Τρίτη 25.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Αφγανιστάν: Επιβίωση… λέξη που την αναζητούν πολλοί

03.12.2021

Στο σημερινό Αφγανιστάν μόνο το 5% των οικογενειών έχουν αρκετό φαγητό για να φάνε κάθε μέρα, ενώ περισσότερο από το μισό του πληθυσμού αντιμετωπίζει την πείνα. Γονείς πουλάνε τα ανήλικα κορίτσια τους για να ζήσουν και δεν τους σταματά κανείς, ούτε καν η πολιτισμένη Δύση.

Ακόμη και πριν οι Ταλιμπάν καταλάβουν το Αφγανιστάν, δίνοντας τέλος σε 20 χρόνια αφγανικής κυβέρνησης που υποστηριζόταν  από τη Δύση, δεκαετίες συγκρούσεων, ξηρασίας και πανδημίας είχαν δημιουργήσει εκατομμύρια άπορους στη χώρα. Όταν ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, εγκαθιδρύοντας νέο καθεστώς, που η Δύση αρνήθηκε να αναγνωρίσει, ο πληθυσμός βυθίστηκε  ακόμη περισσότερο στην εξαθλίωση. Τα χρήματα από την ξένη βοήθεια,  που αποτελούσαν το 40 τοις εκατό του ΑΕΠ της χώρας σταμάτησαν. Οι τράπεζες έκλεισαν και οι θέσεις εργασίας χάθηκαν. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μόνο το 5 τοις εκατό των οικογενειών έχουν αρκετό φαγητό για να φάνε κάθε μέρα, ενώ περισσότερο από το μισό του πληθυσμού αντιμετωπίζει την πείνα. «Το Αφγανιστάν συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που αντιμετωπίζουν τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο, αν όχι τη χειρότερη», δήλωσε ο Ντέιβιντ Μπίζλι, εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ. «Βρισκόμαστε σε αντίστροφη μέτρηση για την καταστροφή».

Μια μητέρα αναγκάστηκε να πουλήσει το μωρό της για 370 λίρες σε έναν αγοραστή που τη θέλει ως μέλλουσα νύφη για τον γιο του. Πληρώθηκε κατά το ήμισυ προκαταβολικά και το υπόλοιπο θα το πληρωθεί μόλις το παιδάκι περπατήσει. Η  μητέρα είπε: «Τα άλλα παιδιά μου πέθαιναν από την πείνα, οπότε έπρεπε να την πουλήσουμε. Πώς να μην είμαι λυπημένη; Είναι παιδί μου».

Δυστυχώς, η πώληση κοριτσιών στο Αφγανιστάν δεν είναι κάτι καινούργιο. Τα περισσότερα μικρά κορίτσια αγοράζονται, παράνομα, για γάμο, συχνά ως μέρος συμφωνιών για τη διευθέτηση χρεών καθώς και για αναγκαίους πόρους για την επιβίωση της υπόλοιπης οικογένειας -συνήθως πολυμελούς.

Ετικέτες: ,