Τετάρτη 19.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ταφόπλακα για τους αγρότες τα μέτρα που έρχονται

13.07.2015

Τα πάνω κάτω έρχονται τα πράγματα για τους αγρότες με την υπογραφή του νέου μνημονίου, αφού πέραν της φορολόγησης τους που όπως φαίνεται θα είναι από το πρώτο ευρώ, τραγικά είναι τα πράγματα και για τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΟΓΑ.

Δυστυχώς τα νέα μνημονιακά μέτρα σε συνδυασμό με το εδώ και χρόνια ξεπούλημα της αγροτικής τράπεζας, θα οδηγήσει στην υπερχρέωση των αγροτών και τελικά στην εγκατάλειψη της παραγωγής, ότι σημαντικότερο διαθέτει μαζί με τον τουρισμό σήμερα η Ελληνική οικονομία.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγω για… ταφόπλακα της αγροτιά και μάλιστα προαναγγέλουν από τον Ιούλιο… τον πιο καυτό χειμώνα που θα περάσουν με μπλόκα παντού.

Τριπλασιασµός στις εισφορές του ΟΓΑ προκύπτει από την κατάργηση όλων των εξαιρέσεων στις χρηµατοδοτήσεις των ταµείων από το κράτος και εναρµόνιση της κρατικής χρηµατοδότησης µε αυτή προς το ΙΚΑ, από την 1η Ιουλίου 2015 και µετά.

Επιπλέον, στα μέτρα περιλαμβάνονται:

-κατάργηση του ΕΚΑΣ µέχρι τον ∆εκέµβριο του 2019. Η αρχή θα γίνει από τον Μάρτιο του 2016, µε το πιο προνοµιούχο 20% των δικαιούχων. Παράλληλα, προβλέπεται καλύτερη στόχευση στις συντάξεις ανασφάλιστων υπερηλίκων που δίνει ο ΟΓΑ.

-αύξηση των εισφορών υγείας στην κύρια σύνταξη από το 4% στο 6% ενώ η ίδια αύξηση (6% από 0%) επιβάλλεται και στις επικουρικές.

-αλλάζουν οι τιµές ζώνης των αντικειµενικών αξιών, αλλά αυξάνονται οι συντελεστές φόρου ακινήτων, αν χρειαστεί, ώστε να διασφαλιστούν το 2015 και το 2016 έσοδα από ΕΝΦΙΑ ύψους 2,65 δισ. ευρώ.

Οι επιδοτήσεις

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχικών Οικονομολόγων Ν. Καρδίτσας, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του Δ.Σ. του συλλόγου, κ. Γιώργος Παπαδημητρίου, και ο Γ. Γραμματέας, κ. Κώστας Λαμπρόπουλος, η αναγραφή των επιδοτήσεων στο Ε3 των αγροτών και ο συνυπολογισμός τους στον προσδιορισμό των καθαρών κερδών αποτελεί υποχρέωση και όχι επιλογή. Σύμφωνα με όσα διευκρινίζουν οι λογιστές στην ΠΟΛ.1116/10.06.15 στην παράγραφο 6 ορίζονται τα εξής: «Το σύνολο των επιδοτήσεων αναγράφεται στον πίνακα Ε του εντύπου Ε-3 (για πληροφοριακούς λόγους), αλλά μόνο το μέρος που υπερβαίνει το όριο των 12.000 ευρώ μεταφέρεται στον πίνακα ΣΤ’ του Ε-3 ούτως ώστε να προσμετρηθεί στη διαδικασία του κέρδους από αγροτική επιχειρηματική». Επειδή κάποιοι λογιστές παρερμήνευσαν την ανωτέρω ΠΟΛ., διευκρινίζεται ότι:

Οι επιδοτήσεις αναγράφονται όλες στο σύνολό τους, στον κωδικό 908 της 1ης σελίδας του εντύπου Ε-3.

Σε όσους έχουν επιδοτήσεις πάνω από 12.000 ευρώ, το ποσό που υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, το καταχωρούμε στον κωδικό 645 της 2ης σελίδας του εντύπου Ε3.

Ξαναγράφουμε: όσοι έχουν επιδοτήσεις πάνω από 12.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό το καταχωρούμε στον Κωδικό 645 της δεύτερης σελίδας του Εντύπου Ε3.

Π.χ.: Επιδότηση 14.500 ευρώ

α. Το ποσό 14.500 ευρώ το καταχωρούμε στον κωδ. 908 της 1ης σελίδας του εντύπου Ε-3.

β. Το ποσό 2.500 ευρώ (14.500 ευρώ -12.000 ευρώ), το καταχωρούμε στον κωδ. 645 της 2ης σελίδας του εντύπου Ε-3.

γ. Καταχώρηση του ποσού αυτού στον κωδ. 645, σημαίνει (δυστυχώς) μεγαλύτερο καθαρό κέρδος, άρα περισσότερος φόρος, όμως αυτό προβλέπεται και αυτό πρέπει να γίνει.

Συμπέρασμα: Δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια κανενός λογιστή, να επιλέξει αν θα προσθέσει ή όχι τις επιδοτήσεις στον κωδικό 645, αλλά είναι υποχρεωμένος να το κάνει.