Δευτέρα 30.01.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Εγκαταλείπουν το βαμβάκι και σπέρνουν στάρια οι Θεσσαλοί αγρότες

30.11.2022

Βγήκαν ξανά οι σπαρτικές στους κάμπους της χώρας έπειτα από το τελευταίο γύρισμα στη διεθνή αγορά βάμβακος που σε συνδυασμό με τη συναλλακτική ισοτιμία, είχε ως αποτέλεσμα την πίεση της τιμής του σύσπορου κάτω από τα 70 λεπτά το κιλό (65 έως 67 λεπτά ανακοίνωναν τα εκκοκκιστήρια τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου).

Όπως μεταφέρουν στην Agrenda καλά οργανωμένοι και έμπειροι παραγωγοί βάμβακος, αλλά και στελέχη της εγχώριας αγοράς, αρκετοί αγρότες, που προσδοκούσαν σε μια επιστροφή της τιμής του σύσπορου στην περιοχή των 75 λεπτών προκειμένου να κλείσουν τα βαμβάκια που έχουν παραδώσει, αποφάσισαν τα τελευταία 24ωρα να συνεχίσουν τις σπορές χειμερινών σιτηρών σε όσα χωράφια είχαν φυλάξει για την άνοιξη. Αρκετοί προεξοφλούν μια σοβαρή μείωση των εκτάσεων βάμβακος για το 2023 και ίσως γι’ αυτό τον λόγο, εκκοκκιστές πληρώνουν 6 με 7 λεπτά πάνω από την τιμή ημέρας σε ορισμένους γνώριμους και μεγάλους παραγωγούς, σε μια ύστατη προσπάθεια να περιορίσουν τη διαρροή των εκτάσεων προς τα χειμερινά σιτηρά.

Τα συμβόλαια Δεκεμβρίου που λήγουν σε οχτώ ημέρες (23 Νοεμβρίου first call, 12 Δεκεμβρίου λήξη) κινήθηκαν με απώλειες 1,5% την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, ενώ ενισχύθηκε στα 1,04 δολάρια το ευρώ, κάτι που έρχεται να χαλάσει περαιτέρω τις τιμές.

Όλα αυτά λίγες ημέρες πριν κληθούν οι παραγωγοί να κλείσουν τελικά την τιμή για το προϊόν που έχουν παραδώσει στα εκκοκκιστήρια, με τις ανοιχτές ποσότητες να είναι αρκετές, σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews, και ενδεικτικά να προσεγγίζουν το 60% της συνολικής παραγωγής στον θεσσαλικό κάμπο.

Παρά τις ευκαιρίες που έδωσε η αγορά για κλεισίματα σε καλύτερες των σημερινών τιμών, από 1 ευρώ (2 φορές, μια τον Σεπτέμβριο και μια τον Ιούνιο) μέχρι και τα 76 με 77 λεπτά στην τελευταία ανοδική αντίδραση της αγοράς στις αρχές Νοεμβρίου, αρκετοί παραγωγοί αγνόησαν τα σημάδια της αγοράς και τις επανειλημμένες οχλήσεις της Agrenda για κλείσιμο. Πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με το χειρότερο σενάριο της φετινής χρονιάς, δηλαδή να κλείσουν όλη την παραγωγή τους σε τιμές πέριξ των 68 λεπτών το κιλό (παραδοτέα), επίπεδο που πριν την τελευταία διόρθωση, είχε να ακουστεί από τον περσινό Νοέμβριο στην ελληνική αγορά.

agronews.gr

[fbcomments]