Παρασκευή 17.09.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Λουκάς Χ. Μαργαρίτης: “Δίκτυο 5G-Ευλογία ή εφιάλτης”

23.01.2020 /

Είναι σημαντικοί οι κίνδυνοι που διατρέχουν οι άνθρωποι αλλά και οι άλλοι έμβιοι οργανισμοί, απο την ένταση της Ηλεκτρομαγνητικής Μη Ιονίζουσας ακτινοβολίας που εκπέμπουν μέσω των κεραιών τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 2G,3G, 4G, κατάσταση η οποία θα επιδεινωθεί όταν υλοποηθεί το πολυσυζητημένο νέο σύστημα 5 G, δηλαδή 5ης γενιάς κινητής τηλεφωνίας, με πραγματικά υψηλές ταχύτητες διακίνησης δεδομένων, για το οποίο όμως δεν έχει γίνει καμία επιστημονική μελέτη επικινδυνότητας με πραγματικές συνθήκες λειτουργίας. Η μεγαλύτερη συχνότητα λειτουργίας του νέου δικτύου, σε συνδυασμό με τον δεκαπλάσιο σχεδόν αριθμό κεραιών που θα απαιτηθούν, αποτελούν τον άγνωστο Χ στο εγχείρημα αυτό της «τεταρτης βιομηχανικής επανάστασης» όπως τη αποκαλούν οι υπερμαχοι του 5G.
Ενδεικτικά, μετά απο σχεδόν 30 χρόνια μελετών σε όλο τον κόσμο με το υπάρχον δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 2G,3G, 4G έχει αποδειχθεί μέσα από χιλιάδες μελέτες διεθνώς ότι οι επιπτώσεις σε πειραματικά μοντέλα (καλλιέργειες κυττάρων, έντομα, τρωκτικά κλπ) αλλά και στον άνθρωπο περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης όγκων στον εγκέφαλο , αλλοιώσεις στα γονίδια (DNA) και στις πρωτεΐνες του ανθρώπινου και άλλων οργανισμών, κυτταρικό στρες, γενετικές βλάβες νευρολογικές διαταραχές προβλήματα στη μάθηση, την μνήμη, ολιγοσπερμία κλπ. Το σημαντικό είναι πως όλες σχεδόν οι μελέτες αυτές έχουν πραγματοποιηθεί με εντάσεις ακτινοβολίας κάτων από τα «όρια ασφαλείας» που ισχύουν στις περισσότερες χώρες (και την Ελλάδα)
Το θέμα επανέρχεται δυναμικά στην επικαιρότητα μετά απο την ψήφιση του Αναπτυξιακού νομοσχεδίου (ΝΟΜΟΣ 4635/2019) τον περασμένο Οκτώβριο και συγκεκριμένα των άρθρων που αφορούν «στην αδειοδότηση και τον έλεγχο κατασκευής κεραιών στην ξηρά» καθώς και στην υλοποίηση του δικτύου 5 G. Πολλαπλές υπήρξαν οι παρεμβάσεις του κ. Μαργαρίτη κατά τη διαβούλευση του εν λόγω νομοσχεδίου αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Στη χώρα μας λειτουργούν πιλοτικά σταθμοί 5G στους Δήμους Ζωγράφου (Cosmote), Τρικάλων (Vodafone), ενώ του Δήμου Καλαμάτας (Wind), διεκόπη η σύμβαση μετά από απόφαση του Δ.Σ. έως ότου διευκρινιστούν θέματα επικινδυνότητας στην υγεία που πρόβαλλαν οι κάτοικοι και επιστημονικοί φορείς.

