Πέμπτη 09.04.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Νέο αιματηρό χτύπημα των τζιχαντιστών – 75 νεκροί και 130 τραυματίες στη Βαγδάτη

03.07.2016 /

Τουλάχιστον 75 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 130 τραυματίσθηκαν πριν από τα χαράματα σήμερα από επίθεση καμικάζι στη Βαγδάτη, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, δήλωσαν αξιωματουχοι. Πρόκειται για τον βαρύτερο απολογισμό που έχει ανακοινωθεί φέτος για μία μόνο επίθεση στην ιρακινή πρωτεύουσα. Η επίθεση σημειώθηκε σ’ έναν εξαιρετικά πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο της συνοικίας Καράντα, όπου πολλοί κάτοικοι πηγαίνουν για να κάνουν τα ψώνια τους πριν από τη γιορτή που σηματοδοτεί το τέλος του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού.

Την ευθύνη για την επίθεση αυτή ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης των ισλαμιστικών ιστοτόπων SITE.

Ο Σάαντ Μάαν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του Ιράκ, δήλωσε ότι η έκρηξη οφειλόταν σε ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά, που πυροδοτήθηκαν κοντά σε ένα εστιατόριο. Πολλά καταστήματα πήραν φωτιά μετά την έκρηξη, πρόσθεσε. Το σουνιτικό ΙΚ ανέφερε σε μήνυμά του που επικαλείται η SITE ότι ένας από τους τζιχαντιστές του έκανε επίθεση καμικάζι στη συνοικία Καράντα με στόχο συγκεντρωμένους σιίτες.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Σουμάρια, μια δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε στη σιιτική συνοικία αλ Σάαμπ, στον βόρειο τομέα της ιρακινής πρωτεύουσας, και υπάρχουν αρκετά θύματα. Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος διαπράττει συχνά επιθέσεις εναντίον αμάχων στη Βαγδάτη και σε άλλες ιρακινές πόλεις. Το ΙΚ είχε καταλάβει το 2014 τεράστιες εκτάσεις της επικράτειας του Ιράκ, όμως έχει απολέσει έκτοτε τον έλεγχο πολλών περιοχών, που ανέκτησαν οι ιρακινές δυνάμεις. Πρόσφατα ανακαταλήφθηκε από τις ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις η πόλη Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτης.

Πηγή: www.lifo.gr