Κυριακή 29.01.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Οι εκλογές μπλοκάρουν… τα «μπλόκα» των αγροτών

13.01.2015

Τα όπλα παρά πόδας έχουν οι Θεσσαλοί αγρότες που λόγω εκλογών έχουν παγώσει τις όποιες σκέψεις στην παρούσα χρονική στιγμή για κινητοποιήσεις.

Σίγουρα αυτές θα ξαναμπούν στο τραπέζι, ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα. Αν οι κάλπες βγάλουν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τότε παρά τα οξυμένα προβλήματα θα δοθεί μια πίστωση χρόνου, παρότι οι εξαγγελίες Τσίπρα δεν βάζουν το μαχαίρι στην καρδιά των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου. Σε διαφορετική περίπτωση με μια κυβέρνηση Ν.Δ. και συνεργασιών που σημαίνει δηλαδή συνέχιση της ίδιας πολιτικής «να περιμένουμε τα τρακτέρ στους δρόμους», όπως δήλωσε στον «Ε.Π.» γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής.

Αυτή τη στιγμή στους μισούς περίπου αγρότες οφείλεται η επιστροφή ΦΠΑ για το 2013 που θα έπρεπε να δοθεί από την άνοιξη 2014 και ήδη φτάσαμε στο 2015, υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες προς τους δικαιούχους για τα προγράμματα της νιτρορύπανσης και της βιολογικής καλλιέργειας.

Την ίδια στιγμή οι κτηνοτρόφοι που συγκεντρώθηκαν σήμερα στον Τύρναβο παίρνουν αισθητά μειωμένες εξισωτικές αποζημιώσεις ενώ σε κάποιους δεν έχουν δοθεί καθόλου ή έχουν δοθεί ψίχουλα.

Δεν έχει αποδοθεί σε αγρότες και κτηνοτρόφους η επιστροφή του φόρου πετρελαίου.

Παράλληλα οι αγρότες βιώνουν τη νέα ΚΑΠ που μειώνει τις ενισχύσεις τουλάχιστον κατά 45%, κι ενώ τα χρέη τρέχουν με τον μπαμπούλα πλέον των ιδιωτικών τραπεζών μετά πώληση – δώρο της ΑΤΕ, καλούνται να  πληρώνουν βαρύτατο φόρο με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ.

Χρήστος Κοντός

[fbcomments]