Τετάρτη 30.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Καζάνι που βράζει ο αγροτικός κόσμος – Ετοιμάζουν μπλόκα

09.10.2015

Έτοιμοι να βγουν στους δρόμους είναι οι αγρότες σε πολλές περιοχές της χώρας αντιδρώντας για τα φορολογικά μέτρα. Ο πρώτος φορέας των αγροτών που ανακοίνωσε ότι προχωρά σε κινητοποιήσεις είναι από την Κρήτη. Η απόφαση πάρθηκε στη συνεδρίαση, που έγινε την Πέμπτη (8/10/2015), στα γραφεία της ΕΑΣ Ηρακλείου, από τα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου των αγροτών (που συγκροτήθηκε πριν από λίγες ημέρες).

Την Κυριακή (11 Οκτωβρίου), θα πραγματοποιηθεί στη Νίκαια της Λάρισας, πανελλαδική συγκέντρωση των επικεφαλείς των αγροτικών συλλόγων όλης της χώρας, που κινούνται στα πλαίσια της «Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων», με στόχο να αποφασίσουν τον τρόπο ή τους τρόπους διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιήσουν.

Σε πανελλήνια σύσκεψη, προκειμένου να στήσουν «ισχυρό μπλόκο στην φοροεπιδρομή της κυβέρνησης», καλεί του αγρότες, για την επόμενη Κυριακή (18 Οκτωβρίου) η «Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων» της ΠΑΣΥ, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, καλούνται όλοι οι αγροτικοί σύλλογοι, οι ομοσπονδίες, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, να πάρουν μαζικά μέρος στην σύσκεψη, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις «για την οργάνωση πανελλαδικών αγροτικών κινητοποιήσεων ενάντια στην αντιαγροτική πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν τα εξής:
«Καλούμε τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, τις Επιτροπές Αγώνα και τις Επιτροπές των Μπλόκων από όλη τη Ελλάδα, τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να πάρουν, μαζικά, μέρος στη σύσκεψη, όπου θα συζητήσουμε και θα πάρουμε αποφάσεις για την οργάνωση πανελλαδικών αγροτικών κινητοποιήσεων ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Για να οργανώσουμε την αγωνιστική μας αντίδραση στη νέα, σφοδρή επίθεση που εξαπολύσουν εναντίον της μικρομεσαίας αγροτιάς η ΕΕ και η κυβέρνηση, μέσω του 3ου μνημονίου και της νέας ΚΑΠ.
Για να στήσουμε ισχυρό μπλόκο στην φοροεπιδρομή σε βάρος μας με μέτρα όπως:
– Η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος με συντελεστή 26% και με προκαταβολή 100% του φόρου για την επόμενη χρονιά.
– Η αύξηση στο 23% του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
– Η κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο και η μεγάλη αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος.
– Ο ΕΝΦΙΑ για σπίτια, αποθήκες, στάβλους και χωράφια.
– Ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ.

Για να συγκρουστούμε με την νέα ΚΑΠ της ΕΕ, που φέρνει νέα αντιαγροτικά μέτρα, όπως η δραματική μείωση των επιδοτήσεων, κατά 50%, μέχρι το 2019, περιορισμούς στην παραγωγή κ.α.
Κι αυτή τη φορά, όπως τα προηγούμενα χρόνια, μέσα στο αγροτικό κίνημα θα συγκρουστούν δυο «γραμμές», δυο κατευθύνσεις, δυο προοπτικές.

Από τη μια θα είναι η «γραμμή» της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων που καλεί τους αγρότες να συστρατευτούν στον αγώνα ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ την οποία εφαρμόζουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις κι έχει ως αποτέλεσμα το μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, για να συγκεντρώνεται η γη και η παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών – μεγαλοεπιχειρηματιών.

Από την άλλη είναι η «γραμμή» κάποιων αγροτοσυνδικαλιστικών «σχημάτων» – όπως, π.χ. της «Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων» – που, συμφωνούν με την ΚΑΠ της ΕΕ, καθώς υπηρετούν τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοαγροτών και, επί της ουσίας, συνδράμουν την κυβέρνηση στη νέα επίθεση κατά των μικρομεσαίων αγροτών. Γιατί τι άλλο από στήριξη αυτής της πολιτικής που αποσκοπεί στο “ξεπάστρεμα” της μικρομεσαίας αγροτιάς σημαίνει το αίτημά τους να παραμείνει η φορολογία των αγροτών από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος, (χωρίς, δηλαδή, να υπάρχει αφορολόγητο όριο), καθώς και η θέση τους ότι η ΚΑΠ αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο για τη χώρα μας;

Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες να απομονώσουν τους εκπροσώπους του αγροτοσυνδικαλισμού που στηρίζει τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών – μεγαλοεπιχειρηματιών και να μπουν, μαζικά, στον πραγματικό αγώνα που οργανώσει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων για τηκν σωτηρία τους από το ξεκλήρισμα, την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής ΕΕ – κυβέρνησης και για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στον τόπο μας, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού».