Κυριακή 03.12.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

5G «πειραματόζωα» θα γίνουν οι Τρικαλινοί!!!

14.05.2018

Του Χρήστου Κοντού

Μπορεί να ζούμε σε μια πόλη που είναι… διάτρητη από λακκούβες, σπασμένα πεζοδρόμια και τα χόρτα σε μερικά σημεία να θυμίζουν ζούγκλα, όμως από τεχνολογία καλά πάμε… τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο γιατί σε πρακτικό το free wi fi του δημάρχου δεν καλύπτει ούτε το δημαρχείο…

Παρόλα αυτά όμως τα Τρίκαλα που παρουσιάζουν μια εικονική πραγματικότητα (virtual reality) σε ολόκληρη την υπόλοιπη χώρα, κατάφεραν να ενταχθούν στον καινοτόμο πρόγραμμα των 5G ταχυτήτων του διαδικτύου. Φυσικά έστω και έτσι θα θεωρούσαμε πως είναι μια αρκετά μεγάλη επιτυχία, αν… δεν υπήρχαν οι ενστάσεις για την επικινδυνότητα αυτής της τεχνολογίας που έχουν διατυπωθεί και αφορούν στην υγεία των πολιτών.

Τα δίκτυα 5G αποτελούν την επόμενη γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας που θα παρέχουν μεγαλύτερες ταχύτητες από τα δίκτυα 4G.

Αν και το ακριβές πρότυπο εκπομπής δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, τα νέα δίκτυα αναμένεται να χρησιμοποιούν πολύ υψηλότερες συχνότητες εκπομπής (μέχρι 30 GHz), οι οποίες επηρεάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από τα φυσικά εμπόδια, γεγονός που θα αυξήσει σημαντικά τον αριθμό κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Νέας γενιάς κινητά τηλέφωνα και εκατομμύρια νέες κεραίες έξω από τις κατοικίες θα είναι απαραίτητα για την λειτουργία του δικτύου 5G που αναμένεται να γίνει λειτουργικό κυρίως μετά το 2020.

Ομάδα 180 επιστημόνων και γιατρών από 36 χώρες, κάνει έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προτείνοντας την αναστολή της ανάπτυξης των δικτύων 5G μέχρι έως ότου οι πιθανοί κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον να έχουν διερευνηθεί πλήρως από επιστήμονες ανεξάρτητους από τη βιομηχανία.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η προκαλούμενη τεράστια αύξηση στην έκθεση του πληθυσμού σε ασύρματες ακτινοβολίες μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, κυτταρικό στρες, αύξηση επιβλαβών ελευθέρων ριζών, γενετικές βλάβες, δομικές και λειτουργικές αλλαγές του αναπαραγωγικού συστήματος, ελλείψεις στη μάθηση και τη μνήμη, νευρολογικές διαταραχές και αρνητικές επιπτώσεις στη γενική ευημερία των ανθρώπων.

Προτείνουν επίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει προτεραιότητα στην υλοποίηση ενσύρματων ψηφιακών τηλεπικοινωνιών αντί των ασύρματων και να οριστούν νέα όρια συνολικής έκθεσης στα εκατοντάδες είδη ασύρματης ακτινοβολίας στα οποία είμαστε εκτεθειμένοι, με έμφαση στην προστασία των εγκύων και των παιδιών.

Προφανώς και δεν λέμε όχι σε κάθε τι νέο, ωστόσο το ερώτημα τόσο προς τους πολίτες, όσο και προς τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου είναι αν θα δεχθούμε να γίνουμε πειραματόζωα των εταιριών κινητής τηλεφωνίας και της λατρείας του δημάρχου στην τεχνολογία για την προσωπική του προβολή, χωρίς να έχει εξακριβωθεί ακόμη σε Ευρωπαϊκό επίπεδο η επικινδυνότητα ή όχι της νέας αυτής εφαρμογής; Έστω για τα μάτια της… Δημοκρατίας, το θέμα δεν θα έρθει καν στο Δημοτικό Συμβούλιο;

Κατεβάστε ολόκληρη την έκκληση των επιστημόνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάνοντας κλικ εδώ.

