Πέμπτη 29.02.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Μηνύματα συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών

25.01.2024 /

Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων

Η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων (μέλος της ΕΕΔΥΕ) καταδικάζει την ωμή καταστολή και βία της κυβέρνησης που ασκήθηκε  ενάντια στους βιοπαλαιστές αγρότες της Θεσσαλίας προσπαθώντας να χτυπήσει κάθε προσπάθεια διεκδίκησης και ανάδειξης των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο δίκαιο αγώνα των αγροτών. Η ίδια πολιτική που τσακίζει το αγροτικό εισόδημα, τσακίζει το εισόδημα όλου του λαού με ακρίβεια στα τρόφιμα και σε όλα όσα χρειαζόμαστε για να ζήσουμε, την ίδια ώρα που η χώρα μας μετέχει με πακτωλό χρημάτων για τα εξοπλιστικά προγράμματα στο βωμό των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Είναι επίσης αυτή η πολιτική της Πράσινης Ψηφιακής μετάβασης, της υλοποίησης στα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, της στήριξης στις κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία, που έχει εκτινάξει το κόστος ενέργειας και της ζωής μας στα ύψη.

Μέσα από τον αγώνα τους στα μπλόκα στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας, οι αγρότες ζητούν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος εξαιτίας της μείωσης παραγωγής από τα καιρικά φαινόμενα και ασθένειες, όπως οι μεγάλες περικοπές στην ΚΑΠ στη βασική και στις συνδεδεμένες με κάποια προϊόντα. Επίσης μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, προστασία από τις φυσικές καταστροφές με τα απαραίτητα έργα υποδομής κ.α.

Καλούμε όλους τους φίλους της Ειρήνης να σταθούν αλληλέγγυοι στο πλευρό των αγωνιζόμενων  αγροτών και να παλέψουμε όλοι μαζί με περηφάνια και αξιοπρέπεια για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους, απαραίτητη προϋπόθεση στην πάλη για ειρήνη στον κόσμο και της περιοχή μας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.

Σήμερα απαιτείται κοινό μέτωπο φτωχομεσαίας αγροτιάς – εργαζομένων – ανέργων – νεολαίας για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής Κυβέρνησης – ΕΕ – Κεφαλαίου για να μπορέσουν να ζήσουν στα χωράφια τους οι αγροτοκτηνοτρόφοι, να δουλεύουν με αξιοπρέπεια οι εργαζόμενοι στην ύπαιθρο και για να πέσουν οι τιμές στα ράφια.

Η κάλυψη του κόστους παραγωγής, οι κατώτερες εγγυημένες τιμές, το αφορολόγητο πετρέλαιο, η κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού, η πλήρης δημόσια και δωρεάν ασφαλιστική κάλυψη της παραγωγής μπορούν να κατακτηθούν με αγώνα για μια αγροτική παραγωγή με κριτήριο τις ανάγκες του λαού και όχι το καπιταλιστικό κέρδος

Με πρόγραμμα που θα έχει ως στόχο τη σύγκρουση και έξοδο από την ΕΕ, την εθνικοποίηση – κρατικοποίηση των τραπεζών, τη διαγραφή του χιλιοπληρωμένου χρέους, τη δημιουργία μεγάλων διακλαδικών πρωτοβάθμιων – παραγωγικών συνεταιρισμών και ένα ενιαίο δημόσιο φορέα τροφίμων να απαντήσουμε με αγροτικά μπλόκα παντού. Με μπλόκα σε πραγματικό συντονισμό με τις φοιτητικές καταλήψεις και με απεργία ΑΜΕΣΑ (πρώτο δεκαπενθήμερο του Φλεβάρη) των εργατικών συνδικάτων για να διαμορφωθούν όροι σύγκρουσης με τη κυβερνητική πολιτική για να ανοίξει ο δρόμος ικανοποίησης των αιτημάτων μας.

