματά του. Ταυτόχρονα ζήτησε συγγνώμη από τον βρετανικό λαό προσθέτοντας ότι κατανοεί την οργή που νιώθει η κοινωνία. Επίσης, υπογράμμισε ότι πήρε τα μαθήματα που εμπεριέχονται στην έκθεση και ότι θα μεταρρυθμιστεί ο τρόπος λειτουργίας του πρωθυπουργικού γραφείου.

Μέλη της αντιπολίτευσης άδραξαν την ευκαιρία να ζητήσουν άμεσα την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον. Η αναπληρώτρια επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Αντζελα Ράινερ, τόνισε ότι τα συμπεράσματα της έκθεσης προκαλούν «ναυτία». «Οι Βρετανοί δεν μπορούσαν να αποχαιρετίσουν για τελευταία φορά τους αγαπημένους τους λόγω των μέτρων και στην πρωθυπουργική κατοικία γίνονταν πάρτι. Ο Μπόρις Τζόνσον έχασε την εμπιστοσύνη των πολιτών και πρέπει να φύγει», κατέληξε. Με παρόμοια δριμύτητα σχολίασε τον πρωθυπουργό και ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, σερ Κιρ Στάρμερ, τονίζοντας ότι η συμπεριφορά του Μπόρις Τζόνσον αποτελεί κοροϊδία στο πρόσωπο όλων των Βρετανών που τήρησαν τα μέτρα και τον κάλεσε να πράξει το σωστό και να παραιτηθεί.

Φίλια πυρά

Εξίσου σκληρή κριτική άσκησαν στον Μπόρις Τζόνσον και μέλη τoυ κόμματός του, όπως η τέως πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία τόνισε ότι ο Τζόνσον «είτε δεν είχε διαβάσει τα περιοριστικά μέτρα είτε δεν τα είχε κατανοήσει –όπως θα περίμεναν από αυτόν οι πολίτες– ή θεωρούσε ότι δεν ίσχυαν για αυτόν». Πολλοί Συντηρητικοί βουλευτές βιάζονταν χθες να άρουν την υποστήριξη στο πρόσωπο του Τζόνσον.
kathimerini.gr

Ετικέτες: ,