Παρασκευή 04.12.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σε αδιέξοδο φαίνεται να οδηγείται το αγροτικό ζήτημα

22.02.2016

Για εποικοδομητικό διάλογο με τον πρωθυπουργό έκαναν λόγο οι εκπρόσωποι των αγροτών που συμμετείχαν στη διάρκειας τεσσεράμιση ωρών συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Πήραμε τις προτάσεις και συζητήσαμε όλα τα θέματα που είναι ανοιχτά» είπαν οι αγρότες βγαίνοντας από το πρωθυπουργικό γραφείο, εξηγώντας ότι θα μεταβούν στα μπλόκα για τις γενικές συνελεύσεις, όπου θα μεταφερθούν όσα συζητήθηκαν με τον Αλέξη Τσίπρα και θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

«Έγινε ουσιαστικός διάλογος» είπαν μπροστά στις κάμερες εκπρόσωποι των αγροτών.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες από τους συνδικαλιστές των αγροτών που συμμετείχαν στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα η κυβέρνηση δεν έκανε καμία υποχώρηση. «Είμαστε μακριά από συμφωνία» είπαν κάποιοι από τους αγροτοσυνδικαλιστές μακριά από τις κάμερες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός πρότεινε να μειωθεί το αφορολόγητο για τους αγρότες από τις 12.000 ευρώ στις 9.500 ευρώ (για πρώτη φορά, ωστόσο, θα συμψηφιστούν οι επιδοτήσεις στο αγροτικό εισόδημα) και το ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών να μειωθεί στο 16% από το 20% (για πάντα, όπως διευκρίνιζαν κυβερνητικές πηγές, και όχι μόνο μέχρι το 2021 -πρόταση που αφορά στους κατ’ επάγγελμα αγρότες), που προβλέπει το σχέδιο Κατρούγκαλου.

Ανοιχτό φαίνεται πώς παραμένει το ζήτημα της τύχης του ΟΓΑ, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει σε ισχύ.

Χωρίς δηλώσεις αποχώρησαν από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά το πάρας της μαραθώνιας συνάντησης, οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, και Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ακολούθησε η κυρία Όλγα Γεροβασίλη, η οποία ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τις προτάσεις της κυβέρνησης προς τους αγρότες, που περιλαμβάνουν 25 σημεία.

Από την κυβέρνηση εκτιμούν ότι, με δεδομένο ότι στη συνάντηση έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι από 39+13 μπλόκα, εκπροσωπήθηκε σε αυτήν η πλειοψηφία των αγροτών. Λένε ακόμη ότι οι αγρότες δεν είχαν σαφή εικόνα για τα φορολογικά και είχαν «άλλο πράγμα στο μυαλό τους», από αυτό που πρότεινε η κυβέρνηση.

Παράλληλα, από την κυβέρνηση έδωσαν στη δημοσιότητα τα αγροτικά μπλόκα που συμμετείχαν στη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Αυτά είναι των:

1. ΤΕΜΠΩΝ
2. ΜΙΚΡΟΘΗΒΩΝ
3. ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ
4. ΝΗΣΕΛΙΟΥ
5. ΘΗΒΩΝ
6. ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ
7. ΣΚΥΔΡΑΣ
8. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΙΑΣ
9. ΗΛΕΙΑΣ
10. ΠΡΑΣΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ
11. ΓΑΛΑΤΙΣΤΑΣ (ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ)
12. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΘΕΡΜΗ
13. ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
14. ΔΡΟΥΓΟΥ
15. ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ
16. ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ
17. ΜΕΣΗΜΕΡΙΟΥ
18. ΑΡΝΙΣΣΑΣ
19. ΤΡΙΚΑΛΩΝ
20. ΜΕΣΟΛΟΓΓΊΟΥ
21. ΟΡΜΕΝΙΟΥ (ΕΒΡΟΥ)
22. ΚΑΣΤΑΝΙΩΝ (ΕΒΡΟΥ)
23. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ
24. ΔΕΡΒΕΝΙΟΥ
25. ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ
26. ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙΟΥ
27. ΑΝΘΙΛΗΣ
28. ΛΕΙΒΑΔΙΑΣ
29. ΛΙΒΑΝΑΤΩΝ
30. ΑΛΥΣΊΔΑ ( ΠΈΛΛΑ )
31. ΚΑΣΤΡΟΥ
32. ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ  (ΚΑΒΑΛΑ)
33. ΝΥΜΦΑΙΑΣ  ( ΚΟΜΟΤΗΝΉ )
34. ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ
35. ΜΕΛΙΒΟΙΑΣ
36. ΓΈΡΑΚΑΡΊΟΥ ( ΑΓΙΑΣ )
37. ΔΟΜΟΚΟΎ
38. ΚΟΥΡΤΕΣΙΟΥ
39. ΜΑΡΑΘΙΑΣ
40. ΙΣΘΜΟΥ
41. ΑΙΓΙΟΥ
42. ΔΙΟΔΙΩΝ ΝΕΣΤΑΝΗΣ
43. ΒΟΥΡΒΟΥΡΑ
44. ΛΙΜΝΗΣ ΓΥΘΕΙΟΥ
45. ΣΚΑΛΑΣ
46. ΒΑΤΙΚΩΝ
47. ΜΟΛΑΩΝ
48. ΣΥΚΙΑΣ
49. ΜΑΡΑΘΕΙΑΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ
50. ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥ
51. ΚΑΤΩ ΑΧΑΙΑΣ
52. ΚΟΜΠΟΤΙΟΥ ΑΡΤΑΣ