Αγρότες, Αγρότισσες, Εργαζόμενοι/ες νέες και νέοι: Την ώρα που φουντώνουν η ακρίβεια, ο πόλεμος και η περιβαλλοντική καταστροφή συνεχίζουν να φουσκώνουν τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων και των σουπερμάρκετ. Για παράδειγμα: Λάδι πώληση 14 ευρώ/λίτρο, με περσινή τιμή παραγωγού 4 ευρώ/λίτρο. Ψωμί πώληση 2 ευρώ/κιλό, με τη τιμή παραγωγού στο μαλακό σιτάρι 0,2 ευρώ/κιλό. Ζυμαρικά πώληση 3 ευρώ/κιλό, με τη τιμή του παραγωγού στο σκληρό σιτάρι 0,45 ευρώ/κιλό. Τυρί φέτα πώληση 15 ευρώ/κιλό, θέλει 3,5 κιλά πρόβειο γάλα, με τιμή παραγωγού στο πρόβειο γάλα 1,5 ευρώ/κιλό. Το νωπό γάλα πώληση 2 ευρώ/κιλό, με τιμή παραγωγού στο αγελαδινό γάλα 0,5 ευρώ/κιλό ενώ η γραβιέρα που θέλει 10 κιλά αγελαδινό γάλα, κάνει 20 με 22 ευρώ το κιλό, κ.ο.κ.

Στόχος της ΕΕ, της ΝΔ αλλά και των ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ (πρώην και νυν) –  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ (και λοιποί φασίστες) είναι η συγκέντρωση πλούτου και παραγωγής σε όσο γίνεται λιγότερα χέρια με τη νέα ΚΑΠ, το «μητρώο αγροτικών εκμεταλλεύσεων», τους συνεταιρισμούς ΑΕ και τις λεγόμενες επιχειρηματικές ομάδες παραγωγών που χρηματοδοτούνται αδρά και από τις περιφέρειες.

Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. καλεί τους φτωχομεσαίους αγρότες κτηνοτρόφους και αλιείς σε αγώνα για:

1] Φτηνά και ποιοτικά τρόφιμα για το λαό. Κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα προϊόντα.

2] Ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο (όπως στους εφοπλιστές), φτηνό ρεύμα και νερό (όπως στους βιομήχανους). Κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγροτικά μέσα, εφόδια, ζωοτροφές, φάρμακα. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών. Βασικά έργα υποδομής, δωρεάν επιστημονική επιμόρφωση. Καθολική αποζημίωση και χορήγηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε όσους έχουν πληγεί από πλημμύρες και πυρκαγιές. Αποκατάσταση όλων των καταστροφών. Άμεσα αντιπλημμυρικός σχεδιασμός. Να αποδοθούν ποινικές ευθύνες για τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές. Διαφάνεια στις αποζημιώσεις και όχι στην εξυπηρέτηση των ημετέρων.

3] Κατάργηση του «Μητρώου αγροτικών εκμεταλλεύσεων». Ανατροπή της αντιαγροτικής ΚΑΠ της ΕΕ. Κατάργηση των επιδοτήσεων σε βιομηχάνους και μεγαλοαγρότες. Χορήγησή τους αποκλειστικά σε φτωχομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους για συνεταιριστική παραγωγή.

4] Αφορολόγητο και ακατάσχετο αγροτικό εισόδημα 15.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

5] Όχι στην ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ. Δημόσια ασφάλιση και άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100 % των ζημιών. Όχι στην ιδιωτικοποίηση του δικτύου του αρδευτικού νερού μέσω ΣΔΙΤ

6] Ανθρώπινες συντάξεις, στα 60 χρόνια στους αγρότες και στα 55 χρόνια στις αγρότισσες.

7] Πλήρη ισοτιμία δικαιωμάτων στους εργάτες γης, μόνιμους και εποχιακούς. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στον αγροτοδιατροφικό τομέα.

Αγροτοδιατροφική επιτροπή της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.

 

 

Το ΚΚΕ(μ-λ)

 

Το ΚΚΕ(μ-λ) στηρίζει και συμπαραστέκεται στις αγροτικές κινητοποιήσεις που ξεδιπλώνονται το τελευταίο διάστημα σ’ όλη τη χώρα. Καλεί τους φτωχομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να μαζικοποιήσουν τις κινητοποιήσεις, να μπουν μπροστά, να πάρουν στα χέρια τους τον αγώνα.

