Τρίτη 20.10.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

5G: Βρυξέλλες και Καλαμάτα είπαν όχι στον… καρκίνο. Εμείς;

05.12.2019

Την ώρα που οι πόλεις μία μετά την άλλη λένε όχι στην τεχνολογία 5G, με τελευταία προχθές την Καλαμάτα που το δημοτικό συμβούλιο πήρε απόφαση να διακόψει τη συμφωνία με την εταιρία, στα Τρίκαλα ο δήμαρχος επαίρεται, οι φόβοι για τον… καρκίνο από την ακτινοβολία στους πολίτες… μεγαλώνουν.

Δυστυχώς την ώρα που τα άλλα δημοτικά συμβούλια ξεσηκώνονται η δική μας αντιπολίτευση… φαίνεται πως τα έχει βρει με τον δήμαρχο και συμφωνεί μαζί του, αφού ούτε το θέμα σήκωσε… ούτε το έφερε προς συζήτηση για την προστασία των πολιτών.

Ο δήμαρχος όχι μόνο δεν προβληματίζεται αλλά πανηγυρίζει κιόλας με δηλώσεις του στο «Εθνος»: «O Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου που μόλις χθες εξελέγη Πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) μας υπενθυμίζει ότι στον δήμο του οι σχετικές αποφάσεις πέρασαν ομοφώνως: «Δουλεύουμε εντατικά με τις νέες τεχνολογίες, έχουμε μια ισχυρή ομάδα που δουλεύει τα σχετικά πρότζεκτ, ακούμε τις ανησυχίες του κόσμου και δίνουμε τις απαντήσεις», λέει ο κ. Παπαστεργίου στο ethnos.gr: «Ο κόσμος μας εμπιστεύεται βλέποντας και τα αποτελέσματα άλλων εφαρμογών που ανέδειξαν τα Τρίκαλα τα τελευταία χρόνια όπως το λεωφορείο χωρίς οδηγό. Οσο για το δίκτυο 5G σκεφτόμαστε να διαμορφώσουμε δημοτικό δίκτυο από κεραίες πάνω σε σημεία που ανήκουν στον δήμο (φανάρια, κολώνες) ώστε οι εταιρείες να πληρώνουν τον δήμο για την χρήση του».

Αλήθεια θα μάθουμε ποτέ τα αποτελέσματα των μετρήσεων; Κι εμείς τελικά είμαστε τόσο έξυπνοι που κλείνουμε τα μάτια και τα αυτιά στα όσα λέει παγκοσμίως η επιστημονική κοινότητα;

Αλήθεια στις Βρυξέλλες είναι τόσο χαζοί; ««Ο λαός των Βρυξελλών δεν είναι ινδικά χοιρίδια των οποίων την υγεία μπορώ να πουλήσω με κέρδος» , δηλώνει η υπουργός περιβάλλοντος Céline Fremault

Τα σχέδια του πιλοτικού έργου για την παροχή ασύρματου internet υψηλής ταχύτητας 5G στις Βρυξέλλες έχουν σταματήσει λόγω φόβων για την υγεία των πολιτών, σύμφωνα με αναφορές.
«Δεν μπορώ να καλωσορίσω αυτή την τεχνολογία αν τα πρότυπα ακτινοβολίας, τα οποία πρέπει να προστατεύουν τον πολίτη, δεν γίνονται σεβαστά, 5G ή όχι«, δήλωσε στον Bruzz η υπουργός περιβάλλοντος Céline Fremault (CDH).

Η Καλαμάτα

Προ ενός έτους είχε προκληθεί μεγάλη αντιπαράθεση στην Πάτρα για το αν θα πρέπει να αποτελέσει πόλη-πιλότο για την εφαρμογή των δικτών 5G. Τελικώς τότε, επελέγησαν η Καλαμάτα, τα Τρίκαλα και ο Δήμος Ζωφράφου και η Πάτρα έμεινε εκτός νυμφώνος. Τώρα έρχεται ο Δήμος Καλαμάτας και αποφασίζει τη διακοπή λειτουργίας του σχετικού δικτύου για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Συγκεκριμένα, την διακοπή του δικτύου 5G  στις 31 Δεκεμβρίου 2019 για λόγους υγείας, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας με ψήφους 16 υπέρ και 13 κατά. Το θέμα απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης. Υπέρ της διακοπής ψήφισαν σύμβουλοι της παράταξης του Βασίλη Κοσμόπουλου, του Βασίλη Τζαμουράνη, του Μανώλη Μάκαρη, της Τόνιας Κουζή της Μαρίας Οικονομάκου, η Λαϊκή Συσπείρωση και Μιχάλης Αντωνόπουλος. Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος είχε δηλώσει ότι δεν θα ανανεώσει τις συμβάσεις πριν δοθούν νέα  επίσημα στοιχεία μετρήσεων για την ακτινοβολία. Η πρόταση του κ. Βασιλοπούλου καταψηφίστηκε.
Το θέμα της λειτουργίας της πιλοτικής λειτουργίας του 5G στην Καλαμάτα, έχει φέρει αναστάτωση στην πόλη εδώ και καιρό, με αυτούς που διαφωνούν μάλιστα να έχουν προβεί σε διάφορες κινήσεις.