Σύντομη αναδρομή εμφάνισης και εξέλιξης των συστημάτων κινητής τηλεφωνίας

 1G εμφανίστηκε το 1982 για να υποστηρίξει αναλογη ασύρματη μετάδοση φωνής μετά από την επιτυχημένη δοκιμη της ΜΟΤΟΡΟΛΑ δια του Διευθυντή της Martin Cooper που παροτσίασε το πρωτο κινητό τηλεφωνο το 1974 στους δρόμους της Ν. Υόρκης. 2.000 bytes/sec
 2G εμφανίστηκε το 1991 για να υποστηρίξει ψηφιακή ασύρματη μετάδοση φωνής και ανταλλαγή μηνυμάτων, 64.000bytes/sec
 3G αναπτύχθηκε το 1998 για να υποστηρίξει πολυμέσα, δεδομένα και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο . Η ταχύτητα μετάδοσης 2.000.000 bytes/sec και ο αριθμός χρηστών ανά περιοχή ήταν πάντα τα αδύνατα σημεία.
 Το τελευταίο σύστημα 4G/LTE (Long Term Evolution) εξελίχθηκε με φιλόδοξους στόχους μεγάλης ταχύτητας (500.000.000 bytes/sec) εξυπηρετώντας γρήγορες συνδέσεις στο διαδίκτυο και και ροή βιντεο αλλά όπως συμβαίνει πάντα στην ιστορία των τεχνολογικών εξείξεων αναζητάται πάντα το βέλτιστο, αυτό έγινε σταδιακά από το 2012 με το δίκτυο 5ης γενιάς
 5G – που παριουσιάστηκε σε οχι τελική ακόμα μορφή την περασμένη χρονιά, 2019 – σχεδιασμένο να υποστηρίξει το λεγόμενο «δίκτυο πραγμάτων» – IoT (Internet of Things) για μεγάλη και γρηγορα διαδοση δεδομένων 10 GB και πλέον επιπτρέποντας μέσω συνδέσεων πραγματικού χρόνου σε πολλους χρήστες ταυτόχρονα, εφαρμογών στην οδική κυκλοφορία και ασφάλεια, την εκπαίδευση, την ατομική παρακολουθηση υείας, την ρομποτικη τηλειατρικη-και φυσικα τη διασκέδαση των χρηστων με γρήγορη ληψη ταινιών αλλά και τη δημιουργία «έξυπνων πόλεων» όπως την οραματίζονται οι εμπνευστές και θέλουν να προωθήσουν οι Εταιρίες.
 Το ερώτημα βέβαια είναι ποιοι θα κατοικούν σε αυτές τις έξυπνες πόλεις που θα λούζοντα από την ακτινοβολία,( εκτός του ήλιου) των χιλιάδων κεραιών 5Γ που ίναι απαραίτητες για βέλτιστη καλυψη.
 Με άλλα λόγια το δικτυο 5Γ δεν είναι απλά ένα ακόμα δίκτυο κινητης τηλεφωνίας. Είναι μια ολόκληρη νέα φιλοσοφία τεχνολογίας που έχει ενσωματ’ωσει ότι πιο καινοτόμο υπάρχει στην επιστήμη των τηλεπικοινωνιών. Και οι κεραίες 5Γ δεν απλά μερικές ακόμα κεραίες αλλά είναι η τελευταία λεξη της ατομικής επκοινωνίας χρήστη κινητού-κεραίας χάρη στην πολυκατευθυντικότητα που διαθέτουν. Κατά συνέπεια ότι ισχυε ως προς την επικινδυνοτητα στην υγεία από την ακτινοβολία κεραιών 2,3, 4G/LTE με τα αμφιλεγόμενα από διεθνεις μελέτες «όρια σφαλείας» μπορεί και να τροποιηθουν.
 Πρωτα από όλα οι νεες κεραίες δεν θα αντικαταστήσουν τις παλαιές αλλά θα προστεθούν σε αυτές και μάλιστα με τη μορφή μκροκυψελών σε κοντινές αποστάσεις. Λλωστε τα υπάρχοντα συστηματα 4G/LTE θα λειτουργουν υποστηρικτικά στο νέο δίκτυο λογω μεγαλύτερης εμβέλειας . Αυτό σημαινει πως θα αυξηθει η συνολική ακτινοβολία κινητης τηλεωνίας στον περιβαλλοντα χωρο χωρις να προσθεσουμε τις μερικες χιλιαδες υποστηρικτικους δορυφορους σε χαμηλή και μέση τροχιά γυρω από τη γη που και αυτοι «θα φωτιζουν» με ακτινοβολία τον πλανήτη.
 Όλα αυτά είναι πρωτόγνωρα ως προς τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία αφού πρ΄κειται για έναν νέο παράγοντα έκθεσης των αζωντανων οργανισμών στη γη που δεν προυπηρξε ποτέ ως προς τις συχνότητες και τις εντάσεις (αν καποιοι σκεφτούν τα ραδιοκύματα από το διάστημα, αυτά έχουν αμελητέα ένταση που για να ανιχνευτούν και μόνο χρειάζονται ραδιοτηλεσκοπια και όχι συμβατικά κινητά τηλέφωνα).

