Δευτέρα 30.01.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

“Οσμή σκανδάλου” με τις εξισωτικές που οδηγεί σε μηνύσεις τους κτηνοτρόφους

12.01.2015

Από καιρό τώρα γράφαμε για το «μπάχαλο» που επικρατεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ και κατ’ επέκταση στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα πράγματα όμως δείχνουν να ξεφεύγουν κάθε ελέγχου, και να παίρνουν μορφή σκανδάλου, μετά περικοπές που υπέστησαν στις εξισωτικές αποζημιώσεις.

Ηδη σε σύσκεψη που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Κτηνοτροφών Θεσσαλίας στον Τύρναβο συμμετείχε κλιμάκιο των κτηνοτρόφων Καλαμπάκας με επικεφαλής τον Πρόεδρο Δημήτρη Κόττη, οι κτηνοτρόφοι είναι αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι τον Εισαγγελέα.

Αύριοστις 10:30 το πρωί στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού., ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμπάκας «Μετέωρα» κ. Κότης, καλεί σε σύσκεψη το Δ.Σ και παρουσία Δικηγόρου θα αποφασίσουν για τις παραπέρα ενέργειες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda: «Το θέµα, που τείνει να πάρει διαστάσεις σκανδάλου, αποκαλύπτει πως έχει µπει χέρι και µάλιστα όχι «νόµιµο» στην κατανοµή δηµόσιων και ιδιωτικών εκτάσεων για την ενεργοποίηση δικαιωµάτων προς κάρπωση κοινοτικών ενισχύσεων.

Αφορµή αποτέλεσαν οι προεκλογικές περιοδείες τόσο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαµαρά, όσο και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, στη Λάρισα, που προσπάθησαν να «διευθετήσουν» την κατάσταση και να ικανοποιήσουν τους δυσαρεστηµένους «ψηφοφόρους».

Το κουβάρι ξετύλιξαν οι κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Θεσσαλίας και ο Σύλλογος Αγελαδοτρόφων Κρεατοπαραγωγής του νοµού, στην έκτακτη σύσκεψη που πραγµατοποιήθηκε µε τους αρµόδιους του ΟΠΕΚΕΠΕ τη ∆ευτέρα 5 Ιανουαρίου, η οποία συγκλήθηκε µε εντολή Σαµαρά.

Κύριο θέµα της εν λόγω σύσκεψης ήταν οι απλήρωτοι κτηνοτρόφοι και τα προβλήµατα µε τα επιλέξιµα βοσκοτόπια. Παίρνοντας το λόγο, κάθε κτηνοτρόφος έφερνε το δικό του παράδειγµα, σε µια προσπάθεια να βγει µια άκρη.

Σε συγκεκριµένα παραδείγµατα, βάσει ΑΦΜ του παραγωγού, οι απαντήσεις των «υποψιασµένων» διοικούντων του ΟΠΕΚΕΠΕ που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη εστίαζαν σε λειψά δικαιολογητικά, τα οποία άµα την κατάθεσή τους, θα εξασφάλιζαν και την πληρωµή των δικαιούχων, τόνιζαν. Ένα µητρώο απογραφής που δεν είχε προσκοµιστεί, µια ψηφιοποίηση που δεν είχε γίνει και µια δήλωση ως εξωγεωργικό εισόδηµα παραγωγού ήταν κάποιες από τις αιτίες για τις «κουτσουρεµένες» πληρωµές, όπως αναφέρθηκε.

Ζητούµενο, όπως τελικά διαπίστωσαν οι κτηνοτρόφοι, ήταν να τελειώσει όπως όπως η σύσκεψη, µε τη διαβεβαίωση ότι όποιος προσκοµίσει τα απαραίτητα συµπληρωµατικά χαρτιά θα συµπεριληφθεί στην επόµενη πληρωµή. Μάλιστα, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόµενο να υπάρξει µια ενδιάµεση ταµειακή διευκόλυνση σε όσους κτηνοτρόφους δεν είχαν πλήρη δικαιολογητικά, σε µια προσπάθεια να κατευνάσουν τα πνεύµατα, ενόψει των εκλογών, κίνηση την οποία δεν έχουν αποφασίσει αν θα αποδεχτούν οι παραγωγοί.