Χθες, έπειτα από αίτημα των παρατάξεων της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, το θέμα- που μάλιστα είχε οριστεί ως έκτο στη σειρά -συζητήθηκε πρώτο, αφού στην αίθουσα βρίσκονταν δημότες που ήθελαν να ενημερωθούν, αλλά και να εκφέρουν τη γνώμη τους.

Η συζήτηση του θέματος, τελικά, κράτησε πάνω από τρεις ώρες, με το δήμαρχο Καλαμάτας σε ρόλο πυροσβέστη να προσπαθεί να ηρεμήσει το κλίμα, κάνοντας μάλιστα πρόταση να πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα μια ημερίδα- εκδήλωση στις αρχές Ιανουαρίου, και αν έβγαιναν συμπεράσματα ότι δεν είναι επιβλαβές για τον κόσμο να δινόταν παράταση της πιλοτικής λειτουργίας, αν αυτή ζητούνταν από τη Wind.
Τελικά, προς ψήφιση έφτασαν δύο προτάσεις, η πρώτη από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, που αναφερόταν σε μη ανανέωση της σύμβασης στις 31/12 και η δεύτερη που ζητούσε τη διακοπή της σύμβασης στο τέλος του χρόνου.
Έπειτα από μια ψηφοφορία, που κράτησε ώρα με εντάσεις, υπερψηφίστηκε η πρόταση της διακοπής με 16 ψήφους, ενώ 13 ψήφους έλαβε η μη ανανέωση.
Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος οι παρευρισκόμενοι δημότες πανηγύρισαν και χαρακτήρισαν την απόφαση μια πρώτη νίκη.
ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ
Ως γνωστόν, στην Ελλάδα δίκτυα 5G λειτουργούν πιλοτικά σε Τρίκαλα (Vodafone), Ζωγράφου (Cosmote) και Καλαμάτα (Wind). Tα δίκτυα αυτά θα παραμείνουν τουλάχιστον ένα έτος σε πιλοτική λειτουργία, αν όχι περισσότερο, εφόσον καθυστερήσει η επίσημη αδειοδότηση των παρόχων.
Το μέγα θέμα που απασχολεί τους περισσότερους είναι αν υπάρχει καμία αιτία ανησυχίας για όσους δε θέλουν αυτή τη δοκιμαστική έστω εγκατάσταση του 5G, σημειώνει η εφημερίδα της Καλαμάτας “Θάρρος” και συνεχίζει:.
Πρώτα από όλα, η απόφαση των βελγικών Αρχών τον Απρίλιο του 2019 να βάλουν «στον πάγο» την εγκατάσταση δικτύου 5G είναι βασικό επιχείρημα όσων αντιτίθενται.
Δεν έχει δοθεί κάποιος άλλος λόγος, εκτός του ότι κατά την αρμόδια υπουργό «δεν είμαστε σίγουροι πως αυτή η τεχνολογία δε θα αυξήσει τους κινδύνους για θανάτους από καρκίνο».
Το πλέον δυνατό χαρτί, πάντως, για την πτέρυγα όσων αντιτίθενται στην ενεργοποίηση του 5G το προσέφεραν, στις 17 Οκτωβρίου, ο Τζόελ Μόσκοβιτζ και το περιοδικό «Scientific American», δημοσιεύοντας ένα άρθρο που μόνον ο τίτλος του βάζει φωτιά στο μπαρούτι: «Δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε πως το 5G είναι ασφαλές».
Ο Τζόελ Μόσκοβιτζ δεν είναι άγνωστος σε όσους ασχολούνται με την προστασία από τις ακτινοβολίες των κινητών τηλεφώνων. Είναι διευθυντής στο Center for Family and Community Health της Σχολής για τη Δημόσια Υγεία, του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ. Ασχολείται από το 2009 με το θέμα της βλαπτικής επίδρασης των κινητών τηλεφώνων στον άνθρωπο.
Από εκεί και πέρα, στο άρθρο, επειδή δεν υπήρχαν χειροπιαστές αποδείξεις για βλάβες από κινητά τηλέφωνα και το 4G, ο κ. Μόσκοβιτζ γίνεται πολύ προσεκτικός στη διατύπωση των αμφιβολιών του. Λέει, μάλιστα, σε ένα σημείο κατά λέξη: «Αν υπάρχουν συνεργιστικά φαινόμενα μεταξύ 5G και 4G, τότε ο κίνδυνος θα είναι μεγαλύτερος». Κάτι που είναι διαφορετικό από ό,τι μεταφέρεται εδώ στην Ελλάδα, όπου αυτή η συνέργεια παρουσιάζεται ως βεβαιότητα. Εκεί στέκονται οι δύο πλευρές, και ο καθένας μπορεί να κρίνει και να αποφασίσει ποια στάση θα κρατήσει.