Με την Vodafone

το 5G πείραμα

Η Θεσσαλία, χάρη στην καινοτόμο πόλη των Τρικάλων, θα έχει την τύχη να γευτεί σύντομα πιλοτικά τις “διαστημικές” ταχύτητες 5G του διαδικτύου.

Τα Τρίκαλα σύμφωνα με δημοσίευμα του http://www.thessaliaeconomy.gr/  έχουν επιλεγεί μαζί με την Πάτρα στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος για την υλοποίηση δικτύου 5G. Ωστόσο, στην πρωτεύουσα του νομού Αχαΐας παραμένει άγνωστο, εάν θα ξεκινήσει η πιλοτική δοκιμή του 5G, καθώς ο δήμαρχος της πόλης εμφανίζεται αρνητικός στην ανάπτυξη του ίντερνετ πέμπτης γενιάς. Ήδη μετά τις επιφυλάξεις του οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών δεν επιθυμούν να συνεργαστούν με έναν Δήμο που θέτει βέτο στην συμμετοχή ιδιωτικών επιχειρήσεων που θα επενδύσουν και θα έχουν στην κατοχή τους το δίκτυο.

Το πιλοτικό σχέδιο θα εφαρμοστεί σε δεύτερη φάση και στους δήμους Ζωγράφου και Καλαμάτας όπως συζητήθηκε σε πρόσφατη σύσκεψη της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Στο επίκεντρο της πρόσφατης σύσκεψης, ύστερα από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Β. Μαγκλάρα, όπου συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Ζωγράφου, Καλαμάτας και Τρικάλων, και εκπρόσωποι των ομίλων ΟΤΕ, Vodafone, Wind και της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, βρέθηκαν τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν για το 5G. Συγκεκριμένα:

– Η ΓΓΤΤ θα υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας (MoU) με τους Δήμους Ζωγράφου και Καλαμάτας

– Οι πάροχοι θα σχεδιάσουν και θα αναπτύξουν δίκτυο, με ίδιες δαπάνες, χρησιμοποιώντας δικό τους δίκτυο κορμού, κάτι που θα πραγματοποιήσει ο ΟΤΕ στον Δήμο Ζωγράφου, η Wind στον Δήμο Καλαμάτας και η Vodafone στο Δήμο Τρικκαίων

– Ο εξοπλισμός που θα εγκατασταθεί θα ανήκει στον πάροχο, ο οποίος θα έχει την ευθύνη συντήρησης και λειτουργίας.

– Τα σημεία εγκατάστασης θα επιλεγούν από κοινού με το Δήμο και η εγκατάσταση κεραιοσυστημάτων και λοιπού εξοπλισμού θα αδειοδοτηθεί με βάση τις ισχύουσες διατάξεις.

– Η ΓΓΤΤ θα μεριμνήσει για τη χορήγηση άδειας χρήσης ραδιοσυχνοτήτων για τους σκοπούς του έργου.

– Μετά την αρχική εγκατάσταση θα πραγματοποιηθούν δοκιμές από τις εταιρείες, με ενδεχόμενη συνεργασία με ερευνητικές ομάδες πανεπιστημίων κλπ.

– Οι εταιρείες, από κοινού με τη ΓΓΤΤ και το Δήμο, θα καθορίσουν σενάρια χρήσης (use cases), τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση για την πιλοτική λειτουργία του δικτύου. Δοκιμαστικοί χρήστες θα είναι στελέχη των Δήμων και των εταιρειών. Στο πλαίσιο αυτό, θα διερευνηθεί η δυνατότητα αξιοποίησης και άλλων υποδομών που διαθέτει ο Δήμος, καθώς και η ανάπτυξη ειδικών εφαρμογών, για την παροχή πιλοτικών υπηρεσιών έξυπνης πόλης, χωρίς εμπορικό χαρακτήρα.

– Στην πλήρη ανάπτυξή του, το δίκτυο θα υποστηρίξει την παροχή λύσεων βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, όπως για παράδειγμα έξυπνης στάθμευσης, έξυπνου φωτισμού, ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο, συλλογής και ανάλυσης δεδομένων και λύσεων εξυπηρέτησης του πολίτη και των επιχειρήσεων.

-Την παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης του έργου και τον καθορισμό και την τροποποίηση του χρονοδιαγράμματος θα αναλάβει ειδική μικτή επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκομένων.

 

[fbcomments]