Τρίτη 22.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ανακύκλωση χαρτιού στο 1ο ΓΕΛ Τρικάλων

15.11.2016 /

Τίποτα δεν πάει χαμένο… και γι αυτό στο 1ο ΓΕΛ Τρικάλων σήμερα οργανώθηκε επίδειξη ανακύκλωσης χαρτιού.

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος  Erasmus+ που έχει αναλάβει το σχολείο μας με θέμα «Μεγάλοι  δρόμοι στον Μεσαίωνα και οι συμβολισμοί τους» η εκπαιδευτική ομάδα προσκάλεσε  την ομάδα περιβάλλοντος της ΧΕΝ Τρικάλων  για να παρουσιάσει στους μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έναν τρόπο ανακύκλωσης χαρτιού. Οι κ. Μουσιώλη Χάιδω, Μπούμπα Βάσω, Ζολώτα Εύα, Παπαϊωάννου Λέλα, Μπουντούρη Γιάννα, με πολλή ευχαρίστηση ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και το μεσημέρι μετά το πέρας των μαθημάτων προσήλθαν στο σχολείο μας για την παρουσίαση.

Η διαδικασία εκτάθηκε σε αρκετά στάδια. Αρχικά «μούσκεψαν»  το χαρτί προς ανακύκλωση σε έναν κουβά με νερό. Στη συνέχεια έριχναν ποσότητες του μουσκεμένου χαρτιού σε μπλέντερ για πολτοποίηση και τον πολτό σε μεγάλη λεκάνη γεμάτη με νερό. Από εκεί με ειδικά πλαίσια συγκεκριμένου σχήματος με σίτα αφαιρούσαν ποσότητες . Ακολουθούσε ο πωματισμός για καλύτερη αποστράγγιση του νερού και τέλος επικόλληση σε λεία επίπεδη επιφάνεια για να στεγνώσει το ανακυκλωμένο πλέον χαρτί. Η όλη διαδικασία ενθουσίασε μαθητές και καθηγητές , που ενδιαφέρθηκαν να συμμετάσχουν σ’ αυτή. Ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές και καθορίστηκαν οι επόμενες κινήσεις για την χρησιμο0ποίηση του παραχθέντος χαρτιού για τις ανάγκες του προγράμματος.

Είναι γεγονός ότι η βιωματική δράση έχει πάντα καλύτερα αποτελέσματα από την θεωρητική παρουσίαση. Είναι σίγουρο ότι οι μαθητές ευαισθητοποιούνται έτσι περισσότερο και στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος και στο θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας  αλλά και στο θέμα της οικονομίας.

Η παιδαγωγική  ομάδα