Πέμπτη 04.06.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ακροδεξιές περιπολίες στη Μεσόγειο

12.07.2017 /

Συναγερμό έχει σημάνει σε ΜΚΟ, ακτιβιστές και Αρχές η δράση μιας συμμαχίας ακροδεξιών, η οποία έχει νοικιάσει ένα σκάφος 40 μέτρων και πραγματοποιεί περιπολίες στις ακτές της Λιβύης και της Ιταλίας. Ο στόχος είναι να αποτραπεί η διέλευση προσφύγων και μεταναστών από τη Μεσόγειο προς την Ευρώπη.
Όπως μεταδίδει το γερμανικό Stern, το «Κίνημα για την διατήρηση της Ταυτότητας», στο οποίο συμμετέχουν κυρίως Γερμανοί, Γάλλοι και Ιταλοί ακροδεξιοί, έχει θέσει σε ισχύ την επιχείρηση «Υπεράσπιση της Ευρώπης». Το εν λόγο κίνημα παρακολουθείται από τις γερμανικές αρχές, καθώς θεωρείται ότι η δράση του είναι στα όρια της αντισυνταγματικότητας.
Οι ακροδεξιοί ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι ένα σκάφος 40 μέτρων βρίσκεται ήδη σε αποστολή ανάμεσα στις ακτές της Λιβύης και της Ιταλίας με σκοπό να εμποδίσει τη διέλευση πλοιαρίων προς τις ευρωπαϊκές ακτές.
Σκοπός τους, όπως δηλώνουν, είναι να κινητοποιούν εγκαίρως την ακτοφυλακή της Λιβύης, έτσι ώστε τα πλοιάρια να οδηγούνται πίσω προς τα λιμάνια της αφρικανικής χώρας. Το σκάφος «C-Star» που πρωταγωνιστεί στην συγκεκριμένη επιχείρηση, μισθώθηκε με κεφάλαια τα οποία συγκεντρώθηκαν μέσω εκστρατείας που πραγματοποιήθηκε στο Διαδίκτυο τον Μάιο, η οποία επέτρεψε στην ακροδεξιά οργάνωση να συγκεντρώσει το ποσό των 76.000 ευρώ.
Πάντως, η δράση των ακροδεξιών έχει σημάνει συναγερμό στις τάξεις των ΜΚΟ και των ακτιβιστών, που με τη σειρά τους έχουν ζητήσει παρέμβαση από τις αρχές των άμεσα ενδιαφερόμενων χωρών.
Η Μεσόγειος έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε υγρό τάφο για χιλιάδες μετανάστες οι οποίοι προσπαθούν να περάσουν από τις ακτές της Λιβύης στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητώντας διαφυγή από εφιαλτικές καταστάσεις που επικρατούν στις πατρίδες τους και ένα καλύτερο μέλλον. Τις περισσότερες φορές πέφτουν θύματα οργανωμένων συμμοριών που τους εκμεταλλεύονται και απαιτούν αδρά αμοιβή για το επικίνδυνο πέρασμα.
Η κίνηση των ακροδεξιών εκτιμάται ότι μπορεί να δυναμιτίσει περαιτέρω το κλίμα και να γίνει αφορμή για θερμά επεισόδια.
Πηγή: efsyn.gr