To 5G και οι τεχνολογικες προκλήσεις
(από τη σκοπιά ενός μη ειδικού στις κεραίες)

Με 10 φορές μεγαλύτερες ταχύτητες από το 4G-LTE, τα δίκτυα 5ης γενιάς θα δρομολογήσουν εφαρμογές σε κάποιους από τους πιο κρίσιμους τομείς της ζωής μας, αυτοματοποιημένης οδήγησης, της ρομποτικής χειρουργικής και της εκπαίδευσης. Σύμφωνα πάντως με ανάλυση του Global System for Mobile Association (GSMA), έως το 2025, περίπου μία στις τρεις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιεί δίκτυα επόμενης γενιάς. Συγκεκριμένα, η διείσδυση της τεχνολογίας 5G στην Ευρώπη υπολογίζεται σε 31% το 2025, που μεταφράζεται σε 217 εκατομμύρια συνδέσεις. Στις συχνότητες 5G, η μεταφορά δεδομένων πραγματοποιείται σε ιδιαιτέρως υψηλές ταχύτητες αλλά βρίσκουν ιδιαιτέρως δύσκολο να παρακάμπτουν εμπόδια όπως τοίχους και κτίρια. Μπορεί στα δίκτυα 4G, οι κεραίες να είναι απομακρυσμένες η μία από την άλλη και τα εμπόδια να μην αποτελούν πρόβλημα (για τους τεχνικούς, αλλά πονοκέφαλο για τους διαμένοντες εντος κτιρίων) όμως στο δίκτυο 5G αυτό είναι πραγματικό τεχνικό πρόβλημα. Οι πάροχοι είναι αναγκασμένοι, για να υλοποιήσουν ένα δίκτυο, σε μια περιοχή, σε μια πόλη, να πολλαπλασιάσουν σημαντικά τις κεραίες τους ώστε να έχουν την ίδια κάλυψ οπότε το τοπίο θα γεμίσει παντού με μίνι κεραίες, Πολλαπλών Εισόδων-Εξόδων (Multiple Input Multiple Output), ή αλλιώς MIMO οι οποίες αξιοποιούν το φαινόμενο της διάδοσης μέσω πολλαπλών διαδρομών με τέτοιο τρόπο, που επιτυγχάνεται η μετάδοση πολλών ροών δεδομένων (stream data) στο ίδιο κανάλι και με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουν πολλαπλασιασμό της χωρητικότητα της ζεύξης. Η υλοποίηση των MIMO συστημάτων βασίζεται στη χρήση περισσότερων από μία κεραιών στον πομπό ή/και στον δέκτη.

Οι Πολυκατευθυντικές κεραίες Πολλαπλών Εισόδων-Εξόδων (Multiple Input Multiple Output), ή αλλιώς MIMO με μια τουλαχιστον δέσμη ακτινοβολίας για κάθε χρήστη.

5G και Έξυπνη Μετακίνηση στην Πόλη
Στο πλαίσιο λειτουργίας του δικτύου 5G μπορεί να γίνει οδήγηση οχήματος εξ αποστάσεως, μέσω 5G διασύνδεσης. Χάρη στις υψηλές ταχύτητες και την αξιοπιστία του δικτύου 5G, ο οδηγός χειρίζεται το όχημα από απόσταση μέσω cockpit και οθόνης, όπου σε πραγματικό χρόνο είχε την ίδια ορατότητα στην πορεία του αυτοκινήτου, όπως εάν βρισκόταν στη θέση του οδηγού. Οι «εντολές» του οδηγού μεταφέρονται αυτόματα μέσω 5G, με άμεση ανταπόκριση του οχήματος, άμεση μεταφορά εικόνας και δυνατότητα άμεσου χειρισμού εξ αποστάσεως

