Τετάρτη 19.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Με αντιπροσωπεία κτηνοτρόφων συναντήθηκε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

22.07.2015
  • Κώστας Αγοραστός: «Να συμβάλουν και οι κτηνοτρόφοι στην εθνική προσπάθεια, χωρίς όμως να προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά στην κτηνοτροφία»
  • Νίκος Παλάσκας: «Ταφόπλακα στην κτηνοτροφία εάν περάσει το νέο φορολογικό»

 

 

Με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας συναντήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Οι κτηνοτρόφοι εξέφρασαν την αγωνία τους σε ότι αφορά τα νέα μέτρα, εκτιμώντας πως εάν εφαρμοστεί το νέο φορολογικό καθεστώς, θα αποτελέσει «ταφόπλακα» για την ελληνική κτηνοτροφία. Από την πλευρά του, ο κ. Αγοραστός επανέλαβε ότι τα μέτρα δεν μπορούν να εφαρμοστούν και ότι αποτελούν φθορά, σημειώνοντας πως και οι κτηνοτρόφοι οφείλουν να συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια, χωρίς όμως να προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημία στην κτηνοτροφία.

Μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ανέφερε: «Μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχαμε με τους αγρότες, σήμερα και οι κτηνοτρόφοι μας μετέφεραν την αγωνία και τον έντονο προβληματισμό τους για τα όσα προωθούνται σχετικά με τον κλάδο τους από την κυβέρνηση.

Ο κτηνοτροφικός τομέας είναι σταθερά προσδεμένος στην Ευρώπη με όλα τα θετικά που αυτό συνεπάγεται, ταυτόχρονα όμως δημιουργείται ένα τοπίο το οποίο απειλεί όχι μόνον την ανταγωνιστικότητα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αυτή καθαυτή τη βιωσιμότητα των κτηνοτρόφων.

Ο λογαριασμός των μέτρων είναι βαρύς και οδηγεί στην εγκατάλειψη της γης από τους κτηνοτρόφους με μεγάλες συνέπειες στην αγροδιατροφική αλυσίδα και στην εθνική οικονομία.

Η επόμενη ημέρα πρέπει να βρει τη χώρα με ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, με εκ βάθρων αναδιάρθρωση των δομών και κατευθύνσεων της ελληνικής κτηνοτροφίας, με την ενεργό σύμπραξη των συντελεστών του χώρου.

Ο παράδοξος κίνδυνος είναι ότι οι έλληνες αρχίζουν να μην εμπιστεύονται την Ελλάδα.

Η κοινωνία ψάχνει ένα σταθερό, υπεύθυνο, αξιόπιστο αφήγημα (σχέδιο) για να νιώσει ότι ξεκολλά από το τέλμα. Προς αυτή την κατεύθυνση όλο το πολιτικό προσωπικό της χώρας πρέπει να ενωθεί πραγματικά και στην πράξη, για να σωθεί η χώρα μας.

Χρειάζονται οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα έπρεπε να είχαμε προχωρήσει ως χώρα χωρίς να μας το επιβάλλει κανείς, αλλά χωρίς την υπέρμετρη επιβάρυνση των παραγωγικών τάξεων και της παραγωγής που δημιουργεί τον εθνικό πλούτο και ελπίδες ανάκαμψης στη χώρα.

Όπως και οι αγρότες, έτσι και οι κτηνοτρόφοι επιθυμούν να συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια αλλά στο βαθμό εκείνο που να μην προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά στην παραγωγική διαδικασία».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Νίκος Παλάσκας δήλωσε τα εξής: «Θεωρήσαμε σωστό να έρθουμε στον Περιφερειάρχη και να εκφράσουμε την πικρία και το παράπονο που εισπράττουμε από τη συγκεκριμένη κυβέρνηση, γιατί πριν γίνει κυβέρνηση άλλα μας έλεγε και άλλα πάει να εφαρμόσει. Εάν γίνει πράξη το φορολογικό όπως αυτό ακούγεται, θα είναι το αποτελείωμα, η ταφόπλακα της κτηνοτροφίας, θα είμαστε οι πρώτοι που θα μεταναστεύσουμε. Θα είμαστε οι πρώτοι που θα διώξουν από την παραγωγή, μία παραγωγή που δίνει καθημερινά τροφή σε χιλιάδες πολίτες, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει ανάπτυξη και «ανάσταση» της Ελλάδας. Θέλουν να διώξουν αυτούς που εργάζονται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, που παράγουν την πρώτη. Έτσι δε θα υπάρχει παραγωγή, τρόφιμα και ζωντανή ύπαιθρος».