Τρίτη 25.02.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Κάτοικοι Αγίων Αποστόλων: μας θυμούνται μόνο στις εκλογές

16.04.2015

Ξεχασμένο και υποβαθμισμένο από όλες τις Δημοτικές αρχές, θεωρούν τον συνοικισμό των Αγίων Αποστόλων, οι κάτοικοι του. Παρόλο που σε κάθε Δημοτική αρχή, είχαμε εκλεγμένο Δημοτικό σύμβουλο ή και Αντιδήμαρχο ακόμα από την περιοχή μας, εντούτοις τα έργα που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια είναι πολύ λίγα και μας έχουν οδηγήσει στην υστέρηση και την απομόνωση. Οι μόνες μας ελπίδες στηρίζονται  στη νέα Δημοτική αρχή του κ. Παπαστεργίου, που ελπίζουμε να ασχοληθεί σοβαρά με μας. Αν μας απογοητεύσουν και αυτοί τότε είμαστε χαμένοι, τόνισαν χαρακτηριστικά στον φακό του «Ε.Π»,που έκανε επιτόπια έρευνα στο συνοικισμό με σκοπό να συνομιλήσει με τους κατοίκους και να καταγράψει όλα όσα συμβαίνουν.

Οι Άγιοι Απόστολοι(Ζαπσαίοι η παλιά ονομασία)είναι ένας συνοικισμός με 500 περίπου μόνιμους κατοίκους, που απέχει περίπου 2 χλμ. από τα Τρίκαλα και υπάγεται στον Δήμο Τρικκαίων.

Η εικόνα που αποκομίζει κανένας περιδιαβαίνοντας τους δρόμους και στις πλατείες του οικισμού δεν είναι και η πλέον ενδεδειγμένη. Για παράδειγμα η πλατεία είναι εντελώς απεριποίητη χειμώνα-καλοκαίρι. Χρειάζεται επειγόντως συντήρηση, αφού τα χόρτα είναι άκοπα, τα παγκάκια είναι μισοκατεστραμένα και από την παιδική χαρά λείπουν εξαρτήματα και παιχνίδια. Ούτε οι δρόμοι βέβαια βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση αφού κι εδώ οι λακκούβες και τα λασπόνερα βρίσκονται σε αφθονία.

Το ποτάμι που διαρρέει μέσα από τον οικισμό χρειάζεται καθαρισμό. Στις φωτογραφίες που βγάλαμε, βρήκαμε μέσα στα νερά ακόμα και πεταμένες σπασμένες καρέκλες. Εικόνες απαράδεκτες για ένα ποτάμι εν έτει 2015.

Ένα άλλο μείζον θέμα που απασχολεί τους κατοίκους είναι η λειτουργία των Δημοτικών σφαγείων, που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό. Μας εξήγησαν ότι δεν υπάρχει βιολογικός καθαρισμός, με συνέπεια να υπάρχουν ακάθαρτα νερά, λύματα και κοπριές που επιφέρουν έντονη δυσοσμία, δημιουργώντας πέρα από θέμα αισθητικής και σοβαρό πρόβλημα υγιεινής.

Πρόβλημα υπάρχει επίσης και με το δίκτυο αποχέτευσης, το οποίο είναι ανύπαρκτο στον οικισμό. Ακόμα είναι στην περιοχή του Πύργου και κει ακόμα είναι ημιτελές, μας επισήμαναν οι κάτοικοι.

Το Δημοτικό σχολείο (19ο Δ.Σ.)που βρισκόταν στους Αγίους Αποστόλους, έκλεισε πριν 3 χρόνια λόγω έλλειψης παιδιών και τα λίγα εναπομείναντα μεταφέρθηκαν στο Δημοτικό του Μεγ. Κεφαλοβρύσου, με το κτίριο πλέον να ερημώνει, ενώ το νηπιαγωγείο το οποίο φιλοξενεί 7 νήπια, παραλίγο γλύτωσε το λουκέτο μιας και υπήρχαν αρκετά χρέη, τα οποία όμως συνέδραμε η εκκλησία και έτσι απετεύχθη μια τέτοια δυσάρεστη εξέλιξη. Το κλείσιμο του Δημοτικού σχολείου αποτελεί μεγάλο πλήγμα για την περιοχή, με την υποβάθμιση να «βαθαίνει»ακόμα περισσότερο. Το ηρώο με τους πεσόντες που ήταν τοποθετημένο στην αυλή του σχολείου και παρουσίαζε σημάδια φθοράς, με πρωτοβουλία του νυν ιερέα του συνοικισμού, μεταφέρθηκε στον χώρο έξω από το προαύλιο της εκκλησίας των 12 Αποστόλων, με σκοπό εκεί να είναι καλύτερα διατηρημένο.

Ο ιερός ναός των 12 Αποστόλων είναι από τους παλαιότερους στα Τρίκαλα, τόνισε στον «Ε.Π.» ο πάτερ Βασίλειος Σαδραζάμης που λειτουργεί στο ναό. Μετράει 3 αιώνες ζωής, ενώ πολύ παλιά ήταν μονή. Δίπλα ακριβώς υπάρχει το Πνευματικό κέντρο του ναού, στο οποίο φιλοξενούνται εκδηλώσεις θρησκευτικού και ενημερωτικού περιεχομένου για όλους τους κατοίκους, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2009 και θεμελιώθηκε με δαπάνες όλων των ενοριτών, με πόρους της Εκκλησίας και φυσικά με την συνδρομή του Δήμου.

Αξίζει να σημειωθεί πως από το ομώνυμο ναό έλαβε την ονομασία του και όλος ο οικισμός.

Κλείνοντας το οδοιπορικό μας στους Αγίους Αποστόλους, θα λέγαμε πως γίνεται παραπάνω από αντιληπτή η εγκατάλειψη και η απομόνωση της περιοχής, με τους κατοίκους να δηλώνουν απογοητευμένοι από τη στάση των υπευθύνων όλα αυτά τα χρόνια. Ζητάμε από τη Δημοτική αρχή να προσέξει τον συνοικισμό μας, για να ζήσουμε καλύτερα και να αισθανθούμε και εμείς ότι μας υπολογίζουν, δήλωσαν με μια φωνή στην εφημερίδα μας. Η δική μας δέσμευση ως «Ε.Π.»,όπως κάνουμε σε κάθε γειτονιά άλλωστε, είναι ότι θα παρακολουθούμε στενά όλες τις τρέχουσες εξελίξεις και θα επανέλθουμε εφόσον χρειαστεί.

Δημήτρης Παδιός