5G και Τηλερομποτική Χειρουργική
Πρόκειται για το επόμενο βήμα στην ήδη διαδεδομένη ρομποτική χειρουργική, που θα δίνει τη δυνατότητα στον χειρουργό να διενεργεί χειρουργικές επεμβάσεις εξ αποστάσεως, ανταποκρινόμενος σε μια έκτακτη ανάγκη ή και μέχρι να φτάσει στο νοσοκομείο, προλαμβάνοντας έτσι την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής..
Έτσι, χάρη στο δίκτυο πέμπτης γενιάς, ένας γιατρός θα είναι σε θέση να χειρίζεται ρομποτικό σύστημα εξ’ αποστάσεως, μέσω παράλληλης μετάδοσης εικόνας, υψηλής ευκρίνειας με μηδενικές καθυστερήσεις (Latency) και μεγάλου bandwidth. Στις πόλεις του μέλλοντος, θα πραγματοποιούνται, πλέον, ρομποτικές επεμβάσεις από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, δίδοντας παράλληλα, τη δυνατότητα στο χειρουργό, να ασκήσει τη χειρουργική του επιστήμη, άμεσα και απομακρυσμένα, προς όφελος των ασθενών.

5G και εκπαιδευτικη διαδικασία – για όλες τις βαθμιδες
Σε αρκετές χωρες είχαν ελαχιστοποιήσει την έκθεση των παιδιών στο ασύρματο δίκτυο μέσω δομημένης καλλωδίωσης και τώρα έρχεται ο πειρασμός του 5G με τις μεγάλες ταχύτητες και αναγκαστικά τις φορητες συσκευές με τις οποίες θα έχει εφοδιαστεί το κάθε παιδί κάθε ηλικίας (πολλά τα χρήματα!)
Θα πρεπει να σημειωθεί ότι όλες οι εφαρμογές αυτές υλοποιούνται χάρη στη μεγάλη ταχύτητα του δικτύου 5G και όχι αναγκαστικά με την ύπαρξη ασύρματης επικοινωνίας αφού ακόμα δεν έχουν εγκατασταθει οι τελικές κεραιες του δικτυου αυτού που θα είναι πάρα πολλές και εκτιμαται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2022 οποτε το δίκτυο θα είναι πλήρως εκμεταλεύσιμο με εφαρμογές που ακόμα και σήμερα είναι σε ανάπτυξη. Ουτε λόγος φυσικά για μετρήσεις ακτινβολίας, αφού δεν υπάρχουν κεραίες και ουτε λόγος για επιτρεπτά όρια αφού αυτά δε γίνονται αποδεκτά από το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας όπως καταδεικνύεται από τις έγγραφες διαμαρτυρίες τους και τις δημοσιεύσεις τους. Αλλωστε για να πραγματοποιηθούν αξιόπιστες μετρήσεις, είναι πολύ δυσκολο όπως λένε οι ειδικοί με δεδομένη την πολυπλοκότητα εκπομπης από τις πολυκατευθυντικές κεραίες ΜΙΜΟ Πολλαπλών Εισόδων-Εξόδων (Multiple Input Multiple Output)