Τα κυβερνητικά μέτρα για την στήριξη του αγροτικού κόσμου

Όπως ανακοίνωσε μετά το πέρας της μαραθώνιας συνάντησης η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, «η κυβέρνηση επεδίωκε και επιδιώκει τον απευθείας διάλογο με τους αγρότες. Η σημερινή συνάντηση είναι ένα ιδιαίτερα θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».

Και συνέχισε: «Στη συνάντηση εκπροσωπήθηκε η πλειοψηφία των μπλόκων και των αγροτικών κινητοποιήσεων και έγινε μια ειλικρινής συζήτηση.

Στους εκπροσώπους των αγροτών, καταστήσαμε σαφή την δέσμευση της κυβέρνησης να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας των αγροτών, ακόμα και μέσα στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, που είναι γνωστές σε όλους τους Έλληνες πολίτες.

Τα μέτρα για την στήριξη του αγροτικού κόσμου, που παρουσιάσαμε στην σημερινή συνάντηση, αφορούν το σύνολο των αγροτών και των δραστηριοτήτων τους, με ισχυρή έμφαση στους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς».

Τα μέτρα αυτά είναι:

Για το ασφαλιστικό:
1. Πενταετής μεταβατικότητα του ταμείου ασφάλισης των αγροτών έως το 2021.
2. Κλιμάκωση των εισφορών για ηπιότερη μετάβαση στο προβλεπόμενο ύψος, έως το 2021.
3. Δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε ποσοστό 16 αντί για 20%, που διασφαλίζει τελική σύνταξη ανώτερη από την εθνική.
4. Θέσπιση του εργόσημου ως βασικού εργαλείου πληρωμής της απασχόλησης στον αγροτικό χώρο, ώστε η δαπάνη αυτή να καταλογίζεται ως έξοδο στην αγροτική επιχείρηση.

