Κυριακή 29.01.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Θεσσαλονίκη: Έντονες αντιδράσεις για τις Drag Queens που θα διαβάσουν παραμύθια σε παιδιά

30.12.2022 /

Μια φορά κι έναν καιρό… ίσως υπάρξει μία κοινωνία δίχως στερεότυπα. Ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον. Σίγουρα όμως όχι στη «δύση» του 2022 και λίγο πριν την «αυγή» του 2023.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το «Thessaloniki Pride» και οι «Οικογένειες με Ουράνιο Τόξο» διοργανώνουν σήμερα, Παρασκευή, εκπαιδευτική δράση, στην οποία drag queens θα διαβάσουν Χριστουγεννιάτικα παραμύθια σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού στη Θεσσαλονίκη.

Δεν επρόκειτο για παραμύθι, ο σκοπός της εκδήλωσης στον παιδικό σταθμό της Καλαμαριάς ήταν οι Drag Queens να μάθουν στα παιδιά πως τα χρώματα και τα παιχνίδια δεν έχουν φύλο.

Συγκεκριμένα, θα γίνει ανάγνωση του χριστουγεννιάτικου παραμυθιού «Η Drag Queen που Έσωσε τα Χριστούγεννα» από drag queens της ομάδας Θεραπαίζειν, μέσα σε διάφορες δραστηριότητες.

Όπως ανέφεραν οι διοργανωτές για το event «οι drag queens θα μας μιλήσουν μέσα από το παραμύθι, με αφορμή την εορταστική περίοδο που διανύουμε, για τα έμφυλα στερεότυπα και για το πώς τα χρώματα και τα παιχνίδια, δεν έχουν φύλο. για το ότι κάθε παιδί, μπορεί να παίζει με όποιο παιχνίδι αυτό επιθυμεί, χωρίς διακρίσεις».

Μέχρι εδώ όλα καλά. Ωστόσο… λογάριαζαν χωρίς μια μεγάλη, γεμάτη στερεότυπα, ρατσισμό και μίσος, μερίδα της κοινωνίας μας.

Σωρεία αντιδράσεων

Αυτή η μερίδα τις κοινωνίας τα τελευταία χρόνια εκφράζεται μέσα από την Αφροδίτη Λατινοπούλου.

Η αντιπρόεδρος του κόμματος «ΠΑΤΡΙΔΑ» εξέφρασε… την οργή της για την εν λόγω εκδήλωση και ξέσπασε με βίντεο στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.

«Είναι αδιανόητο drag queens να διαβάζουν παραμύθια σε μωρά και παιδιά 3 έως 12 ετών» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Δεν είναι ειδικοί, δεν είναι πρότυπα, δεν μπορούν να απευθύνονται σε μωρά παιδιά. Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει και οφείλουμε όλοι να αντιδράσουμε» προσθέτει στο παραλήρημά της η Αφροδίτη Λατινοπούλου και τονίζει: «Κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας».

 

Έντονη ήταν η αντίδραση και από την Κατερίνα Λάσπα, η οποία έχοντας ενημερωθεί για την εκδήλωση με τις Drag Queens ξέσπασε μέσα από τα social media αναφέροντας πως επιβάλλονται με πλάγιο τρόπο τέτοια πρότυπα σε μικρά παιδιά.

«Σήμερα Drag Queens θα διαβάσουν παραμύθια σε παιδιά νηπιαγωγείο και δημοτικού της Θεσσαλονίκης. Ο καθένας ας κάνει ό,τι θέλει στον εαυτό του. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα με πλάγιο τρόπο να επιβάλει τέτοια πρότυπα σε παιδάκια» ανέφερε σε ανάρτησή της η Κατερίνα Λάσπα.

Σε νέα τοποθεσία η χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

Μάλιστα, λίγες ώρες πριν την εν λόγω εκδήλωση άλλαξαν τα σχέδια. Συγκεκριμένα, ενώ για αρχική τοποθεσία είχε επιλεγεί ένας παιδικός σταθμός στην Καλαμαριά, με νεότερη ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές ανέφεραν πως μεταφέρεται σε νέα τοποθεσία.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το «Thessaloniki Pride» ο χώρος αλλάζει, καθώς η συμμετοχή ήταν μεγάλη, ενώ  υπογραμμίζουν πως «δεν θα δημοσιοποιηθεί η νέα τοποθεσία ώστε να αποτραπεί η πιθανή έκθεση όσων συμμετέχουν σε παραλήρημα μίσους συγκεντρωμένων».

Όσοι γονείς είχαν δηλώσει συμμετοχή θα ειδοποιηθούν για τη νέα τοποθεσία από τους διοργανωτές μέσα στην ημέρα.

Η εκπαιδευτική δράση με σκοπό την καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το Thessaloniki Pride, οι οικογένειες «Ουράνιο Τόξο», μαζί με φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας περιλαμβάνει ανάγνωση παραμυθιών σε παιδιά ηλικίας από 3 έως 12 χρόνων. Το παραμύθι που αναμένεται να διαβαστεί στα παιδιά είναι το «Η Drag Queen που έσωσε τα Χριστούγεννα».

«Η πολλαπλάσια από το αναμενόμενο εκδήλωση ενδιαφέροντος από γονείς για συμμετοχή των παιδιών τους στη δράση είναι η απάντηση της ελληνικής οικογένειας στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από σκόπιμες διαστρεβλώσεις των γνωστών ακροδεξιών κύκλων» υπογραμμίζουν οι διοργανωτές.

[fbcomments]