Αναλυτικότερα

Τα πλεονεκτήματα που θα επιφέρουν τα νέα δίκτυα 5G είναι πoλυάριθμα και σημαντικά, καθώς θα αυξήσουν σημαντικά τις ταχύτητες αλλά και την αξιοπιστία των συνδέσεων σε smartphones και άλλες συσκευές. Σύμφωνα δε με όσα δημοσιεύει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), το 5G αναμένεται να είναι 100 φορές ταχύτερο από το 4G, επιτρέποντας το streaming ταινιών υψηλής ανάλυσης σε μερικά δευτερόλεπτα.
Το 5G σχεδιάζεται για έναν κόσμο, όπου δισεκατομμύρια συσκευές εξαρτώνται από τη συνεχή σύνδεση τους στο διαδίκτυο και αυτό, ίσως να εξηγεί πολλά. Το 5G θα είναι ακραία γρήγορο, πολύ σταθερό και ιδιαιτέρως πολύπλευρο αφού θα υποστηρίζει ακόμα περισσότερους ταυτόχρονους χρήστες και συσκευές, προσφέροντας ταχύτητες κατά πολύ υψηλότερες από αυτές του 4G. Η ταχύτητα του θα αρκεί για να βλέπουμε ανεμπόδιστα βίντεο σε ποιότητα ανάλυσης 8Κ ή για να κατεβάσουμε μία ταινία 3D μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, όταν με το 4G, θα χρειαζόσασταν περίπου έξι λεπτά.
Σε ότι αφορά τη διαθεσιμότητα, τα πρώτα κινητά τηλεφώνα που υποστηρίζουν 5G δίκτυο είναι ήδη διαθέσιμα στην Ευρώπη από τον Σεπτέμβριο του 2019. Σε αρκετές Πολιτείες των ΗΠΑ και σε μεγάλο μέρος της Ν. Κορέας και τη; Ινδίας έχουν ολοκληρωθεί και οι πρώτες δικτυακές υποδομές.
Στην πραγματικότητα το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας θα επηρεαστεί από τις νέες αυτές υποδομές του 5G σε βάθος χρόνου, επιταχύνοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό των εταιριών και κατ’ επέκταση την 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως βρισκόμαστε ακόμα σε πρώιμο στάδιο μετατροπής των δυνατοτήτων αυτών σε, πλήρως ορισμένες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα η εμπορική τους διάσταση για τους παρόχους των δικτύων να βρίσκεται ακόμα υπό ανάλυση.

Η εκπαιδευτική διαδκασία επίσης θα έχει οφέλη από το 5Γ μέσω ζωντανής σύνδεσης ακροατηρίου και Διδάκοντα από άλη περιοχή ή και άλλη Ηπειρο.
Οι δυνατότητες που δημιουργούνται είναι μεγάλες όμως αρκετές δεν απαιτούν αναγκαστικά την ύπαρξη ασύρματου δικτυου 5Γ αφού μπορούν να γίνουν από σταθερά σημεία με οπτικές ίνες. Μπορεί έτσι να ελαχιστοποιηθεί αρχικά η τοποθέτηση κεραιών μέχρι να γίνει σαφές από σύγχρονες μελέτες η επικινδυνότητα της ακτινοβολίας των κεραιών και των κινητών 5Γ.

To 5G και οι ανησυχίες των επιστημόνων
Τα συγκεκριμένα άρθρα του Νομου 4635/2019 αφορούν τις τηλεπικοινωνίες και την ακτινοβολία που προέρχεται απο τις μονάδες κοινής ωφελείας όπως οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας του δικτυου 2G,3G, 4G, το κοινόχρηστο δίκτυο Wi-Fi και το νέο σύστημα 5G που θα λειτουργεί σε υπερυψηλές συχνότητες με διαφορετικά χαρακτηριστικά μετάδοσης και διεισδυτικότητας για το οποίο όμως δεν έχει γίνει καμία σοβαρή επιστημονική μελέτη επικινδυνότητας.
Γι΄ αυτό το λόγο, άλλωστε, η τοποθέτηση κεραιών 5G, επίπλέον των κεραιών 2G,3G, 4G που θα συνεχίσουν να υπάρχουν για αρκετά χρόνια ακόμα), έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο, και ειδικά από 190 διεθνούς φήμης επιστήμονες ερευνητές στο αντικείμενο της Ηλεκτρομαγνητικής Βιολογίας.
Το να επικαλούνται μερικοί τον τίτλο τους χωρις καμια εξειδίκευση ερευνητική στον Τομέα της Ηλεκτρομαγνητικής Βιολογίας σημειώνοντας μάλιστα με αφορμή την απόφαση Δ.Σ. της Καλάμάτας, «Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η ανάδειξη του φόβου των πολιτών σε κυρίαρχο μέσο όχι για την ανάληψη δράσεων προβληματισμού, διερεύνησης και ενημέρωσης αλλά για την άμεση άσκηση πολιτικής, που επηρεάζει κατά τρόπο άγνωστο τη μελλοντική λειτουργία της κοινωνίας» αποτελει μείζον ολίσθημα αλοίωσης της επιστημονικής πραγματικότητας κατηγορώντας ειδικούς και πολίτες για τεχνοφοβία αναφερόμενοι μάλιστα σε όρια ασφαλείας στην εκθεση στην ακτινοβολία αυτή που με τις ευλογίες της Νομοθεσίας συνεχίζουν και είναι νόμος του κράτους με προφανή διεθνώς κινητηρια δύναμη την οικονομική διασταση και όχι την υγεία των πολιτών.