Για το φορολογικό:
5. Φορολογική ελάφρυνση για την μέγιστη πλειοψηφία των αγροτών.
6. Θέσπιση αφορολόγητου ορίου για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.
Ως αποτέλεσμα του συνδυασμού των παραπάνω προτάσεων επί του ασφαλιστικού και του φορολογικού, η συνολική επιβάρυνση για την μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, που αγγίζει το 90%, θα είναι μικρότερη από την σημερινή.
Επίσης η κυβέρνηση παρουσίασε μια ακόμα σειρά μέτρων που στοχεύουν στην στήριξη της αγροτικής παραγωγής. Τα μέτρα αυτά είναι:
7. Ορισμός του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και ένταξη στο Μητρώο Αγροτών, με αυστηρό προσδιορισμό που προβλέπει δύο βασικές προϋποθέσεις: ασφάλιση στον ΟΓΑ και εισόδημα προερχόμενο τουλάχιστον κατά 51% από αγροτικές δραστηριότητες.
8. Ρύθμιση χρεών στην ΔΕΗ με τουλάχιστον 36 δόσεις, για όλα τα παλιά και νέα χρέη, χωρίς προκαταβολή.
9. Στήριξη για εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, για την μείωση του κόστους παραγωγής.
10. Άμεση καταβολή ποσού των συνδεδεμένων ενισχύσεων και αποζημιώσεων των παραγωγών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα για το ρωσικό εμπάργκο.
11. Ομαλοποίηση και σταθεροποίηση ενισχύσεων και αποζημιώσεων. Σε ετήσια βάση, οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ θα ξεκινούν από τον Νοέμβριο και θα ολοκληρώνονται μέχρι τα τέλη Μαρτίου του επόμενου έτους, εκτός από το 10% που αφορά την εξόφληση και θα καταβάλλεται τον Ιούνιο. Δέσμευση για συντομότερη καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.
12. Στήριξη των νέων αγροτών,  έως 40 ετών, με στόχο την παραμονή αλλά και την επιστροφή των νέων στην περιφέρεια. Στήριξη επενδυτικών σχεδίων πρώτης εγκατάστασης με επιδότηση έως 22.000 ευρώ. Στήριξη εκκίνησης μη γεωργικής δραστηριότητας με επιδότηση από 11.000 έως 20.000 ευρώ.
13. Επιτάχυνση στης επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος, καθώς και όλων των οφειλών του δημοσίου, όπως ο ΦΠΑ και ο φόρος πετρελαίου.
14. Κάρτα του αγρότη, για χρηματοδότηση των αγροτικών εργασιών, σε ετήσια βάση, με εγγύηση τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Στόχος αυτού του μέτρου είναι η εξασφάλιση ρευστότητας με το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο και η μείωση του κόστους κατά τουλάχιστον 10%, ιδιαίτερα στον τομέα των εφοδίων.  Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση της κάρτας και για τους αγρότες που έχουν ανοιχτά δάνεια.
15. Έλεγχος της αγοράς και αποφασιστικός περιορισμός της ασυδοσίας των μεσαζόντων και των καρτέλ. Φραγμός στην διακίνηση προϊόντων με ανεξέλεγκτη έκδοση τιμολογίων αγοράς και στις απαράδεκτες –πολλές φορές επτάμηνες και οκτάμηνες- καθυστερήσεις πληρωμών.
16. Καθιέρωση υποχρεωτικής τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων, χωρίς γραφειοκρατικές δυσκολίες. Κατ εξοχήν ωφελημένοι θα είναι οι ίδιοι οι αγρότες, που θα μπορούν να αφαιρούν από το ακαθάριστο εισόδημά τους το σύνολο του υψηλού κόστους παραγωγής.
17. Άμεση προώθηση προς ψήφιση του σχεδίου νόμου για το πλαίσιο λειτουργίας του συνεργατισμού. Κίνητρα για συλλογικές μορφές οργάνωσης της παραγωγής και της μεταποίησης, συνεταιρισμούς, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών. Δομές αυστηρού ελέγχου για να αποφευχθούν νοσηρά φαινόμενα του παρελθόντος που δυσφήμισαν τον συνεταιριστικό θεσμό.
18. Συγκρότηση Εθνικού Δικτύου Αγροτικής Πολιτικής, για την υλοποίηση πολιτικής και χάραξη συνολικής στρατηγικής στον αγροτικό τομέα, με την συμμετοχή των εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου.
19. Ίδρυση Φορέα Αξιοποίησης της δημόσιας αγροτικής γης και παραχώρησή της προς αξιοποίηση σε νέους αγρότες και συνεταιρισμούς,
20. Υλοποίηση προγραμμάτων για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων.
21. Συγκρότηση συμβουλευτικών δομών σε όλη την Ελλάδα, για την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής.
22. Ειδικό σχέδιο για ην στήριξη της κτηνοτροφίας, με στόχο την αύξηση της παραγωγής, την διατροφική επάρκεια. Την συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο και την συμπληρωματική απασχόληση ιδιαιτέρα των κατοίκων των ορεινών περιοχών.
23. Στήριξη της αλιείας με άμεσα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την δυνατότητα αναγέννησης των ιχθυοαποθεμάτων και θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την αειφορική διαχείρισή τους.
24. Υλοποίηση διαφοροποιημένων προγραμμάτων και παρεμβάσεων για την αγροτική παραγωγή σε ορεινές, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές.
25. Δημιουργία Τράπεζας Γενετικού Υλικού με στόχο την διατήρηση, αναπαραγωγής, εμπορίας και προώθησης του εγχώριου γενετικού υλικού.

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει την απόφασή της να στηρίξει με κάθε διαθέσιμο μέσον τον αγροτικό τομέα, στον οποίο αποδίδει καθοριστική σημασία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώξαμε -και αποδείξαμε ότι το εννοούμε- ο διάλογος με τους εκπροσώπους των αγροτών, παρά την δύσκολη συγκυρία, να είναι παραγωγικός, ειλικρινής και αποτελεσματικός».