Σάββατο 29.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Αγρότες: Αυτό το μπλόκο ποιος θα το προλάβει;

26.10.2015

Του Χρήστου Κοντού

Καζάνι που βράζει είναι ο αγροτικό κόσμος αφού κάθε μέρα που περνά, βλέπει να έρχονται τα πάνω κάτω, στα όσα μέχρι τώρα γνώριζε. Ο νέος τρόπος φορολόγησης, οι ανακατατάξεις στον ΟΓΑ και οι εισφορές – φωτιά που έρχονται, θα αλλάξουν άρδην το τοπίο που μέχρι τώρα ξέραμε.

Ήδη τα πρώτα μπλόκα έχουν στηθεί και έπεται συνέχεια. Μόνο που αυτή τη φορά, ίσως πιο έντονα από κάθε άλλη, το αγροτικό κίνημα είναι κατακερματισμένο. Τα συμφέρονται μεταξύ των αγροτών διαφορετικά, τόσο σε σχέση με τις εκτάσεις που καλλιεργούν και τη διαφορετικότητα των προβλημάτων από περιοχή σε περιοχή της χώρας, όσο και ιδεολογικοπολιτικά.

Στον κόμβο της Κουλούρας με παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους βρίσκονται από την Πέμπτη οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ημαθίας. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, δήλωσε πως παρά τη βροχή το μπλόκο που έχει στηθεί ενισχύεται ολοένα και περισσότερο.

Οι αγρότες διαμαρτύρονται για τα προωθούμενα μέτρα που αφορούν φορολογικά και ασφαλιστικά τους ζητήματα. Σχεδόν καθημερινά πραγματοποιούνται κατά τόπους συσκέψεις και συναντήσεις, με στόχο να δημιουργηθεί ενιαίο κοινό μέτωπο σε επίπεδο κινητοποιήσεων.

Την ίδια ώρα οι εκπρόσωποι των Ανεξάρτητων μπλόκων Πελοποννήσου συνεδρίασαν στην Τρίπολη με εκπροσώπους της Πρωτοβουλίας αγροτών Ελλάδος, με αντικείμενο τις εξελίξεις στη φορολογία των αγροτών.

Στη δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα αποφάσισαν να προχωρήσουν οι εκπρόσωποι των οργανώσεων του πρωτογενή τομέα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, στη συνάντηση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης.

Με ανακοίνωση απευθύνεται στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και τους καλεί πιο μαζικά και αποφασίστηκα μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους να δυναμώσουν τον αγώνα . Να συμμαχήσουν με τα άλλα λαϊκά στρώματα που και αυτοί πλήττονται από την επίθεση του κεφαλαίου . Καμία ανοχή και αναμονή δεν πρέπει να δείξουν απέναντι στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που έχει αναλάβει να κάνει όλη τη βρώμικη δουλειά του κεφαλαίου που δεν ολοκλήρωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Τα μέτρα που φέρνει τσακίζουν το όποιο εισόδημα έχει απομείνει , την κοινωνική ασφάλιση , τα λαϊκά δικαιώματα γενικότερα, για να στηρίξουν την ανάπτυξη του κεφαλαίου.

Στο ν. Τρικάλων

Στο μεταξύ εξορμήσεις – Περιοδείες – Συσκέψεις και συγκεντρώσεις οργανώνει το ΚΚΕ στην ύπαιθρο το επόμενο διάστημα. Ποιο συγκεκριμένα με ανακοίνωσή του τονίζει:

«Το 3ο μνημόνιο που ψήφισαν συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου αποτελεί δέσμευση στους ΕΕ-ΔΝΤ κουαρτέτο και καπιταλιστές «για μεγαλύτερη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής» «για την ανταγωνιστικότητα της γεωργίας» από την οποία θα ωφεληθούν οι λίγοι σε βάρος των πολλών και μικρών αγροτοκτηνοτρόφων.

Είναι χοντρή κοροϊδία το παραμύθι περί ισοδύναμων και δήθεν διαρθρωτικών ανακουφιστικών μέτρων.

Τα μέτρα του 3ου μνημονίου δεν διορθώνονται . Αντιπαλεύονται με οργάνωση της λαϊκής πάλης, γι’ αυτό λέμε: ξεσηκωμός τώρα !!! Να αποτραπούν και να ανατραπούν τα χειρότερα , να δώσουμε απάντηση στο έγκλημα.

Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα και το πλαίσιο αιτημάτων που διεκδικεί για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, το συνεπές αγροτικό κίνημα της Συντονιστικής επιτροπής των μπλόκων των Αγροτικών Συλλόγων, των Ομοσπονδιών και των Επιτροπών Αγώνα.

Καλεί τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους να παραμερίσουν του συμβιβασμένους και ξεπουλημένους συνδικαλιστές της ΠΑΣΕΓΕΣ-ΓΕΣΑΣΕ-ΣΥΔΑΣΕ και τα άλλα σχήματα που κάνουν εμφάνιση. Αυτοί εκφράζουν τους μεγαλοαγρότες –χωραφάδες- τσιφλικάδες – τσελιγκάδες, δεν αμφισβητούν την ΚΑΠ και την άγρια φορολογία, κάνουν λόγω μόνο για την μεγαλύτερη φορολογία.

Να απομονώσουν την φασιστική – εγκληματική ΧΑ που δημαγωγικά μιλάει για αγώνες ενώ αποδέχεται την ΕΕ και την ΚΑΠ και από την άλλη δυσφημεί και επιτίθεται στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Τέλος στην ανακοίνωση του ΚΚΕ ότι προοπτική στους αγώνες της αγροτιάς μπορεί να δώσει μόνο η σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης που εξειδικεύει τις αντιαγροτικές κατευθύνσεις της νέας ΚΑΠ της ΕΕ σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Αυτός ο αγώνας θα αποκτά αντοχή και διάρκεια , θα μπορεί να βάλει εμπόδια και να αποσπά ορισμένες κατακτήσεις. Όσο περισσότερο δένεται με το στόχο για μια άλλη οργάνωση της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής στη χώρα μας, στο πλαίσιο της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας.

Στα πλαίσια αυτά κλιμάκια της ΚΟ με τους Αλέκο Νταούλα και Αποστόλη Ζάχο επισκέφθηκαν το Σάββατο την λαϊκή αγορά Φαρκαδόνας και το Ζάρκο.

Επίσης την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου στις 10 πμ κλιμάκιο της ΚΟ θα επισκεφθεί την λαϊκή αγορά των Τρικάλων».