Δευτέρα 15.04.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Εκπαιδευτικές επίσκεψεις μαθητών/τριών του 4ου Πειραματικού Λυκείου

14.02.2023 /

Εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών/τριών του 4ου Πειραματικού Λυκείου Τρικάλων «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης», στην Αθήνα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διήμερη  επίσκεψη των μαθητών και μαθητριών  του 4ου Πειραματικού Λυκείου Τρικάλων «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» στην Αθήνα στις 11 και 12 Φεβρουαρίου με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών, Παπαδημητρίου Αθανάσιου, Κουφογιάννη Ευθύμιου, Ζήση Στεργιανής, Πουλιάνα Λουΐζας, Τσιάκα Ζωής και Μιχαηλίδου Στέλλας.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των πολιτιστικών προγραμμάτων, στα οποία συμμετέχουν οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου. Με την άφιξή τους στην Αθήνα οι μαθητές/τριες περιηγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου», όπου ξεναγήθηκαν στη συλλογή μικρασιατικών κειμηλίων και πληροφορήθηκαν για όσα υπέστησαν οι πρόσφυγες από τη Μικρασία.  Στη συνέχεια, ακολουθώντας την πολιτιστική διαδρομή στο κέντρο της Αθήνας επισκέφθηκαν χώρους με ιστορική σημασία, όχι μόνο της αρχαιότητας, αλλά και της σύγχρονης ιστορίας. Με ιδιαίτερη συγκίνηση προσκύνησαν στο ναό των Αγίων Αναργύρων, όπου βρίσκεται και το κελί, στο οποίο διέμενε ο «Άγιος των ελληνικών γραμμάτων», Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.

Την επόμενη μέρα περιηγήθηκαν στους χώρους της Εθνικής Πινακοθήκης, όπου είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν έργα παλιότερων, αλλά και σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών.  Τέλος, ακολούθησε επίσκεψη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου είχαν τη δυνατότητα να περιδιαβούν στην Εθνική Βιβλιοθήκη, καθώς και στο πάρκο αστικού τοπίου.

Όλες οι εκπαιδευτικές επισκέψεις του σχολείου μας, είναι ιδιαίτερης σημασίας για τους μαθητές και τις μαθήτριες, καθώς τους δίνουν τη δυνατότητα να έρθουν σε  βιωματική επαφή με την πνευματική και πολιτιστική μας κληρονομιά.

Η επίσκεψη άφησε άριστες εντυπώσεις σε  μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς.

 

Στην Θεσσαλονίκη

 

Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ Λυκείου του 4ου Πειραματικού ΓΕΛ Τρικάλων πραγματοποιήσαν μια τελευταία εκδρομή στην όμορφη Θεσσαλονίκη, .Τα παιδιά, είχαν έτσι την ευκαιρία να απολαύσουν μια ημέρα χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς λίγο πριν την μετάβασή τους στην τελική ευθεία για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Το ραντεβού της αναχώρησης δόθηκε κοντά στο Σχολείο το πρωί της 10ης Φεβρουαρίου και βέβαια οι μαθητές και οι μαθήτριες και οι τέσσερις συνοδοί καθηγητές τους ήταν όλοι  εκεί…πριν την προκαθορισμένη ώρα! Χαρούμενοι και ενθουσιώδεις,  αναχωρήσαμε  με προορισμό την πρωτεύουσα της Μακεδονίας.

Η Θεσσαλονίκη μας υποδέχτηκε  με μια μαγευτική θέα σ΄ έναν ηλιόλουστο Θερμαϊκό! Η περιήγηση ξεκίνησε από τον ιερό ναό του Αγ. Δημητρίου με τις περίφημες Κρύπτες, Στο εσωτερικό του Ναού οι μαθητές και οι μαθήτριες θαύμασαν τους υπέροχους κίονες  με τα θεοδοσιανά κιονόκρανα, το μαρμάρινο διάκοσμο, τις τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά και το ιδιαίτερο Ιερό Βήμα. Εκείνο όμως που έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση στα παιδιά ήταν η Κατακόμβη του Αγίου Δημητρίου που βρίσκεται κάτω ακριβώς από το Ιερό Βήμα. Ο κεντρικός χώρος της κρύπτης και ο υπόγειος χώρος του Ρωμαϊκού λουτρού -που σύμφωνα με την παράδοση φυλακίσθηκε και μαρτύρησε ο Άγιος Δημήτριος- έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στα παιδιά που άκουσαν με ιδιαίτερη προσοχή την ιστορία του Ναού από τον Δρ. Καλούσιο Ιωάννη, εκπαιδευτικό του Σχολείου μας

Στη συνέχει η ομάδα επισκέφθηκε στο ανατολικό τμήμα του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης ένα από τα σπουδαιότερα ρωμαϊκά μνημεία της πόλης και μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO: τη Ροτόντα, Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από  τα οκτώ τοξωτά παράθυρα τα οποία μαζί με τα ισάριθμα ημικυκλικά ανοίγματα στη βάση του τρούλου, αποτελούν το κύριο μέσο φωτισμού της Ροτόντας. Αφού θαύμασαν τα περίφημα ψηφιδωτά, στο εσωτερικό του κτηρίου οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε  μια εξαιρετική έκθεση φωτογραφίας που αφορούσε την εποχή που η Ροτόντα αξιοποιήθηκε για τη διαμονή των Μικρασιατών προσφύγων το 1923-1924. Βγαίνοντας έξω από τη Ροτόντα τα παιδιά μπόρεσαν να θαυμάσουν και να φωτογραφηθούν στην αψίδα του Γαλέριου, την  περίφημη Καμάρα.

Επόμενη στάση της ομάδας ήταν ο Λευκός Πύργος όπου τα παιδιά επισκέφθηκαν τη νέα μόνιμη έκθεση που αφορά τη Θεσσαλονίκη από την εποχή της ίδρυσής της το 316/15 π.Χ. μέχρι τις μέρες μας. Εκεί είδαν με συνοπτικό τρόπο όψεις της ιστορίας της πόλης, που τη δια­κρίνει η μακραίωνη, αδιάσπαστη ιστορική παρουσία της. Μετά την εντυπωσιακή ανάβαση στον εξώστη και την ξενάγηση στο χώρο του Πύργου τα παιδιά έκαναν μία βόλτα στην παραλία του Θερμαϊκού και στην περίφημη πλατεία Αριστοτέλους.

Η επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώθηκε με τη μετάβαση της ομάδας στον πολυχώρο Mediterranean Cosmos  για φαγητό και ψώνια φυσικά. Αργά το απόγευμα αποχαιρετήσαμε τη «Νύφη του Θερμαϊκού» και πήραμε το δρόμο του γυρισμού… Κατά γενική ομολογία…ήταν  μια εκδρομή που θα μείνει σε όλους μας αξέχαστη!

Οι συνοδοί

Αποστόλου Μαριάννα

Βαγγου Ευφροσύνη                                  Οι μαθητές/τριες της Γ΄ Λυκείου

Ξάφης Απόστολος

Καλουσιος Ιωάννης

 

 

 

 

[fbcomments]