Σάββατο 12.06.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Στους δρόμους βγαίνουν αύριο το πρωί οι αγρότες

24.01.2021

Με το σύνθημα «Βγαίνουμε στο δρόμο, Σπάμε τη σιωπή» η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η ΑΝΟΙΞΗ» καλεί σε Μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας Δευτέρα 25 Γενάρη 10,30 πμ με προσυγκέντρωση στα σχολεία της Μπάρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση: «Η κατάσταση που βιώνουμε είναι τραγική. Τα αντιλαϊκά, αντιαγροτικά μέτρα των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και της ΕΕ χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο τη ζωή μας και το αγροτικό εισόδημα.

Η εξέλιξη της φονικής πανδημίας του κορονοϊού με τις χιλιάδες νεκρούς και νοσούντες, αναδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες τους, για την κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα υγείας, που παραμένει αθωράκιστο, με τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και εξοπλισμό, με λίγες ΜΕΘ και υποτιπώδη προληπτικά μέτρα, αδύνατο να προστατέψει την υγεία και τη ζωή μας. Το κυβερνητικό παραμύθι για (1018) Εμβολιαστικά κέντρα, που θα διενεργούσαν πάνω από 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς τον μήνα, κατέρρευσε. Μόλις (144) για όλη τη χώρα ανακοίνωσε το υπουργείο υγείας, και για ολόκληρο τον νομό Τρικάλων, από (10) που είχαν ανακοινώσει, μόλις (2) θα λειτουργήσουν, στα Τρίκαλα και στην Πύλη, γεγονός που θα μας αναγκάσει να κάνουμε δεκάδες χιλιόμετρα και όποιος προφτάσει να εμβολιαστεί με τις καθυστερήσεις και τις αναβολές που παρατηρούνται αφού μέχρι στιγμής ούτε το 1% του πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί.

Οξυμένα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας, στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς με ελάχιστα μέτρα και μέσα προστασίας. Ενώ τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, οι σχολές και τα πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά και η τηλεκπαίδευση δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα.

Αντιμετωπίζουμε δεκάδες προβλήματα που καθιστούν δύσκολη την επιβίωσή μας και τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε.

Οι τιμές που πουλάμε την παραγωγή μας είναι χαμηλότερες, ή, στην καλύτερη περίπτωση, ίδιες με άλλες χρονιές, ενώ το κόστος παραγωγής και της ζωής μας ανεβαίνει. Mε τις πλάτες της κυβέρνησης, οι κάθε είδους κερδοσκόποι κάνουν πάρτυ με τον ιδρώτα μας. Ξεχάστηκαν οι μεγαλόστομες προεκλογικές υποσχέσεις του πρωθυπουργού για φθηνό πετρέλαιο και στον κρατικό προϋπολογισμό του 2021 προβλέπεται επιστροφή φόρου πετρελαίου μόνο για τους εφοπλιστές, βιομηχάνους κλπ και σε μας τους αγρότες ούτε ένα ευρώ επιστροφή. Χώρια που επιβαρυνόμαστε με το πράσινο τέλος για να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις της πράσινης ενέργειας.                  Παράλληλα μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό 2020-2021 για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία, η κυβέρνηση μπουκώνει με δεκάδες δις ευρώ τους εμποροβιομήχανους – εφοπλιστές, τραπεζίτες και άλλους επιχειρηματίες, με 24 δις ευρώ για το 2020, με 7 δις για το 2021, ενώ για τους αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς προβλέπονται 350 εκατομμύρια, δηλαδή το 1% του πακέτου.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουμε με τις αποζημιώσεις για τις ζημιές και καταστροφές στις καλλιέργειες από τον ΕΛΓΑ, που καθυστερεί, τόσο στις εκτιμήσεις, όσο και στις αποζημιώσεις. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των καλλιεργητών ελιάς και ροδιού, όπου από τον παγετό του 2017 δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εκτιμήσεις και δεν έχουν αποζημιωθεί παρά μόνο ελάχιστοι. Καθυστέρηση επίσης υπάρχει στις εκτιμήσεις και αποζημιώσεις και άλλων ζημιών που έχουμε υποστεί από πλημμύρες και άλλες αιτίες, όπου που ορισμένες από αυτές, όπως οι ζημιές από τα αγριογούρουνα, δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ που τον χρυσοπληρώνουμε.

Προβλήματα επίσης, όπως έδειξαν οι πρόσφατες βροχοπτώσεις και πλημμύρες, αντιμετωπίζουμε και από την έλλειψη αντιπλημμυρικών και άλλων εγγειοβελτιωτικών αποστραγγιστικών έργων. Τα λιγοστά και υποτυπώδη έργα που γίνονται δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, με συνέπεια να κινδυνεύουν οι ζωές μας και να καταστρέφονται οι περιουσίες και οι καλλιέργειές μας κάθε χρόνο.

Συνάδελφοι, μπροστά σε αυτή τη κρίσιμη κατάσταση η ΟΑΣ καλεί τον κάθε αγρότη – κτηνοτρόφο να οργανώσουμε τον αγώνα και τις διεκδικήσεις μας. Δυναμώνουμε τους αγροτικούς συλλόγους μας, μόνο με την οργάνωση και τον αγώνα είχαμε αποτελέσματα, αποσπάσαμε λύσεις, ικανοποιήθηκαν αιτήματα.

Βγαίνουμε στο δρόμο, σπάμε τη σιωπή που θέλουν να μας επιβάλουν. Τη Δευτέρα 25 Γενάρη, 10,30 πμ, με όλα τα μέτρα προστασίας οργανώνουμε Μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας, στους δρόμους των Τρικάλων και στην Αντιπεριφέρεια. (Προσυγκέντρωση θα γίνει μπροστά στα Γυμνάσια της Μπάρας)»