Πέμπτη 13.08.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Πλειοδοσία στη Βουλή για το… αγροτικό

18.01.2017

Παράθυρο για κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, άνοιξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην προ ημερησίας συζήτηση για το αγροτικό στη Βουλή την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση για επανεξέταση του εν λόγω καθεστώτος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση επανεξετάζει επίσης τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% κυρίως για τη ζωική παραγωγή, τον ΕΝΦΙΑ των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και τη θέσπιση εργόσημου για την οικογενειακή εργασία.

Με 12 προτάσεις ανάπτυξης απάντησε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά στις επιβαρύνσεις σε φορολογικό-ασφαλιστικό στους αγρότες, που έχουν οδηγήσει σε «απόγνωση, αδιέξοδα και απελπισία στον αγροτικό τομέα από την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».
Αντίστοιχα, η κατάργηση του συνεταιριστικού νόμου 4384/2016 είναι στις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, όπως τις έθεσε ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ σημείωσε ότι αποτελεί στοίχημα για την αναδιάταξη του αγροτικού τομέα, μακριά από τη στρεβλή κουλτούρα των επιδοτήσεων η μετάβαση από την οικογενειακή εκμετάλλευση στην αγροτική επιχείρηση. Μάλιστα, όπως τόνισε κατά την ομιλία του απαιτείται ένα συνολικό σχέδιο ανάπτυξης για να στηριχθεί η εξωστρέφεια των προϊόντων, πρωτίστως μέσα από τη μείωση του κόστους παραγωγής και ήδη η Νέα Δημοκρατία έχει επεξεργαστεί ώστε να θέσει σε άμεση εφαρμογή 9 θεσμικές παρεμβάσεις, προς την κατεύθυνση αυτή.

Για τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ζητούμενο αποτελεί η μείωση του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, στα πρότυπα των εφοπλιστών, και παρεμβάσεις που δεν θα οδηγούν σε αποσάθρωση της αγροτικής παραγωγής και αύξηση των εισαγωγών.