« Φανταστείτε να είστε σε ένα γήπεδο και να κάνετε μια βιντεοκλήση, δίπλα σας ένας άλλος να κατεβάζει μουσική και εκατοντάδες άλλοι να μιλάνε στο κινητό, να στέλνουν φωτογραφίες, να σερφάρουν στο internet κλπ. Οι κεραίες 5G που θα υπάρχουν τριγύρω στα 100 περίπου μέτρα η μία από την άλλη , ( απο τα 500 -1000 μέτρα που είναι οι κεραίες 2G, 3G και 4G σήμερα), θα «εστιάζει» σε εσάς σαν μια «αόρατη δέσμη» ακτινοβολίας για να συνδεθείτε με μεγάλη ταχύτητα (10 φορές περισσότερο από ότι με το δίκτυο 4G , ενώ μια άλλη «αόρατη δέσμη» ακτινοβολία θα εστιάζει στον διπλανό σας μια άλλη σε έναν τρίτο χρήστη κλπ» .
Ολες αυτές οι συνδέσεις θα μπορούν να εξυπηρετηθούν σε πραγματικό χρόνο, με κόστος βεβαια την έκθεση στην ακτινοβολία από τις κεραίες και από τα κινητα. Αυτή άλλωστε είναι μια κυρίαρχη καινοτομία του νέου δικτύου μαζί με πολλές άλλες που δεν χρησιμομοποιούν αναγκαστικά ασύρματη σύνδεση (π.χ. τηλερομποτικη-τηλεχειρουργική).
«Οι επιστήμονες ζητούν το αυτονόητο, δηλαδή να μειωθούν το όρια επικινδυνότητας απο 45 μονάδες ηλεκτρικού πεδίου ( volt ανα μέτρο) που διατηρούνται στο ΝΟΜΟ 4635/2019) που ψηφίστηκε πρόσφατα, στην τιμή των 0,5 volt ανά μέτρο. Όσο για το 5G ζητάμε να μην στηθούν χιλιάδες κεραίες σε όλη την επικράτεια εάν πρώτα δεν γίνουν οι απαραίτητες μελέτες επικινδυνότητας. Σήμερα υπαρχουν πάνω από 7.000 κεραίες κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας. Με το 5G αυτές εκτιμάται ότι θα δεκαπλασιαστουν όταν ολοκληρωθεί το έργο σε τρια περίπου χρόνια, ενώ πράλληλα θα υπάρχουν και οι κεραιες 4G, ίσως και 2G και 3Gμε απρόβλεπτες συνέπειες, Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που οι Βρυξέλλες και η Ιαπωνία είπαν όχι στο 5G. Στην Κορέα λειτουργεί εν μέρει με 80.000 κεραίες από τις οπόιες οι 50.000 εχουν εγκτασταθεί στην Σεούλ, με το 77% χρηστων κινητών 5G παγκοσμίως (!), όπως και σε κάποιες επαρχίες της Κίνας.
Τα όρια ασφαλείας