∆ιασταύρωση

Ωστόσο, την µήνιν των κτηνοτρόφων προκάλεσε τελικά η διασταύρωση των στοιχείων µε τους αρµόδιους υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ. Όπως διαπιστώθηκε, σε καµία σχεδόν περίπτωση το πρόβληµα στην πληρωµή δεν αφορούσε λειψά δικαιολογητικά, ενώ αντίθετα βγήκε στην επιφάνεια ότι είχαν χαθεί τεράστιες εκτάσεις από χιλιάδες αιγοπροβατοτρόφους, τις οποίες για χρόνια αξιοποιούσαν και δήλωναν ως βοσκήσιµες γαίες στην Πίνδο και σε άλλους ορεινούς όγκους της χώρας. Η απάντηση των κτηνοτρόφων αναµένεται την ερχόµενη ∆ευτέρα, µε τον Πανθεσσαλικό Σύλλογο Κτηνοτρόφων να κάνει λόγο για κατάθεση µηνυτήριας αναφοράς.

Πώς πέρασαν από τους αιγοπροβατοτρόφους στους αγελαδοτρόφους

Σκαλίζοντας το θέµα, µε αφορµή την αγανάκτηση τους για τις λειψές πληρωµές στην εξισωτική και το τσεκ, οι αιγοπροβατροτρόφοι κατάφεραν να φτάσουν πίσω στην αρχή «του κακού», ανακαλύπτοντας τις χαµένες δηµόσιες και ιδιωτικές εκτάσεις βοσκήσιµης γης σε µεγάλους ορεινούς όγκους της χώρας. Σύµφωνα µε το καθεστώς, όπως αυτό ίσχυε, στους δικαιούχους της εξισωτικής αποζηµίωσης συγκαταλέγονται 4 κατηγορίες κτηνοτρόφων: οι παλιοί αιγοπροβατοτρόφοι, οι βοοτρόφοι κρεατοπαραγωγής, οι πεδινοί κτηνοτρόφοι και όσοι κατέχουν νέες µονάδες και οι αγελαδοτρόφοι γαλακτοπαραγωγής.

Αρχικά ωφεληµένοι µε το παλιό σύστηµα φαίνεται πως ήταν οι αιγοπροβατοτρόφοι, κατάσταση όµως η οποία από το 2013 ενόψει της πλήρους εκτατικοποίησης των δικαιωµάτων, αρχίζει να αλλάζει. Με τα νέα δεδοµένα, οι µεγάλοι επιχειρηµατίες του κλάδου της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας έσπευσαν να δεσµεύσουν βοσκοτόπια προκειµένου να εξασφαλίσουν περισσότερα δικαιώµατα και κατά συνέπεια και τις πολυπόθητες κοινοτικές επιδοτήσεις. Όπως αποδεικνύεται, για να δικαιολογήσουν τις δικές τους βοσκήσιµες εκτάσεις, πήραν µεγάλο κοµµάτι από τους παλιούς αιγοπροβατοτρόφους, οι οποίοι έµειναν ξεκρέµαστοι, αφού ελλείψει επίσηµων αντιγράφων χαρτογραφικών βρέθηκαν εν µία νυκτί χωρίς τις απαραίτητες επιλέξιµες εκτάσεις για την ενεργοποίηση των δικαιωµάτων τους.

Η διαπίστωση αυτή αποτελεί και την αφορµή της έκτακτης σύσκεψης που συγκαλεί τη ∆ευτέρα στον Τύρναβο η οµοσπονδία κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας, για να παρθούν οι απαραίτητες αποφάσεις. Οι κτηνοτρόφοι, σύµφωνα µε ανακοίνωσή τους, απαιτούν την άµεση εξόφλησή τους µε βάση την πληρωµή του έτους 2012 και άµεση τακτοποίηση του θέµατος των βοσκοτόπων, αλλιώς διαµηνύουν ότι θα απευθυνθούν στη δικαιοσύνη, προκειµένου να υπερασπιστούν τα συµφέροντά τους».

Χ.Κ.

[fbcomments]