Κυριακή 05.02.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

1.286 ευρώ το στρέμμα η μέση αξία της αγροτικής γης στη Θεσσαλία

06.12.2021

Στην ένατη θέση πανελλαδικά με 1.286 ευρώ μέση αξία αγροτικής γης το στρέμμα βρίσκεται η Θεσσαλία, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε προ ημερών η Eurostat, για το κόστος σε ολόκληρη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα καταγράφει μεγαλύτερο κόστος αγροτικής γης τα 7.700 ευρώ το στρέμμα στα περίχωρα της Αττικής, ενώ την πιο φθηνή αγροτική γη καταγράφει η Δυτική Μακεδονία, με 624 ευρώ το στρέμμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η τάση στη χώρα είναι γενικά πτωτική, με τη εθνική μέση τιμή το 2011 να διαμορφώνεται στα 1.539 ευρώ το στρέμμα, έναντι των 1.220 που είναι σήμερα. Μετά την Αττική τις υψηλότερες τιμές στην αξία της αγροτικής γης διαμορφώνουν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, με 5.566 ευρώ το στρέμμα, ακολουθούν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου με 3.793 ευρώ το στρέμμα. Τέταρτη σε αξία αγροτικής γης έρχεται η περιφέρεια της Κρήτης με 2.348 ευρώ το στρέμμα και ακολουθεί η Πελοπόννησος με 2.282 ευρώ το στρέμμα, η Στερεά Ελλάδα, με 2.043 ευρώ το στρέμμα αξία αγροτικής γης, έρχεται στην έκτη θέση, στην έβδομη και την όγδοη θέση βρίσκονται η Ήπειρος και η Δυτική Ελλάδα, με την αγροτική γη να διαμορφώνεται στα 1.934 και 1.632 ευρώ το στρέμμα αντίστοιχα, ενώ όπως προαναφέρθηκε, στην ένατη θέση ακολουθεί η Θεσσαλία με 1.286 ευρώ το στρέμμα. Δέκατη είναι η Κεντρική Μακεδονία με 1.018 ευρώ το στρέμμα, ενώ σε τριψήφια νούμερα βρίσκονται τα Ιόνια Νησιά, με μέση τιμή στα 903 ευρώ το στρέμμα, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 785 ευρώ το στρέμμα, ενώ τη πιο φθηνή αγροτική γη καταγράφει, όπως προαναφέρθηκε η Δυτική Μακεδονία, με 624 ευρώ το στρέμμα. Να αναφερθεί ότι το επίπεδο των τιμών της γης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες είτε είναι εθνικοί (νόμοι), περιφερειακοί (κλίμα, εγγύτητα σε δίκτυα) και τοπικοί παράγοντες παραγωγικότητας (ποιότητα εδάφους, κλίση, αποστράγγιση κ.λπ.), καθώς και από τις δυνάμεις της αγοράς προσφορά και ζήτηση, συμπεριλαμβανομένης της επιρροής των κανόνων ξένης ιδιοκτησίας. Σε όλες τις περιφέρειες της ΕΕ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, η αγορά καλλιεργήσιμης γης ήταν πιο ακριβή από την αγορά μόνιμων λιβαδιών (έως και 20 φορές ακριβότερη στα ελληνικά νησιά του Βορείου Αιγαίου και στην ισπανική περιοχή της Μούρθια). Ομοίως, η αγορά αρδεύσιμης αρόσιμης γης ήταν πιο ακριβή από τη μη αρδευόμενη αρόσιμη γης σε όλες σχεδόν τις περιοχές (ήταν σχεδόν έξι φορές πιο ακριβή στην ισπανική περιοχή της Μούρθια).

Στην Ευρώπη
Μεταξύ των κρατών-μελών, η Ολλανδία κατέγραψε την υψηλότερη τιμή αγοράς για ένα εκτάριο καλλιεργήσιμης γης στην ΕΕ (κατά μέσο όρο 69.632 ευρώ το 2019). Η τιμή της καλλιεργήσιμης γης σε κάθε περιοχή της Ολλανδίας ήταν πάνω από όλους τους άλλους διαθέσιμους εθνικούς μέσους όρους στην ΕΕ.
Ωστόσο, μεταξύ των περιοχών της ΕΕ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι υψηλότερες τιμές για καλλιεργήσιμη γη ήταν στην ισπανική περιοχή των Καναρίων Νήσων (κατά μέσο όρο 120.477 ευρώ ανά εκτάριο το 2020). Η καλλιεργήσιμη γη ήταν η φθηνότερη στην Κροατία, με ένα εκτάριο να κοστίζει κατά μέσο όρο 3.440 ευρώ το 2020. Σε περιφερειακό επίπεδο, ένα εκτάριο καλλιεργήσιμης γης κοστίζει λιγότερο στη νοτιοδυτική περιοχή Γιουγκοζαπάντεν της Βουλγαρίας (κατά μέσο όρο 2.051 ευρώ).

Ετικέτες:

[fbcomments]