Κυριακή 17.01.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών«Πες ΟΧΙ στη Βία και Μίλα»

24.11.2020 /

*της Δήμητρας Π. Νίκα, Πολιτικός και Κοινωνικός Επιστήμονας με Μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις.

 

Η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Η άσκηση βίας και η κακοποίηση κατά των γυναικών είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, υπάρχει σε όλες τις χώρες και σε όλες τις κοινωνίες και αποτελεί μία από τις πιο βαθιά ριζωμένες παραβιάσεις των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Συνδέεται με την άνιση σχέση μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς και τις διακρίσεις και τονρατσισμό γενικότερα.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, κατά μέσο όρο, 137 γυναίκες ανά τον κόσμο δολοφονούνται καθημερινά από τον σύντροφό τους ή από κάποιον συγγενή τους και  περισσότερα από 8 από τα 10 θύματα ανθρωποκτονιών που διαπράχτηκαν από συντρόφους τους ήταν γυναίκες.

Η Βία κατά των Γυναικών υπάρχει παντού, στο σπίτι, στην εργασία, στο σχολείο, στο διαδίκτυο,στον δρόμο και περιλαμβάνει εγκλήματα όπως ενδοοικογενειακή βία, ψυχολογική βία,επίμονη συμπεριφορά καταδίωξης ή παρακολούθησης (stalking),σεξουαλική παρενόχληση, βιασμό,καταναγκαστικό γάμο, καταναγκαστική έκτρωση, εγκλήματα που διαπράττονται στο όνομα της αποκαλούμενης «τιμής» ακόμα και ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων.

Πέραν των ενθαρρυντικών νομικών εξελίξεων των τελευταίων ετών (για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, οδηγία της ΕΕ για τα θύματα της εγκληματικότητας ,Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και Καταπολέμηση της βίας κατά των Γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας-Σύμβαση Κωνσταντινούπολης κ.α.), απαιτείται η λήψη περισσότερων μέτρων τόσο σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο όσο και σε τοπικό.

Αποτελεί μονόδρομο η χάραξη μιας συνεκτικής πολιτικής, ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης που θα στοχεύει στην εξάλειψη όλων των μορφών βίας κατά των Γυναικών και που θα  προωθεί την dejureκαι defacto ισότητατων φύλων και κατ’ επέκταση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Έχει αποδειχθεί πως σε περιόδους κοινωνικοοικονομικών κρίσεων, οι μορφές βίας κατά των γυναικών εντείνονται πόσο μάλλον στην συγκεκριμένη περίοδο που όλοι βιώνουμε, αυτή της κοινωνικής απομόνωσης, της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Με αφορμή λοιπόν την σημερινή μέρα θα πρέπει όλοι μας να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες –θύματα ώστε να σπάσουν την σιωπή τους ,να καταγγέλλουν τα περιστατικά βίας,να μη φοβούνται και να ζητούν βοήθεια .

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως η βία κατά των γυναικών ακόμα κι αν δεν συμβαίνει σε εμάς τους ίδιους, μας αφορά διότι επηρεάζει την κοινωνία μας και την εξέλιξή της.

Γι αυτό, Μη μένεις σιωπηλή, Μη φοβάσαι, Μίλα

κι εσύ που δεν σου συμβαίνει προσωπικά, εάν το βλέπεις γύρω σου, ήρθε η ώρα να αντιδράσεις…

Γραμμές Βοήθειας:

*Σε περίπτωση άμεσης ανάγκης, μπορείς να καλέσειςτο 100ή

*την 24ωρη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων

*Εάν δε μπορείς να μιλήσεις, στείλε emailστο sos15900@isotita.gr

 

Θα ήθελα να κλείσω με ένα αγαπημένο μου απόσπασμα που ίσως μας κάνει να προβληματιστούμε….

Όταν ήρθαν να πάρουν τους τσιγγάνους δεν αντέδρασα.
Δεν ήμουν τσιγγάνος.
Όταν ήρθαν να πάρουν τους κομμουνιστές δεν αντέδρασα.
Δεν ήμουν κομμουνιστής.
Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους δεν αντέδρασα.
Δεν ήμουν Εβραίος.
Όταν ήρθαν να πάρουν εμένα,
Δεν είχε απομείνει κανείς για να αντιδράσει…

Γερμανός πάστορας, Martin Niemöller