Δευτέρα 30.01.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Κονδύλια 1 εκατ. ευρώ για τον καταρροϊκό πυρετό στην Ελλάδα το 2015

21.01.2015

Η Κομισιόν θα διαθέσει το προσωρινό ποσό του 1εκατομμυρίου ευρώ για το 2015 με σκοπό την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων παρακολούθησης και εκρίζωσης του καταρροϊκού πυρετού των προβάτων στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από απάντηση του Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Andriukatis σε Ερώτηση του Αντιπροέδρου των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Ευρωβουλευτή, Νότη Μαριά. Sημειώνεται ότι ο Νότης Μαριάς είχε υποβάλει στις 24 Νοεμβρίου 2014 σχετική Ερώτηση με την οποία ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαθέσει έκτακτη οικονομική ενίσχυση με στόχο την πλήρη και άμεση αποζημίωση των Ελλήνων κτηνοτρόφων για τη ζημιά που είχαν υποστεί από τον καταρροϊκό πυρετό που είχε προσβάλλει 207.705 ζώα, εκ των οποίων 181.971 πρόβατα, 24.769 αίγες και 965 βοοειδή.

Μάλιστα ο Νότης Μαριάς στην Ερώτησή του είχε επισημάνει την τεράστια οικονομική ζημιά που είχαν υποστεί οι ήδη φτωχοποιημένοι από το Μνημόνιο Έλληνες κτηνοτρόφοι.

Τέλος ο Έλληνας Ευρωβουλευτής είχε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις διασυνοριακές διαστάσεις και συνέπειες του καταρροϊκού πυρετού καθώς εμφανίστηκε καταρχάς στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία και εν συνεχεία εξαπλώθηκε στην Ελλάδα,υποδηλώνοντας με τις παρατηρήσεις του αυτές τις συνακόλουθες ευθύνες της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έτσι η διάθεση το 2015 του προσωρινού ποσού του ενός εκατομμυρίου ευρώ περίπου για την αποζημίωση των Ελλήνων κτηνοτρόφων για τον καταρροϊκό πυρετό αποτελεί ένα πρώτο βήμα αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη ότι για ολόκληρο το 2014 διατέθηκαν μόνο 75.000 ευρώ!

[fbcomments]