Κυριακή 14.04.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σε απόγνωση από τις βροχές οι αγρότες – Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ την Τετάρτη

29.05.2023

Έντονο προβληματισμό έχουν προκαλέσει στους αγρότες της Θεσσαλίας οι συνεχείς βροχοπτώσεις του Μαϊου, καθώς έχουν δημιουργήσει αναερόβιες συνθήκες στις καλλιέργειες που οδηγούν σε σάπισμα σε στάρια (έχουν προσβληθεί και από μύκητες), αδυναμία βλάστησης στα βαμβάκια, ενώ στα τριφύλλια αδυνατούν να προχωρήσουν οι παραγωγοί σε κοπές, χάνοντας σημαντικά έσοδα.

Στο νομό Τρικάλων οι αγρότες είναι σε απόγνωση και κυρίως οι βαμβακοπαρωγοί που πολλοί από αυτούς θα αναγκαστούν να σπείρουν για δεύτερη φορά, με ότι αυτό μπορεί να σημάνει σε κόστος, αλλά και χρονικά πλέον τα περιθώρια εξαντλούνται, σε περίπτωση που το φθινόπωρο δεν είναι καλό.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο energospolitis.gr ο αγροτοσυνδικαλιστής Παύλος Σπυρόπουλος: Στα βαμβακοχώραφα έχουν σχηματιστεί εδώ και ημέρες τεράστιες λίμνες με νερό και οι επανασπορές είναι αναπόφευκτες. Μεγάλο πρόβλημα όμως παρατηρείτε και στα τριφύλλια όπου έχουν χαθεί δυο κοψιές.”

Ένας ακόμη επιβαρυντικός παράγοντας είναι ότι στα Τρίκαλα εν αντιθέσει με τη Λάρισα ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας είναι πιο ψηλά και για αυτό παρατηρούνται τα πλημμυρικά φαινόμενα στα χωράφια όταν βρέχει έντονα.

Σύσκεψη του ΕΛΓΑ στη Λάρισα Τετάρτη και Πέμπτη

Εντωμεταξύ οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών έχουν ενεργοποιήσει τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ προκειμένου να υπάρξουν συνολικές εκτιμήσεις των ζημιών. Συμφωνα με ρεπορτάζ του thessaliatv.gr ,  Τετάρτη και  Πέμπτη μεταβαίνουν στη Λάρισα δύο υπηρεσιακοί παράγοντες από Αθήνα, η Γενική Διευθύντρια Χρυσούλα Γάσπαρη και ο διευθυντής ασφάλισης και ενισχύσεων Σταύρος Καουκάκης προκειμένου να μετάσχουν ευρείας σύσκεψης για Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία για να γίνει συντονισμός δράσης εκτίμησης των ζημιών που έχουν προκληθεί σε καλλιέργειες.

[fbcomments]