Παρασκευή 26.02.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Όταν η «άγνοια» υπηρετεί την ναρκωκουλτούρα…

17.02.2020 /

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε πρόταση ψηφίσματος αναφορικά με τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών (ΧΕΧ).

Το σχετικό ψήφισμα, μεταξύ άλλων, απαιτούσε την κατάργηση του άρθρου 189 του νόμου για τον «Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων», το οποίο δίνει τη δυνατότητα και σε «στεγνά θεραπευτικά» προγράμματα να λειτουργούν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους για χρήση ναρκωτικών, αλλοιώνοντας τον ίδιο το χαρακτήρα τους, όπως επίσης και τη μεταφορά της αρμοδιότητας  σε Περιφέρειες και Δήμους, που δεν έχουν καμία ευθύνη, τεχνογνωσία και το κατάλληλο προσωπικό.

Αν και το ψήφισμα κατατέθηκε στην γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, αλλά σε χρόνο που είχαν τη δυνατότητα οι παρατάξεις και οι δημοτικοί σύμβουλοι να ενημερωθούν, εν τούτοις δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας δήλωσαν άγνοια και για το περιεχόμενο του ψηφίσματος αλλά και των σχετικών νόμων που ψηφίζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα το σώμα να αναβάλει το θέμα (κατά πλειοψηφία εκτός φυσικά της Λαϊκής Συσπείρωσης) λόγω … άγνοιας.

Αλήθεια, είναι δυνατόν σήμερα, έστω και για μια στιγμή, να δηλώνεις άγνοια για ένα τεράστιο κοινωνικό ζήτημα που αποκαλείται μάστιγα της εποχής, όπως τα ναρκωτικά, τόσο ως Δημοτικός Σύμβουλος αλλά πολύ περισσότερο ως γονιός;

Υπενθυμίζουμε ότι και σε προηγούμενο ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης που αφορούσε στην κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ από την κυβέρνηση, Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης του Δημάρχου δήλωναν και τότε άγνοια, για να έρθουν σε δεύτερο χρόνο να συκοφαντήσουν τη διοίκηση της συγκεκριμένης θεραπευτικής κοινότητας για κακοδιαχείριση και άλλα τέτοια . . .

Τελικά δεν είναι ούτε αιφνιδιασμός της Λαϊκής Συσπείρωσης, όπως ισχυρίζονται, ούτε άγνοια ούτε  έλλειψη ενημέρωσης.

  • Είναι συμφωνία σε μια συνολικότερη κλιμάκωση που εδραιώνεται ως κεντρική φιλοσοφία για την αντιμετώπιση της τοξικομανίας, τη στρατηγική δήθεν «μείωση της βλάβης».
  • Είναι συμφωνία και σύμπνοια στη διάλυση της πρόληψης και της θεραπείας από την τοξικοεξάρτηση.
  • Είναι συμφωνία, ότι και οι δήμοι θα διαθέτουν χώρους και γιατρούς για να βοηθάνε τον χρήστη, αλλά ο χρήστης θα πρέπει μόνος του να έχει εξασφαλίσει τη δόση του!!!
  • Είναι συμφωνία στο να μην πεθαίνει ο χρήστης από ναρκωτικά αλλά να είναι εξαρτημένος, «Ζωντανός – Πεθαμένος»
  • Είναι απέναντι στην αγωνιστική διεκδίκηση μιας κοινωνίας ελεύθερης από ναρκωτικά, μιας κοινωνίας χωρίς ναρκωτικά.

Και αν υπάρχει κάποια αμφιβολία για όλα τα παραπάνω . . . κοντός ψαλμός αλληλούια.

Σε επόμενο Δημ. Συμβούλιο η Λαϊκή Συσπείρωση θα καταθέσει το σχετικό ψήφισμα,  ως θέμα πλέον της ημερήσιας διάταξης, και θα φανεί αν ήταν υποκριτική ή όχι η επίκληση της άγνοιας.

Όχι ότι έχουμε αυταπάτες, αλλά έτσι . . . κουβέντα να γίνεται.