Πρίν 20 χρόνια, το 1998 όταν η κινητή τηλεφωνία ήταν ακόμα στα σπάργανα, μια ανεξάρτητη Διεθνής Επιτροπή Προστασίας απο τις Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες ( ICNIRP) κατέθεσε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οδηγίες ορίων ασφαλειας για τον περιορισμό της έκθεσης σε χρονικά μεταβαλλόμενα ηλεκτρικά , μαγνητικά, και ηλεκτρομαγνητικά πεδία με γνώμονα τοτε, την σύντομη έκθεση και τον μηχανισμό των θερμικών βλαβών.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έστειλε στα κράτη – μέλη κατευθυντήριες γραμμές (ΝΤΙΡΕΚΤΙΒΕΣ) με τα όρια αυτά και με συστάσεις για να κάνουν τις δικές τους επιστημονικές μελέτες και σήμερα τα όρια έχουν τροποποιηθεί προς τα κάτω από μερικές χώρες. Στη χώρα μας μειώθηκαν κατά 30% και κατά περιπτωση 40% ( νοσοκομεία σχολεία, γηροκομεία κλπ) που όμως δεν είναι αρκετή η μείωση αυτή. Δηλαδή η τιμή 45 Volt ανά μέτρο έγινε 28 στην καλύτερη περίπτωση και όχι 0,5 που προτείνεται από τους επιστήμονες μέσω του συγγράματος BIOINITIATIVE REPORT 2012 (UPDATED 2014-2019} με γνώμονα την πολύωρη εκθεση και την ύπαρξη μη θερμικών βλαβών στα κύτταρα.
Το 2011 ο ΠΟΥ κατέταξε αυτές τις ακτινοβολίες ως δυνητικά καρκινογόνες μέσω της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμώνων για τον καρκίνο (IARC), γι΄ αυτό και 190 διακεκριμένοι επιστήμονες προσέφυγαν στον ΟΗΕ ώστε να ηγηθεί της πρωτοβουλίας για την προώθηση της θέσπισης νέων ορίων που θα προστατεύουν περισσότερο τους πολίτες και τις ευπαθείς ομάδες (παιδιά, ασθενείς, έγκυες, κλπ) απο τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία.
«Η πρόταση των ειδικών είναι ξεκάθαρη: Μείωση της ακτινοβολίας εντός των οικιών όπου υπάρχει μόνιμη ανθρώπινη παρουσία απο 45 Volt που ισχύει σήμερα στα 0,5 Volt» μας είπε ο κ. Μαργαρίτης και συνέχισε: « Αυτό το έχει εν μέρει πετύχει το Σαλτσμπρουγκ (0,6 v/m) και εν μέρει η Ιταλία, η Ρωσία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, , το Παρίσι και άλλες πόλεις και χώρες».
Στην Ελλάδα καθώς και στις περισσότερες ευρωπαικές χώρες, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, τα όρια για προφανείς, οικονομικούς λόγους ξεκινούν απο 33 -51 V/m, όταν τα όρια πιθανής καρκινογένεσης απο ακτινοβολίες στα οποία αναφέρεται ο ΠΟΥ αντιστοιχούν σε 6-27 V/m.
Στην περίπτωση των συχνοτήτων 5G που θα είναι περίπου 28 GHz εκτιμάται πως η απόρροφηση θα είναι επιφανειακή από το γυμνό δέρμα και από τα μάτια όσο αυτά είναι ανοικτά.

Ας σημειωθεί ότι η μεγάλη οικονομική παγίδα του 5G αλλά και η επίπτωση στην υγεία προέρχεται από την αγορά και χρήση δισεκατομυρίων κινητών τηλεφώνων που θα υποστηρίζουν το νέο δικτυο και φυσικα και τα προηγούμενα 3G , 4G που θα συνεχίσουν να λειτουργουν. Η σύνδεση μπορεί και να απαιτεί χαμηλής τιμής πακέττα δεδομένων (το κερασάκι στην τούρτα ως «δώρο» από τις Εταιρίες), ενώ είναι γνωστό πως η χρηση δεδομένων επιβαρύνει με ακτινοβολία τον χρήστη σε σχεση με το wi-fi επειδή το κινητό εκπέμπει πολύ μεγαλύτερη ακτινοβολία προσπαθώντας να επικοινωνήσει με την κεραία βάσης του παρόχου του που μπορεί να είναι και μακριά). «Θυμηθείτε ότι η ένταση εκπομπής ακτινοβολίας του κινητου είναι απ ευθείας ανάλογη της απόστασης από την κεραία κινητής τηλεφωνίας του παρόχου»

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

α) ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΕΜΠΟΜΕΝΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ ΓΕΝΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΟΥ 5G ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΟΥΝ ΟΙ ΕΝΣΥΡΜΑΤΕΣ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ 5G ΜΕ ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ ΜΕΧΡΙ 10GBYTES/SEC ΚΑΙ
Β) ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ (ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΤΕΣ) ΠΩΣ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΗΓΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΕΞ ΙΣΟΥ ΚΑΛΑ ΜΕ ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗς ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΕΚΠΕΜΠΟΜΕΝΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΩΝΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ
Γ) ΣΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΙΚΑ Η ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΦΥΤΑ, ΖΩΑ) ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΝΙΜΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΑΣΥΡΜΑΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.