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις είναι δίκαιες. Υποκινητές είναι τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα που δημιουργεί η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, η ΚΑΠ και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια πολιτική που χρόνο με το χρόνο φτωχοποιεί τους αγρότες, οδηγεί σε εγκατάλειψη καλλιεργειών, ερημώνει τα χωριά, ξεκληρίζει τους φτωχομεσαίους, φέρνει συγκέντρωση της γης και της παραγωγής από επιχειρηματίες νεο-τσιφλικάδες και νεο-τσελιγκάδες και βαθαίνει τη διατροφική εξάρτηση της χώρας.

Στη Θεσσαλία, οι πλημμύρες άφησαν χιλιάδες αγροτικές οικογένειες χωρίς σοδιά και χωρίς εισόδημα. Με «βουνό» τα χρέη σε εμπόρους και γεωπόνους και το μέλλον να διαγράφεται μαύρο και άραχνο. Στο βαμβάκι, στο καλαμπόκι, σ’ όλα τα προϊόντα έχουμε βύθιση του αγροτικού εισοδήματος και τεράστια καταστροφή της παραγωγής. Από τη μια ακρίβεια και «τιμές-φωτιά» σε πετρέλαιο, ρεύμα, λιπάσματα, εφόδια κλπ και από την άλλη τιμές στα προϊόντα που δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής, που «βάζουν μέσα» τα αγροτικά νοικοκυριά και έχουν καταντήσει ασύμφορες τις καλλιέργειες.

Οι αποζημιώσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν καλύπτουν το χαμένο εισόδημα ούτε καλύπτουν την πραγματική ζημιά που έπαθαν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Ακόμα και σήμερα, τέσσερις μήνες μετά τις πλημμύρες, υπάρχουν πλημμυροπαθείς που δεν πήραν την αποζημίωση για τα πλημμυρισμένα σπίτια τους, αγρότες που δεν αποζημιώθηκαν για τη πνιγμένη παραγωγή τους, για τα κατεστραμμένα χωράφια τους, για τα κατεστραμμένα μηχανήματα και εξοπλισμό… Χωράφια μπαζωμένα, αναχώματα σπασμένα, αρδευτικό δίκτυο διαλυμένο, υποδομές κατεστραμμένες και η κυβέρνηση να λέει «από Άνοιξη και βλέπουμε…».

Τα master plan και τα σχέδια «ανασυγκρότησης» που όλο ετοιμάζει και όλο ανακοινώνει η κυβέρνηση φέρνουν νέο «φαγοπότι» για το μεγάλο κεφάλαιο, νέες μπίζνες και νέα υπερκέρδη για τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και από την άλλη ΣΔΙΤ, ιδιωτικοποιήσεις (ΤΟΕΒ, ΔΕΥΑ) και νέα βάρη για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Μειώσεις έχουμε και στις επιδοτήσεις αφού με τη νέα ΚΑΠ μπαίνουν νέοι «κόφτες» και έχουμε νέες περικοπές στις επιδοτήσεις, όπως για παράδειγμα στη «βασική ενίσχυση» που φέτος ήταν 21% λιγότερη από πέρυσι.

Απέναντι σ’ αυτή την αντιλαϊκή και αντιαγροτική πολιτική οι αγώνες είναι μονόδρομος. Οι φτωχομεσαίοι αγρότες δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του συστήματος που έχουν ίδια πολιτική και κινούνται στις ίδιες ράγες της ΚΑΠ και της ΕΕ. Η δυσαρέσκεια, η οργή και η αγανάκτηση των αγροτών να βρει αγωνιστική διέξοδο. Με συγκρότηση αγωνιστικού-διεκδικητικού αγροτικού κινήματος. Με οργάνωση-συσπείρωση στους αγροτικούς συλλόγους. Με κοινό μέτωπο με τα άλλα κομμάτια του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας. Με οργάνωση και αγώνα. Με αντίσταση και διεκδίκηση.

– Για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.

– Για πλήρη αποκατάσταση των ζημιών – Για αποζημιώσεις στο 100%

– Για τιμές στα προϊόντα-αγροτικό εισόδημα που να καλύπτει το κόστος της ζωής

– Για ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ.

Για νάχουν οι φτωχομεσαίοι αγρότες παρόν και μέλλον στα χωριά τους και στις καλλιέργειές τους.

Όλοι στα μπλόκα! – Ο αγώνας στα χέρια των αγροτών!

 

[fbcomments]