Πέμπτη 27.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΟΑΣΤ: Μαζικό το συλλαλητήριο στη Λάρισα

03.02.2017

“Μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλη τη Θεσσαλία και μαζί τους εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι, νέοι των σπουδών και γυναίκες των λαϊκών οικογενειών πήραν μέρος στο αγροτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε, το βράδυ της Παρασκευής 3 Φλεβάρη, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, ανταποκρινόμενοι στα καλέσματα του Μπλόκου της Νίκαιας, καθώς και εργατικών σωματείων και άλλων μαζικών φορέων της περιοχής.

Οι αγρότες έφτασαν στη πλατεία κρατώντας πανό των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των θεσσαλικών νομών και του μπλόκου της Νίκαιας και φωνάζοντας συνθήματα κατά της ΚΑΠ της ΕΕ και της πολιτικής της κυβέρνησης που ξεκληρίζουν τη μικρομεσαία αγροτιά. Το σύνθημα «εργατιά – αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά» φώναζαν οι εργαζόμενοι που κρατούσαν τα πανό του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και πολλών εργατικών σωματείων .

Με ζητωκραυγές και χειροκροτήματα υποδέχτηκαν οι συγκεντρωμένοι τα τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας που, κορνάροντας δαιμονισμένα, έμπαιναν στην πόλη κι ανέβαιναν στην πλατεία.

Άνοιγμα της εκδήλωσης έγινε από τον Κώστα Τζέλλα, γραμματέα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, ο οποίος υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της μικρομεσαίας αγροτιάς να συνεχίσει ακόμα πιο μαζικά και δυναμικά στον αγώνα. Στη συνέχεια χαιρέτισαν, κατά σειρά, ο Γ. Γαλλιός, γραμματέας του Συλλόγου Συνταξιούχων Δημοσίου, η Χριστίνα Κουτσογιάννη, πρόεδρος εστιακών φοιτητών του ΤΕΙ Θεσσαλίας και ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, ο οποίος κάλεσε όλους τους αγρότες, τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της περιοχής, την Κυριακή 5 Φλεβάρη, στη 1 μ.μ., να βρίσκονται στο χώρο του μπλόκου της Νίκαιας, για να πάνε στα Τέμπη, όπου θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθήνας – Θεσσαλονίκης.

Σημείωσε ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται στα πλαίσια του τρίτου μνημονίου και της νέας ΚΑΠ, μαζί με όλα τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, επιταχύνουν τη συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και της εμπορίας των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων σε λίγα χέρια μεγαλοαγροτών – καπιταλιστών, με συνέπεια το παραπέρα ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.

Ο αγώνας στα μπλόκα, είπε, που συντονίζεται από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η οποία συγκροτήθηκε μέσα στο καμίνι του αγώνα κι εκφράζει τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς, έχει τη στήριξη των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων του χωριού και της πόλης

Και συνέχισε: Οι αγωνιζόμενοι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν ζητούν «ειδική μεταχείριση» σε σχέση με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα που δέχονται την ίδια, σφοδρή επίθεση από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, όπως συκοφαντικά, ισχυρίζεται η κυβέρνηση για να υποκινήσει τον «κοινωνικό αυτοματισμό». Παλεύουν για την επιβίωση, για να κρατήσουν τα χωράφια και τα ζώα τους, να μπορούν να ζήσουν, με αξιοπρέπεια, οι οικογένειές τους. Για να έχει δύναμη και προοπτική αυτή η πάλη χρειάζεται να στηρίζεται στη συμμαχία της μικρομεσαίας αγροτιάς με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Τονίζοντας την ανάγκη να ισχυροποιηθούν ακόμα περισσότερο τα μπλόκα για να είναι πιο ισχυρή η αγωνιστική πίεση για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της μικρομεσαίας αγροτιάς, επεσήμανε: Αν πέρσι δεν υπήρχε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων να συντονίζει την πάλη, αν δεν υπήρχε το μπλόκο της Νίκαιας να δίνει το σήμα του ανυποχώρητου αγώνα, αν δεν υπήρχε η ενεργή στήριξη στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς από το ταξικό εργατικό κίνημα, η κυβέρνηση δεν θα είχε αναγκαστεί ν’ αποδεχτεί το αφορολόγητο όριο, έστω και κουτσουρεμένο, να ψηφίσει στη Βουλή τη ρύθμιση για τα «αγροτοδικεία», ούτε θα ήταν σταδιακή η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και θα είχε δοθεί αναβολή 5 ετών στο τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες, ούτε θα ήταν αφορολόγητο μέρος των επιδοτήσεων.

Βεβαίως, συμπλήρωσε, αυτό δεν σημαίνει ότι πέρσι ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα μας και γι’ αυτό σταματήσαμε τα μπλόκα, όπως ψευδώς ισχυρίζεται η κυβέρνηση κι αναπαράγουν οι διάφοροι «καλοθελητές», με στόχο να συκοφαντήσουν τον οργανωμένο αγροτικό κίνημα και να υπονομεύσουν την δυναμική, το περιεχόμενο και την προοπτική του αγώνα.

Άλλωστε, η συντριπτική πλειοψηφία του πλαισίου των αιτημάτων που προβάλλουμε είναι τα ίδια με τα περσινά και προστέθηκαν κι άλλα, λόγω των νέων προβλημάτων που μας δημιούργησαν τα νέα μέτρα σε βάρος μας που παίρνει η κυβέρνηση.

Κι υπογράμμισε ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν παραπέρα τη μάχη και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η πρόταση του μπλόκου της Νίκαιας για σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων την ερχόμενη βδομάδα, όπου θα συζητηθεί και θα ληφθούν αποφάσεις και μέτρα για την πορεία της πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης”.