Κυριακή 14.04.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Πετάξανε κοπριές οι αγροτοκτηνοτρόφοι στην Π.Ε. Καρδίτσας

20.01.2022

Αυτά μείναν σε μας, τα δίνουμε σε σας» φώναξαν  δεκάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι, επαγγελματίες και πολίτες αδειάζοντας συμβολικά κάδους με κοπριά και λάσπες στην είσοδο των γραφείων της Περιφερειακής Ενότητας, όπου κατέληξε λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι σήμερα, η πορεία που πραγματοποίησαν στο πλαίσιο μιας ιδιαίτερα μαζικής και δυναμικής κινητοποίησης που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροκτηνοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας.


Διαμαρτυρόμενοι για τις μεγάλες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, την μη καταβολή του συνόλου των αποζημιώσεων για τις καταστροφές που τους προκάλεσε ο Ιανός και για την απουσία αντιπλημμυρικών έργων που επαναφέρουν συνεχώς στο προσκήνιο τον εφιάλτη των πλημμυρών.

 

 

Προσυγκέντρωση στον ΟΑΕΔ και παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο της ΔΕΗ- ΔΕΔΔΗΕ

Η προσυγκέντρωση της κινητοποίησης έγινε, όπως προαναφέρθηκε στο χώρο του ΟΑΕΔ και της Κτηνιατρικής Σχολής, ενώ ακολούθησε πορεία προς τα γραφεία της ΔΕΔΔΗΕ με τους συγκεντρωμένους, -ο αριθμός των οποίων εκτιμάται σε 150-200 άτομα περίπου- να κρατούν πανό και να φωνάζουν συνθήματα διαμαρτυρίας για την εκτίναξη του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος: «Ενέργεια φθηνή για την παραγωγή» «Ρεύμα και νερό μας ρίχνουν στο γκρεμό».

 

 

Η κατάληξη και το …χάπενιγκ στη ΠΕ Καρδίτσας

Από εκεί η πορεία -συνοδεία δυνάμεων της Τροχαίας Καρδίτσας που έλαβε τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας- κατευθύνθηκε μέσω της οδών Τρικάλων, Ταλιαδούρου, Υψηλάντου, Ηρ. Πολυτεχνείου, Αβέρωφ και Κουμουνδούρου και κατέληξε μπροστά από το κτίριο που στεγάζονται οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας- ΠΕ Καρδίτσας, όπου έκλεισαν για λίγα λεπτά την είσοδο,  φώναξαν συνθήματα και αιφνιδιαστικά μια ομάδα συγκεντρωμένων κατέβασε από φορτηγό που συνόδευε την πορεία πλαστικούς κάδους γεμάτους με κοπριές και λάσπες τους οποίους άδειασε στην είσοδο του κτιρίου!

 

 

Γ. Βαϊόπουλος: « Οι λογαριασμοί ρεύματος προκαλούν εγκεφαλικό»

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας  κ. Γ. Βαϊόπουλος αναφέρθηκε στα αιτήματα της κινητοποίησης: «Συγκεντρωθήκαμε σήμερα στην Καρδίτσα αγρότες και κτηνοτρόφοι από τη Δυτική Θεσσαλία, αλλά και απλοί πολίτες που θίγονται από τις τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια και από τις πλημμύρες. Τα αιτήματα προς την κυβέρνηση που βάζουμε σήμερα στο τραπέζι είναι δύο βασικά: Το ένα έχει να κάνει με την σημερινή κατάσταση στην ενέργεια, όπου οι λογαριασμοί που έρχονται στους αγρότες προκαλούν εγκεφαλικό. Τα  500 €  έχουν γίνει 3.000 €, είναι δηλαδή όλα πέντε και έξι φορές πάνω σε σχέση με πριν. Με αυτή τη λογική πλέον δεν μπορούμε ούτε να παράγουμε, αλλά ούτε και να μείνουμε στα χωριά μας για να δώσουμε ζωντάνια στην ύπαιθρο. Όλα αυτά συμπαρασύρουν τόσο τις ζωοτροφές και το κόστος άρδευσης. Το άλλο μεγάλο αίτημα έχει να κάνει με τις πλημμύρες. Πέρασε 1 ½ χρόνος από τον Ιανό, όπου έγιναν πολλές καταστροφές στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο και ακόμα δεν έχουν δοθεί όλες οι αποζημιώσεις. Ακόμη κάθε φορά που στην Καρδίτσα αρχίζει να βρέχει όλοι οι αγρότες οι κτηνοτρόφοι οι επαγγελματίες και όλος ο κόσμος ζούμε με το φόβο ότι πάλι θα καταστραφούμε. Κι αυτό έγινε πάλι με τον Διομήδη, όπου πολλές καλλιέργειες πνίγηκαν και πολλές κτηνοτροφικές μονάδες καταστραφήκαν από το νερό. Είναι το αυτονόητο αυτό που ζητάμε: Να ανοίξουν τα ποτάμια και τα κανάλια για να υπάρχει ανεμπόδιστη ροή του νερού από τα βουνά προς τη θάλασσα. Απλά πράγματα ζητάμε.»
karditsalive.net

[fbcomments]